GALERII: USA ründelennukid tiirutavad sel nädalal Haapsalu ja Kiltsi kohal

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 16

ARRA5681Ameerika ründelennukid Kiltsi lennuvälja kohal. Foto: Ardi Hallismaa

Täna lõuna ajal võisid Kiltsi ümbruse elanikud taevas imetleda kolme USA ründelennuki õhukaari.

Kolm A-10 tüüpi ründelennukit maandusid täna korraks ka Kiltsi vanal lennuväljal, et harjutada maandumist oludes, mis ei ole lennukite maandumiseks ette nähtud.

„Lennukid maandusid Kiltsi lennuväljal vaid lühikeseks ajaks, vast 15 minutiks. Isegi mootorit ei lülitatud välja ja nad startisid siis kohe uuesti. Ma olin ise olin lennuvälja teises otsas, aga tundus, et piloodid ei tulnud isegi kabiinidest välja,“ rääkis tänasest õppusest õhuväe teabeohvitser Alar Laats.

Kui tavaliselt on lennukite saabumise müra tugev, siis seekord mitte. Laats selgitas, et tegemist on „meeldivalt vaiksete“ lennukitega. „Me saame aegajalt ikka kaebusi, et lennukid teevad liiga palju müra, aga nende lennukite puhul on müra oluliselt väiksem. Nad lendavad nii, et neid eriti ei märgata.“

Laatsi sõnul võib juhtuda, et lennukid teevad sel nädalal Haapsalu ja Kiltsi kandis veel ülelende. „Kas nad lendavad ainult üle või ka maanduvad, ei ole praegu veel teada. See sõltub paljudest asjaoludest.“

Eestis viibib praegu esmakordselt spetsiaalne lahingukontrollijate meeskond, kes juhib maapinnalt lennukite maandumist. „Nende ülesanne on ette valmistada lennuvälju, mis ei ole maandumiseks ette valmistatud. Kui on näiteks piisavalt pikk ja sirge maantee, on võimalik seegi väga kiiresti, poole tunni jooksul maandumiseks ette valmistada. Aga see on ikkagi nö „metsik“ maandumine, sest pole navigatsiooniseadmeid ja muud vajalikku. Lahingukontrollijad teevad siis ära töö elementaarse ohutuse tagamiseks,“ selgitas Laats.

Tänagi olid Kiltsi lennuväljal juurdepääsuteed blokeeritud, et keegi ei satuks maandumise ajal sinna näiteks autoga sõiduharjutust tegema. Samuti ei pääsenuks keegi lennuväljale lähemale kui paarsada meetrit.

Selle aasta septembrist järgmise aasta jaanuari alguseni viibib Ämari lennubaasis USA õhuväe ründelennukite eskadrill. Harjutuste käigus sooritavad õhuväelased lennukitel A-10 nii õppelaskmisi ja – pommitamisi kaitseväe keskpolügoonil Tapa lähedal kui erinevaid lennuharjutusi Eesti kohal. Harjutuste raames lennatakse Ämarist ka Rumeenia ning Ungari harjutusaladele.

Fotod: Ardi Hallismaa

ARRA5569 ARRA5575ARRA5607 ARRA5644ARRA5658 ARRA5676ARRA5681ARRA5682ARRA5591ARRA5696ARRA5730 ARRA5749 ARRA5765 ARRA5874ARRA5724

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
...
8 aastat tagasi

Tiirutavad kahekesi paaris.Jube ebameeldiv müra,kuigi kõrgel.Saastavad õhuruumi.

Kohalik.
8 aastat tagasi

Kiltsi lennuväli tuleks uuesti kasutusele võtta

Mõni ootab
8 aastat tagasi

siia vist Putini punakotkaid jälle,…nonoh!

täna ju
8 aastat tagasi

rünnakuminister raadios rääkis kui teretulnud ja head nad on ja et nad siia igaveseks jääks

Maali
8 aastat tagasi

Kas keegi seletaks mulle ära, mille polest see okupatsioon nõugogude aegsest erineb ? Praegune artikkel on mõtteharjutus et selle okupatsiooniga kohaneda et hakkaksime seda vajalikuks ja omaseks pidama.

kegagigi.
8 aastat tagasi

Ründe eesmärgil nad polegi siin. Miks ründamaa peaks?

kegagigi.
8 aastat tagasi
Reply to  kegagigi.

ründama ;;))

sorts
8 aastat tagasi

hiidlasi kui nad hakkavad haapsalus pagulasteks….

keda
8 aastat tagasi

rünnata kavatsetakse