Haapsalu võõrustab üle-Eestilist tänavavalgustuse seminari

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

IMG_7751Haapsalu linna geodeet Peep Aedviir, linnapea Urmas Sukles ja aselinnapea Peeter Vikman selle aasta oktoobris Haapsalu tänavavalgustuse valmimise tähistamisel. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalus toimub 1. detsembril Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) korraldatud seminar, mis võtab kokku seitsme linna tänavavalgustuse uuendamise projektid ja jagatakse ettevõtmisest saadud kogemusi, teatas KIK.

KIKi kommunikatsioonijuht Elina Kink selgitas, et seminariks kohta valides kaaluti kõiki seitset linna, mis pilootprojekti raames uue tänavavalgustuse said.

"Haapsalu kasuks rääkis see, et siia paigaldati erinevat tüüpi LED-valgustid ja vanalinnas tuli arvestada ka muinsuskaitse nõuetega. See seadis projekti elluviijatele täiendavad väljakutsed, mis kokkuvõttes said aga hästi lahendatud. Lisaks tehti Haapsalus ka kõige suuremas ulatuses koostööd teiste võrguvaldajatega. Paljudel tänavatel kadusid õhuliinid üldse, mistõttu linnapildi paranemine peale projekti elluviimist oli kõige märgatavam," rääkis Kink ja lisas, et arvestati ka sellega, et teekonna pikkus oleks kõigile tulijatele mõistliku pikkusega.

Haapsalu linnas sai uus tänavavalgustus valmis oktoobris. Kogu projekti hind kujunes planeeritust rohkem kui 360 000 euro võrra odavamaks – arvestati maksumusega 3 594 635 eurot, lõplik hind oli 3 233 262 eurot.

Uued projektid tulekul

Seminarile oodatakse osalema kohalike omavalitsuste esindajaid, kel on võimalik lähitulevikus KIKi kaudu sarnastele projektidele toetust saada.

„Seitsmes linnas lõppenud projekt on juba praeguseks tõestanud, et kaasaegne ja keskkonnasõbralik tänavavalgustus on miski, mis aitab omavalitsustel oluliselt vähendada halduskulusid. Säästlikule lahendusele üleminek on paraku kulukas ning toetuse saamise võimalus seetõttu oluline,“ rääkis KIKi juhatuse liige Andrus Kimber ja lisas, et seminaril tutvustatakse osalejatele kõige muu seas ka tulevikus avanevat tänavavalgustuse toetusmeedet.

Seminar toimub Haapsalus, kes oli üks projektis osalenud linnadest ning mille tänavatele paigaldati 1911 LED-valgustit.

Haapsalu aselinnapea Peeter Vikmani sõnul on lisaks paremale valgustatusele tänavavalgustusprojekt oluliselt muutunud turvalisust linna ülekäiguradadel ning energiasääst on võrreldes varasemaga kordades suurem. "Tänu tänavavalgustuse projektile said kõik linna ülekäigurajad nõuetekohaselt valgustatud. Samuti on tuntav suur energiasääst. Kui varem võttis linna valgustus öösel 400kW, siis täna on energiakulu öösiti kümme korda väiksem,“ lisas Vikman.

Seminaril astuvad üles asjatundjad, kelle abiga asendas KIK Haapsalus, Jõhvis, Valgas, Võrus, Kuressaares, Keilas ja Paides 11 741 iganenud tänavavalgustit energiasäästlike LED-valgustitega. Lisaks paigaldati linnadesse nutikad juhtimissüsteemid, mis aitavad linnapiirkondade valgustuse tugevust reguleerida vastavalt kellaajale.

Seitsme linna tänavavalgustuse uuendamine läks maksma 16,2 miljonit eurot. Sellest 90% kaeti KIKi kaudu Austria ja Eesti riigi vahelisest CO2 kvoodimüügi tulust. Ülejäänud osa projekti kuludest tasusid seitse linna.
Projekti aitasid ellu viia ka Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium ning Keskkonnaministeerium.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vikmanile
8 aastat tagasi

Mis juttu sa ajad, et energiakulu on kümme korda väiksem? Miks see siis linnaeelarves ei kajastu?

HRT
8 aastat tagasi

Kümme korda väiksemat kulu saaks kohati teha veel kümme korda väiksemaks. Ka muinsuskaitsenõudeid arvestades.