Mart Helme lubab illegaalsed immigrandid välja saata

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

mart helme

Mart Helme. ARVO TARMULA

EKRE esimehe Mart Helme sõnul ei ole pagulased Eestis paratamatus – valdavalt on tegemist hoopis illegaalidega, keda Eesti olematu „mugavuspakett” ei huvita.

Haapsalus tuleb meeleavaldus massiimmigratsiooni vastu. Algatajad, kellest mitmed on EKRE liikmed, on öelnud, et see ei olnud erakonna idee. Mida teie erakonna esimehena sellest arvate?

Meeleavalduse idee tuli tõesti laiemalt ringilt, kus kõik ei ole EKRE liikmed. Aga inimesed on selle teema pärast väga mures. Palju räägitakse illegaalsest immigratsioonist, sellega seotud kuritegevusest, sellest, mida on Eesti valitsus teinud või tegemata jätnud, ebaõiglusest oma inimeste suhtes. Seltskond inimesi, kes suhtleb ehk ainult Facebooki kaudu või saab kuskil tänavanurgal kokku ning kirub riiki ja valitsust, ei ole aga võimeline organiseerima korralikku üritust. Selleks on vaja panustamist alates reklaamist ning lõpetades inimeste teavitamise ja vajadusel ka inimeste kohapeale toomisega. See on koht, kus me erakonnana sekkume.
Rõhutan, et see ei ole meie populistlik leib, nagu poliitilised oponendid ja poliitkorrektsed kasulikud idioodid väidavad, kui ma tohin selliseid sõnu kasutada. Eile (neljapäeval – toim.) oli TV 3s küsitlus: kas kardate, et immigrantide saabumisega tõuseb Eestis kuritegevus? 91 protsenti vastajatest arvas, et jah. Küsimus ja vastus ei olnud meie organiseeritud. Rahvas meie väikesel kodumaal tunneb muret ja seepärast neil üritustel, nagu nüüd Haapsalus tulemas, ka osaleb.

Täpsustame üle meeleavalduse sõnumi – kas see on illegaalsete immigrantide või pagulaste vastu suunatud?

Loomulikult me oleme illegaalse immigratsiooni vastu. Pagulasi on ju väga vähe. Neid näeme Vao keskuses ja mujal vaid näpuotsaga. Kas kuskilt Armeeniast sisse sõitnud inimene on pagulane? Ei ole ju. Kas Lääne-Ukrainast tulnud inimene on pagulane? Ka ei ole. Nende inimeste elu ei ole ohus. Pagulased on need, kes on põgenenud seepärast, et nende kodud on purustatud ja elu on ohus. Me tahame ka märku anda Koit Uusi taolistele inimestele, kellele on raha elus ilmselt kõige olulisem, et see ei ole see koht, kus hakata rahanumbreid taga ajama, ühiskonna, julgeoleku, kuritegevuse kasvu, rahva üldise meelsuse arvel. Pagula-taolised MTÜd ja sihtasutused, mis riigi ja Euroopa Liidu raha peal liugu lasevad, on selles olukorras ääretult ebamoraalsed asjad.

MTÜ Pagula peaks ikkagi tegelema hakkama ju konkreetselt pagulastega, kes järgmise aasta alguses Eestisse jõuavad, mitte illegaalidega.

Nojah, aga pole ju neid pagulasi! Mitte ükski pagulane pole siiani avaldanud soovi Eestisse tulla. Nad kõik tahavad minna Saksamaale, Rootsi ja teistesse heaoluriikidesse. Mis siis nüüd toimuma hakkab? Kas Euroopa Liit on tõesti uus Nõukogude Liit, kes hakkab inimesi vägisi liikmesriikidesse küüditama? Meedia on ju nende inimeste soove ja tahtmisi avaldanud. Nad on väga hästi informeeritud, kus riigis millised hüved on. Meie erakonna liikmed Henn Põlluaas ja Jaak Madisson käisid Jordaanias põgenike laagris. Need inimesed ei taha sealt ära tulla, sest nad elavad seal palju paremini kui meie inimesed – neil on kõik tasuta. Internet, telefon, toit, jook, peavari, meelelahutus – kõik! Kui nad siia tulevad, saavad nad kaks aastat n-ö head elu, pärast seda peavad nad ise hakkama saama ja avastavad, et Eestis ei olegi sotsiaalseid tagatisi – hambaravi eest peab maksma hakkama, haigekassa kindlustust pole, kui tööl ei käi jne. Nad näevad seda, mis on meie inimeste igapäevane elu. Nad juba teavad, et meil on nii ja nad ei taha siia tulla. Nad tahavad Inglismaale minna – seepärast käibki Calais’ tunneli juures selline lööming, et Inglismaal ootab neid tasuta arstiabi. Seal on neil ees suur kogukond, omad inimesed, kelle abiga on võimalik leida sobiv töökoht, naine või mees, mošeed on olemas. Siin ei ole mitte midagi!
Muidugi eksib mõni ka siia ära. Aga kui survemeetodeid kasutama hakatakse, siis ehk saadaksegi see kvoot 500 inimest kokku, aga sisult on see riiklik inimkaubandus. Euroopa Liit ei käitu selles olukorras küll demokraatlikult.
Oleme sellele kõigele tähelepanu juhtinud. Kui meie poleks seda teemat üles võtnud, oleks valitsus teinud nagu tavaliselt – lihtsalt ära teinud ja kogu lugu. Nüüd nad ei saa enam lihtsalt ära teha ja me tahame survet jätkata.
Me lähtume sellest, et kõik need inimesed on illegaalsed immigrandid, sest nad on ELi sisenenud dokumentideta, ebaseaduslikult. EL on rikkunud iseenda aktsepteeritud Schengeni lepingut, mis kohustab oma piire valvama ja illegaalsed immigrandid tagasi saatma. EL ei ole seda teinud ja on sundinud ka liikmesriike mitte järgima Lissaboni lepingu Schengeni sätteid.

Mis on Haapsalu meeleavaldusega teie eesmärk – mis peaks selle ürituse tulemus olema?

Teemat päevakorral hoida ja näidata, et meeleavalduste jõud ei ole raugenud. Seltsimehed Stenbocki majas ootavad, et rahvas väsiks ühel hetkel ära ja siis nad saavad oma asjad ära teha. Retoorika on ju läinud selle peale, et nagunii nad tulevad, nad on juba järgmise aasta alguses siin, pole enam mõtet vastu hakata. Ei ole nii! Meie erakond on öelnud väga selgelt: me saadame need inimesed tagasi! Sest nad on illegaalsed immigrandid ja Eesti seaduste kohaselt on nendega ümber käimiseks oma reeglid.