Eestlane Austraalias: See turvaline, privaatne Facebook…

Kaie Ilves

kaie@le.ee

eestlane_austraaliass_ingrid_f_erakogu

11. osa

Sain täna ühelt oma Facebooki sõbralt vihase sõnumi, mille ta ka oma seinale kõigile kommenteerimiseks üles pani. See oli vastus minu kommentaarile, mille talle kirjutanud olin. See inimene on minu FB sõber „Running Mums Australia” grupi kaudu, kuhu kuuluvad jooksjad emad üle kogu Austraalia. Selles grupis jagatakse nõuandeid, kogemusi ja tunnustust emadele, kes regulaarselt jooksutossud jalga tõmbavad. Nagu ikka, saavad mõnedest grupi liikmetest ka päris sõbrad.

Nii minulgi – imetlesin üht toredat kolme lapse ema, kelle oli abikaasa kehakaalu kasvu pärast maha jätnud. Debby sünnitas 12 kuu jooksul kolm last: alustuseks poeg ja siis aasta lõpuks ka kaksikud pojad. Naise kaal mõistagi suurenes ja tal ei õnnestunud aasta jooksul lisakilodest vabaneda. Kui kaasa lahkus, otsustas Debby mehele kätte maksta sellega, et ajab end supervormi. Ta hakkas jooksma, kaotas poole oma kehakaalust ja sai tagasi vahepeal kaotsi läinud enesekindluse. Debbyst sai tõeline „hot mama”.

Ta on andekas fotograaf ja nii on tema FB sein täis toredaid pilte ja videoid tema lastest, eri oludes, eri riietuses. Aga ka rannas ja vannis – alasti, nii et mitte miski inimlik vaatajal nägemata ei jää. Kui ma nägin esimest korda videot paljalt mängivaist põnnidest, ehmatasin ausalt öelda ära. Pildid ja videod olid küll toredad, aga kas FB on ikka koht, kuhu need kõik üles riputada? Lasin asjal minna – eks tea iga ema ise, mida teeb.  

Paari nädala pärast ilmusid Debby seinale järgmised pildid porgandpaljastest lastest. Seekord võttis minuga üks sõber ühendust ja vihjas: Ingrid, äkki räägid Debbyga…
Lasin ikka veel minna. Kui nägin täna hommikul järjekordset seeriat alasti lastega, võtsin Debbyga privaatselt ühendust. Andsin talle delikaatselt teada, et mõned lapsevanemad on selliste fotode avaliku eksponeerimise pärast mures. „Kui kellelgi on probleem, kuidas ma oma lapsi kasvatan või fotode pärast, siis võid mind oma sõbralistist kohe ära kustutada. Pista oma nudity comment endale p…e. Minu lapsed, minu elu. Ma ei teeks midagi, mis neid kuidagi ohtu seab. Minu FB konto on privaatne ja ainuke sex offender oled sina.”

Tema sõnavõttu toetavaid kommenteerijaid oli palju, like’ide arv kasvas sekunditega. Ma ei osanud kuidagi sellele kommentaarile vastata, sest tõsi ju on – ükski ema ei sea oma lapsi teadlikult ohtu. Mul ei olnud mingit plaani teda kuidagi solvata või õpetada. Olin kurb, et asi sellise pöörde võttis. Arvatavasti kustutab mu oma sõbralistist nüüd ära.

Alles hiljuti oli kohalikus meedias lugu, kuidas üks mees (abielus, nagu hiljem selgus) võttis FB kaudu ühendust naisega, kellel oli 13aastane tütar. Mehe ja naise sõprus sujus ja ühel hetkel otsustasid nad kokku saada. Mees palus, et naine võtaks oma tütre kaasa. Naine oli väga liigutatud – oh, mis tore härrasmees! Kohtuti korra-paar ja alati, kui nad suhtlesid, uuris mees tütre kohta ja küsis temast ka pilte. Kord palus naine mehelt abi – tütrele oli vaja kooli vastu minna ja ta ise ei saanud. Koju tütar enam ei jõudnud. Ta leiti vägistatult, surnuna. Politsei arreteeris sellesama FB „sõbra”. Selgus, et too härrasmees oli ühendust võtnud paljude üksikemadega, kes kasvatasid tütart, ja naistele sõprust ning tuge pakkudes olid tal tegelikult sihikul hoopis tütred.

Keegi meist ei taha uskuda, et maailm ei ole helge, siiras ja turvaline. Et sotsiaalmeedias rippuvail fotodel väikestest alasti poistest võivad olla tagajärjed. Võib muidugi olla, et ma olen kanaema, kui tahan alati teada, kus mu lapsed on ja mida nad teevad. Kuni selleni välja, et aeg-ajalt vaatan iPadi ajaloost, milliseid videoid nad vaatavad ja mida internetist otsivad.

Ma ei lubanud oma 9aastasel tütrel Instagrami kontot teha. Ma ei julge Taisse puhkama minna, sest kardan, et äkki varastab keegi kusagil suurel turul Mia ära – ta on ilus, pikkade blondide juustega sinisilm ja hakkab kohe silma. Ehk on selline kanaemandus seotud vanusega? Mina olen 44, too Debby aga 26.

 

Üks kommenteerija soovitas mulle: Get a life!” Eks meil kõigil ole sellest loost oma nägemus ja meil kõigil on tõenäoliselt mingis punktis õigus. Siiski kaldun arvama, et kunagi ei saa olla liiga ettevaatlik, kui mängus on lapsed komplektis iPadi, iPhone’i või sülearvutiga. Kunagi ei saa olla liiga ettevaatlik oma privaatsust kaitstes ja aeg-ajalt üle õla vaadates. Lastest saab aga üles riputada igasuguseid vahvaid pilte, kus nad ei ole alasti.

Ma loodan, et Debbyl ja tema vahvail põnnidel on õnnelik ning turvaline elu.

 

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Samuti ema
8 aastat tagasi

Olen täiesti nõus loo autoriga!!!

ja
8 aastat tagasi

ma ei saa ülde aru inimestest,kes oma pilte avalikult eksponeerivad.Milleks ja keda peaks huvitama teise elu ja tegemised.Infot on niigi palju,hakka siis veel aega sellele kulutama,et teiste pilte vaadata.Ei huvita absoluutselt…..

arvamus
8 aastat tagasi

Absoluutselt õige suhtumine! Oma lapsi peab kaitsma ja pole vaja liiga palju pilte lastest üles panna/laadida, eriti veel riieteta.Ainult ma arvutan ja arvutan, kuidas saab 12 kuu jooksul sünnitada 3 last, kui need pole just kolmikud?

matemaatik
8 aastat tagasi
Reply to  arvamus

Saab ikka.
Esimene sünnib jaanuaris ja kaksikud järgmise aasta jaanuaris.

...
8 aastat tagasi
Reply to  matemaatik

Ja nii küll 😀 mina muidugi eeldasin selle 12 kuu sisse ka esimest rasedust, mis kestab 9 kuud 😀