Katrina Lehis liigub olümpiakursil

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Katrina Lehis. Foto: Serge Timacheff / FIE

Epeevehklemise maailmakarika etapil Dohas nädalavahetusel 22. koha saavutanud Katrina Lehis jätkab pürgimist Rio olümpiale.

Pärast Doha MK-etappi paikneb Lehis 81 punktiga Eesti parimana maailma olümpiareitingus 12. kohal. Järgmine eestlanna, Irina Embrich, on 74 punktiga 15. positsioonil. Kuna vehklemises ei ole olümpiale pääsuks võimalik kehtestada konkreetset ajalist või distantsilist normatiivi nagu näiteks ujumises või kettaheites, selguvad olümpiapääsme lunastanud vehklejad palju keerulisema algoritmi alusel.

Kitsas sõel

Olümpiale pääseb osalema 35 naisvehklejat, neist 24 on need, kes kvalifitseeruvad oma riigi naiskonnaga. Ülejäänud 11 kohta jagatakse välja maailmajagude parimaile. Loomulikult võib Lehis olümpiapileti kindlustada naiskonnaga, kuid ainult sellele kaardile panustada ei ole mõistlik. Lehise treeneri Helen Nelis-Naukase sõnul ei ole sugugi kindel, kas naiskond kvalifitseerub ning kas naiskonna peatreener Kaido Kaaberma lülitab Lehise naiskonda. „On absurdne, et olümpiareitingus parimal kohal paiknev sportlane jääb koondisest välja,” kurjustas Nelis-Naukas.

Kaaberma moodustab neljaliikmelise naiskonna Eesti edetabelis esimesel kahel kohal paiknevast vehklejast. Ülejäänud kaks vehklejat valib Kaaberma välja omatahtsi.

Kuna võistkonnale lootma jääda on liiga riskantne, keskendub Lehis individuaalvõistlusele. Eespool mainitud maailmajagude parimaile eraldatud 11 kohast kuulub Euroopale kaks. Lihtsamalt öelduna peab Lehis paiknema kvalifikatseerumisperioodi lõpus Euroopa kahe parema hulgas. Lehis on praegu Euroopa neljas number. Euroopa kolmandast numbrist Emma Samuelssonist lahutab teda vaid kolm punkti.

Nelis-Naukas selgitas, et kui Itaalia naiskondpääseb olümpiale, millesse kuulub ka olümpiareitingu Euroopa piirkonna liider Rosella Fiamingo, siis laieneb olümpiapileti võimalus ka Euroopa kolmandale numbrile. Kolmandal positsioonil olev Samuelsson jäi Doha MK-etapil 39. kohale.

Olümpiareitingu punktide kogumiseks on jäänud veel tuleva aasta jaanuari eelviimane nädalavahetus Barcelonas ja veebruari viimane nädalavahetus Buenos Aireses.

Priinitsalt korralik turniir

Samal nädalavahetusel Dohas peetud meeste maailmakarika etapil lõpetas Sten Priinits kuuenda kohaga. Priinits kulges kaotusteta veerandfinaali, kus kaotas hilisemale MK-etapi võitjale Vadim Anohhinile torgetega 8:9.

Nikolai Novosjolov jõudis 16 parema hulka, kus kaotas hollandlasele Bas Verwijlenile torgetega 10:12. Novosjolovi lõppkohaks jäi 9. koht. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
margit
8 aastat tagasi

tubli

...
8 aastat tagasi

Praeguseks on lehetegijad selle pealkirja,et ta olümpiale minekuks “ei kõlba”maha võtnud,ja õige muidugi.

to 12.58
8 aastat tagasi

Haige inimese jutt. Millest või kellest sa räägid?

...
8 aastat tagasi

Juhei,kas narkotsitarbija või mis hullu,et ei kõlba,naerukoht,seda veel vaatame.