Jaanus Karilaiu eesmärk on erakorralised valimised

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Jaanus Karilaid

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid lubab jätkata ka erakonna Läänemaa organisatsiooni juhina. ARVO TARMULA

Sel pühapäeval Keskerakonna kongressil esimeseks aseesimeheks tõusnud Jaanus Karilaid seab eesmärgiks valitsusliidu, mis jätab Reformierakonna opositsiooni.

 „Kas üritame leida parlamendis need, kellega võimule minna, või tulevad erakorralised valimised,” ütles Karilaid Lääne Elule. „See on minu isklik mõttekäik, kavatsen selle erakonna juhatuse lauale panna.”

Keskerakonna võimalike partneritena näeb Karilaid kõiki erakondi, kuid koostööd Reformierakonnaga peab ta  komplitseerituks. „Kui üks erakond on 18 aastat võimul olnud, ei saa poliitilist vereringet puhtaks, ilma et nad jääksid mõneks ajaks opositsiooni,” ütles Karilaid.

Karilaid peab kõige tõhusamaks erakorralisi valimisi ja  põhiseadus annab tema sõnul selleks mitmeid võimalusi.

Koostööleping Venemaaga

Koostöölepingu Ühtse Venemaaga lubas Karilaid lähima kolme kuu jooksul sahtlist välja võtta ja erakonna volikogu päevakorda panna.

„Kas tühistavad või täiendavad ja pikendavad,” loetles Karilaid volikogu variante. Karilaid pooldab lepingu tühistamist.

Kriminaalkaristuse saanud Priit Toobali jätkamist erakonna juhatuse liikmena kommenteerides lausus Karilaid, et Keskerakonna põhikirja muudatus on arusaamatu, aga delegaadid arvasid teisiti. Erakonna põhikirja värske muudatus lubab ka kriminaalkaristuse saanud inimesel olla erakonna liige. Seni heideti karistada saanud liikmed automaatselt parteist välja.

 „Siiani on aseesimehed olnud rohkem iluasjakese eest. Näis, kas mul õnnestub teha töö sisuliseks,” ütles Karilaid. „Aseesimehed pole siiani teinud ettepanekuid erakonda paremaks teha.”

Keskerakonna uues juhatuses on Edgar Savisaare pooldajad ülekaalus, riigikogu Keskerakonna fraktsioonis on n-ö savisaarlastel 14 häält Simsoni 13 vastu. Karilaiu sõnul ei ole Simsoni mahavõtt fraktsiooni juhi kohalt päevakorral.

Erakonna Läänemaa organisatsiooni juhina lubas Karilaid jätkata.

 Läänemaa pooldas Savisaart

Läänemaalt oli kongressil 20 delegaati. Enamik pooldas Savisaart. Seda näitas Läänemaa organisatsiooni juhatuse laiendatud koosolekul tehtud hääletus: 80 protsenti delegaate pooldas Savisaart, 20 Simsonit, ütles juhatuse liige Kalle Tõnisma.

Tõnisma oli rahul, et Savisaart ümbritsev seltskond noorenes. Eriti tugevaiks juhatuse liikmeiks pidas Tõnisma Karilaidu ja Yana Toomi.

Ridala volikogu liige, Keskerakonna kongressi delegaat Janek Hiiemäe jättis enda teada, kelle poolt ta hääletas. Ta möönis, et erakond vajaks uut esimeest, aga inimestel on suur hirm, mis saab siis, kui Savisaar enam erakonda ei juhi.

„Et meid riigi tasandil kuulda võetaks, peame ennast avatumaks tegema,” ütles Hiiemäe.

Hiiemäe sõnul valitses kongressil ärev õhkkond, raske oli hinnata, kes võidab. Osa kandis Kadri Simsoni toetuseks rohelist salli ja teised Savisaare kleepsu. „Mina ei kandnud kumbagi,” ütles Hiiemäe. „Vaagisin. Tõesti väga raske otsus oli.”

Karilaiu tõusmise kohta erakonna aseesimeheks ütles Hiimäe, et üks samm on tal veel jäänudki.

Perearst, Haapsalu volikogu liige Helle Saarsoo ütles, et lahkus kongressilt kurvana, sest lootis teistsugust valikut. Saarsoo sõnul oli kongressil palju selliseid inimesi, kes ei mõtle oma peaga, vaid usuvad Savisaart nagu jumalat. Savisaare kõne kohta ütles Saarsoo, et ideid mehel ei olnud, küll aga kutsus ta end haletsema. „Ainuke lohutus oli, et Karilaid sai aseesimeheks.”

Keskerakonna eelmises juhatuses olnud Lihula mees ja Pirita linnaosa vanem Tõnis Mölder seekord juhatusse ei pääsenud.

 

Keskerakonna uus juhatus

Edgar Savisaare toetajad:

Kalev Kallo, Siret Kotka, Mihhail Kõlvart, Taavi Aas, Jaanus Karilaid, Priit Toobal, Olga Ivanova, Yana Toom, Edgar Savisaar.

Kadri Simsoni toetajad:

Jüri Ratas, Mailis Reps, Aadu Must, Enn Eesmaa, Mihhail Korb, Jaak Korb, Kadri Simson.

Erakonna aseesimehed:

Jaanus Karilaid, Siret Kotka, Olga Ivanova, Yana Toom.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Roosi
8 aastat tagasi

Appi,le:::asjatundlikku õigusabi sooviks,hädaabil pole häda midagi.

MÕMM
8 aastat tagasi

Karilaiu teema pole ju tõsine teema.

einoh
8 aastat tagasi
Reply to  MÕMM

iks tõsine teema, kuis muidu

,,,,,,,,
8 aastat tagasi

Kui on vähegi tõsisem teema,pole läänemaal mehi ollagi.Enamus kõik kadunud,mingid haledad nässakad alles jäänud.Selline mulje on jäänud varemgi lehekommentaaridest..Aga noh netikommid pole kindlasti ainsad näitajad.

...
8 aastat tagasi

Kõik koos jõuame tõotatud maale,va.need,kes sinna jõudma ei peagi .

!!!
8 aastat tagasi

EDGAR SAVISAAR ON KINDLALT ÕIGE INIMENE.
.RAHVALE ON VAJA AGA KÕIKE PIKEMALT LAHTI SELETADA,JA ISE SAMUTI UUEMA AJAGA KAASA MINNA.Karilaidile jaksu ja edukust nn.uue Moosese toetamisel!

inimesed ongi erinevad
8 aastat tagasi
Reply to  !!!

…ja teised jälle, et KINDLALT vale inimene. Kuidas võtta. Moosese otsimisel samuti valikute küsimus, kuna ei Mooses ega tema rahvas Tõotatud Maale kunagi ei jõudnud.

Appi,
8 aastat tagasi
Reply to  !!!

helistage hädaabisse!

allan
8 aastat tagasi

ardoke, ennast kiitmast ma ei väsi, aga teisi …nõrk.

Ardo
8 aastat tagasi

Mida m teinud olen? Olen teinud küll ja väga paljugi, kuid see ei ole koht, kus endast rääkida. Hästi olen teinud, et vaatamata kutsetele ei ole poliitikasse läinud.

marju
8 aastat tagasi

Karilaid võiks Haapsalust Lasnamäele minna elama

marjule
8 aastat tagasi
Reply to  marju

Kas sa tead, et Karilaid elab oma perega Haapsalus? Ta vist elab ikka Tallinnas, kui sissekirjutus on ainult Haapsalus ja kui ta pole Edgari käest nihverdanud ühistranspordi sooduskaarti, siis Tallinnas bussi või trammi sisenemisel peab ta ka rahakotirauad lahti tegema.

Küllaltki
8 aastat tagasi
Reply to  marju

Rumal ajupestud loll innustunud mehike vaadake silmi selliseid vaja karta

ja
8 aastat tagasi

kas Helle Saarsoo linna volikogus mõtleb oma peaga või tõstab kätt nii nagu jumal Karilaid ees käseb?

.,.,.,
8 aastat tagasi

Tilulilujutt on kõigil erakondadel,kahjuks.Erakorralised valimised on nüüd “midagi uut”tõesti!!!……..Kas rahvas julgeb ja on selleks valmis?Kas Eesti Vabariik saab siis õigeks?Ref.võitis ju napilt arvata võib,et elektroonilise hääletuse võltsimisega.Praegune erakonnarohkus ei rikasta,vaid kisub kiiva.Missugused oleksid teised võimalused , ja erakondade-vabalt?