Politsei hoiatab relvastatud autovaraste grupeeringu eest

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Politseilogo

Politsei hoiatab sõidukivaraste rahvusvahelise grupeeringu eest, kes võib olla relvastatud ja on võtnud sihtmärgiks uuemad hinnalised võtmeta käivitatavad sõidukid, kirjutab BNS.

Lõuna prefektuuri kriminaalbüroo juhi Meelis Saarepuu sõnul on tegu ohtlike autovarastega, kellel on põhjalik ettevalmistus. "Märgates kahtlast tegevust enda või naabri õuel, tuleb igal juhul vältida vahetut sekkumist, et ennast mitte ohtu panna, ning kutsuda hädaabinumbril 112 abi," soovitas Saarepuu. 

Sõidukivargustel kasutatakse tehnikavahendit, mis teeb kahjutuks sõiduki alarmi, avab masina uksed mõne sekundiga ja aitab sõiduki kiirelt käivitada. Kurjategijate kasutuses oleva tehnikaseadme töökindluse tagab ainuüksi see, kui omanik on sõiduki originaalvõtmed jätnud eramu eesruumi, välisukse lähedusse. Sellisest kaugusest saab seade sõidukivõtmelt hõlpsasti signaali kätte.

"Et vargust ennetada, tuleks võimalusel sõidukit hoida lukustatud garaažis kõrvaliste isikute vaateväljast eemal," selgitas Saarepuu. Enne kuriteo toimepanemist võivad autovargad liikuda elamurajoonides välismaa numbrimärgiga sõidukiga, et sõiduk välja valida. Nähes mõnes piirkonnas liikumas välismaise registreerimisnumbriga sõidukit, tuleks selle number ja mark üles kirjutada ning info kohe politseile edastada.

Autovaraste huviorbiidis on uuemad ja hinnalisemad sõidukid, markidest on  eelistatumad Honda, BMW ja Toyota. Viimastel nädalatel varastatud sõidukite väljalaskeaastad jäävad vahemikku 2011-2015, kuid välistatud ei ole ka vanemate sõidukite vargused, mille võtmete hankimiseks võidakse püüda elamutesse sisse murda.

Politsei soovitab: kahtluse korral ärge ise sekkuge, kõige parem on võtta varastele märkamatult ühendust häirekeskusega ja edastada kurjategijate asukoha ning tegevuse kohta võimalikult detailset teavet.

Viimastel nädalatel on Lõuna-Eestis varastatud kolm hinnalist sõiduautot, mille puhul on alust kahtlustada rahvusvahelise organiseeritud grupi tegevust. Novembris varastati Elvas  ühe maja hoovist sõiduauto BMW ja Viljandi vallas sõiduauto Porsche. Kummagi vargusega tekitati enam kui 60 000 euro suurune kahju. Veel varastati 2. detsembril Ülenurme vallas eramaja eest sõiduauto Toyota väärtusega umbes 54 000 eurot.

Pikaajalise uurimise tulemusel pidasid Lõuna, Lääne ja Põhja prefektuuri ja keskkriminaalpolitsei ametnikud 28. oktoobril Pärnu-Ikla maanteel kinni kaks välisriigi kodanikku, keda seostatakse mitmete hinnaliste sõidukivargustega Eestist. Meeste kinnipidamisel avastati nende sõidukist erinevaid elektroonilisi ja mehhaanilisi seadmeid, millega häiresüsteeme neutraliseeritakse ja sõidukeid käivitatakse.

Politsei teeb tihedat koostööd nii siseriiklikul tasandil kui ka Läti ja Leedu politseiga. Eesti kõrval on analoogsed kuriteod probleemiks nii Balti riikides kui ka mujal Euroopas

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments