Facebookis pagulasi halvustanud politseinik lahkus töölt

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Oksasaag facebook saeb oksa saab kinga vihakõneIllustratsioon: Ott Vallik

Pagulasi pabulaiks nimetanud ja muid krõbedaid väljendeid kasutanud Haapsalu politseijaoskonna staažikas välijuht Viljar Põllula andis eelmise nädala esmaspäeval lahkumisavalduse.

Facebooki Haapsalu ja Läänemaa grupis tekib harva poleemikat, tavaliselt on see info vahetamise koht. Pühapäeval, 15. oktoobril, kaks päeva pärast Pariisi sündmusi tekkis seal pagulaste teemal arutelu, mis ületas sündsuse piiri ja grupi moderaator, Lääne maavalitsuse ametnik Kristi Erkmann otsustas postitused kustutada. Kommenteerijate seas oli ka ligi 30 aastat politseis teeninud Viljar Põllula. Nüüd uurib Haapsalu politseijaoskond, kas pagulaste teemal räigeid avaldusi teinud inimesed rikkusid seadust. „Analüüsime äärmuslikke kommentaare ja kui on rikkumise koosseis, reageerime,” ütles Haapsalu politseijaoskonna juht Andrei Taratuhin.

Poleemika läks üle käte

Pagulaste teema läheb Haapalu ja Läänemaa grupis käima, kui keegi postitab korteriotsimiskuulutuse, mille MTÜ Pagula oli Lääne Elus avaldanud.

„Kas tõesti soovite oma kodusooja jagada uutele Süüria pagulastele (loe terroristidele), kelle kultuur ja eesmärgid on niivõrd erinevad, et sa ise ka ei usu, milleni see võib viia?” küsib Hannes Tilk ja lisab kurbust kujutava emotikoni. ‪Hannele Känd vastab Hannesele: „Ei saa tõmmata võrdusmärki pagulaste ja terroristide vahele. Palun tehke see endale selgeks!‬” Ent Hannest see ei veena: „Kui Süürias on normaalne müüa naisi nagu koeri, raiuda uskmatutel päid, vägistada lapsi jne, siis on raske mõista, kus see piir peaks jooksma?” ‪

Suhteliselt tasakaalukas mõttevahetus jätkub, aga tasapisi muutuvad postitused üha kurjemaks.

Eve Kuntsel‪ kirjutab viitega Pariisis hukkunutele: „129 surnud noort inimest! Kas seda on veel vähe? /…/ Head inimesed, kes võõrastele kurja ei taha teha, jäävad oma kodumaale, olgugi, et seal sõda on.‬” Moderaator Erkmann muutub valvsaks, aga otsustab esialgu mitte sekkuda. „Mõtlesime, et ootame ära Pagula kommentaarid. Nad on öelnud, et tahavad diskussiooni ja avatud suhtlemist,” ütles Erkmann.

Ent Pagula sekkumine lisab vaid õli tulle. Argumenteerimine läheb lahmimiseks. ‪ Kella 21 paiku on asi nii üle käte, et Erkmann kustustab pagulasteemalised postitused.

Politseinik ei saa valida pooli

Haapsalu politseijaoskonna juht Andrei Taratuhin ütles Lääne Elule, et keegi ei ole Põllulat lahkuma sundinud. Kui sotsiaalmeedias avaldatud kommentaaridest häiritud inimesed pöördusid politsei poole, kutsus ta Põllula jutule. „Ütlesin talle, et igal inimesel on õigus oma arvamusele, aga politseiniku puhul ei ole sellised kommentaarid minu meelest sündsad,” selgitas Taratuhin. Vestluse detailidest politseijuht rääkida ei soovinud, kuid lisas, et „vestluse käigus otsustas Viljar töölt lahkuda ja mina ei näinud võimalust teda ümber veenda”.

Taratuhini sõnul on Põllula teeninud kaua Eesti vabariiki ja saanud korduvalt kiita, ühe asja põhjal hinnangu andmist pidas ta Põllula suhtes ebaõiglaseks. „Meie ülesanne on tagada avalik kord ja turvalisus, sellest tulenevalt ei saa me võtta pooli,” ütles Taratuhin. Ta möönis, et igal politseinikul on oma arvamus ja keegi ei saa seda ära võtta, aga iseasi on, kus ja kuidas seda avaldada.

Põllula ei soovinud oma postitusi ja töölt lahkumist kommenteerida. Ta ütles vaid, et Facebookis oli ta kui eraisik, politseinikuna ei tohiks ta selliseid avaldusi teha. Ta kinnitas, et tal poleks probleemi, kui ta peaks politsenikuna kaitsma mõnd pagulast ründajate eest. „Minule sellises olukorras rahvust ei ole,” ütles Põllula.

Politseinik peab vastama ootustele

MTÜ Pagula tegevjuht Maarja Pikkmets ütles, et Pagula töötajatega on mõned pahased inimesed ühendust võtnud, aga midagi muret tegevat pole olnud. Pärast Haapsalu ja Läänemaa grupis tekkinud sõnavahetust võttis ta politseiga ühendust. „Küsisime politseilt, kas nad teavad sellisest asjast ja kas peaks midagi ette võtma,” ütles Pikkmets. „Meie ei ole nõudnud, et eemaldage politseinik töölt.”

Pikkmetsa sõnul on neil politseiga kokku lepitud kohtumine, et arutada, kuidas selliseid olukordi vältida ja kuidas tagada rahu. Muu hulgas ootab Pikkmets vastust küsimusele, kuidas olla kindel, et pagulaste suhtes negatiivselt meelestatud politseinik kaitseb pagulast või pagulase toetajat rünnaku korral. Pikkmetsa meelest ei ole Põllula lahkumine teiste hoiatamiseks mõeldud. „Kui politseinik käitub vastupidiselt ootustele, ei saagi politseijuht teisiti käituda,” ütles Pikkmets Viljar Põllula lahkumisele viidates.  

Tsensuur ja sõnavabadus

Erkmannil oli kahju, et pidi lahmivate postituste pärast debati katkestama. „Mõistlik arutelu tapetakse ära ja sellisest lamedast debatist lahkuvad asjalikumad inimesed,” sõnas Erkmann. „Kahju, et inimestel on nii kitsas ja väiklane maailmavaade.” Erkmanni sõnul oli tema eesmärk kaitsta Pagula inimesi, aga ka arvajaid nende endi avalduste eest. Erkmann tunnistas, et tihtipeale süüdistatakse kommentaaride kustutajaid sõnavabaduse piiramises. „Kuid kas mul on ikka õigus kõige ja kõigi kohta öelda, mida sülg suhu toob?” küsis ta.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Rain Poogen
8 aastat tagasi

“„Meie ülesanne on tagada avalik kord ja turvalisus, sellest tulenevalt ei saa me võtta pooli,” ütles Taratuhin.”
Andke andeks, aga see väide on ju üdini vale. Politseinik on kohustatud valima poole ja see pool peab olema Eesti Vabariik. Mitte Süüria, Iraak või veel miski muu.

Moderaator
8 aastat tagasi

Kui moderaator tekstid kustutas, kuidas need siis Lääne Elusse jõudsid? See küsimus on postitatud Lehte Ilvesele.

Teemale
8 aastat tagasi
Reply to  Moderaator

pandi koheselt silm peale.

Kenneth
8 aastat tagasi

Ma saadan lähiajal LE täispika arvamusloo, lootuses, et see avalikustatakse. “Vihakõne” ja “rassistlikud väljendid” peidan sõnade vahele, nagu Nõuk. ajal kombeks. Vaatame, mis saab.
Tervitan enda ajaloo ôpetajat, kes tegi mulle selgeks, et vabadus pole iseenesest mõistetav ja loomulik aspekt meie lühikeses elus.

Kenneth
8 aastat tagasi

Vaba mees ja loodan, et ka vabal maal. Jään oma sõnade juurde! Iga isik, kes aitab kaasa pagulaste “maaletoomisele” on riigireetur ja paneb enda EESTI VABARIIGI kaaskodanikud kannatama! Vägistamised, rünnakud ja kõik muud mured, millest meil endalgi siin riigis küll on – Teie vastutate selle eest, kuigi Te seda tagasi lükkate!

Facebook.com/kultuuriakadeemia

kohalik
8 aastat tagasi
Reply to  Kenneth

+1

Martin
8 aastat tagasi
Reply to  Kenneth

Vaba mees võib olla sots ja rassist, rahvuslane ja sõjaväest kõrvalehoidja, sõnapidaja ja sõnamurdja. Vabal maal on see kõik võimalik. Iseenesest on see ju tore. Ja kui pole viiteid ahvidele ja betoonjalanõudele siis võib ju noormehe juttu kuulata küll ehk on sündimas uus poliitgeenius

Arnold
8 aastat tagasi

Lõik artiklist:”‬ ‪Õhtupoole sekkub diskussiooni politseinik Viljar Põllula‪. Tema on nende leeris, kes leiavad, et rohkem peaks oma inimeste eest hoolt kandma.

Arust ära politseinik, hea, et Sind pidurdada jõuti! 🙂

Ahto
8 aastat tagasi
Reply to  Arnold

Like! 🙂

Austan Põllulat
8 aastat tagasi

See et mõnel ametnikul on munad püksis, on tore. Kahjuks on meie kõrgemad ametnikud ja poliitikud kõik parajad eided. Mehe sõna tema poolt ja minu poolne lugupidamine.

Triibik.
8 aastat tagasi

Ainult loll òpib oma vigadest,tark teiste omadest. See maffia poolt tehtav ja poliitikute heakskiidu saanud lòputu moslemi invasioon viib EL majanduse pòhja. Kuigi just poliitikud peaks oma rahva ja riigi huvide eest eelkòige seisma. Hr.Pòllula on julge eesti mees,kes vàljendas enda ja vàga paljude eestlaste arvamust. Hàmmastav riik : 40 aastat tööd rabanud kohalik saab vàidetavalt rahapuudusel ainult 300 euri pensioni ja ravijàrjekorda tuleb juba pulmapàeval panna, moslemite ùlalpidamiseks on raha alati. Aga valimised tulevad jàlle.

Ära leima
8 aastat tagasi

Huvitav kuid eestlaste mustamine on igati welcome ja okei? Tegelikult ma ei tea ei teagi kas sõna “eestlane” tohib üldse kasutada. Ma mõtlen positiivses võtmes. See selleks. Eks see selline näidisprotsess jälle tundub olema. Sobib kõigile ametnikele õppetunniks. Kuid miks mitte ka ülejäänud vabariigi kodanikele? Järgnevad näidislahtilaskmised. Ähvarduste ja kartuse pärast massiivse meedia laimukampaania alla sattuda sellised omal soovil lahkumised kindlasti ei toimu. Eks ole. Juhul kui sa avaldad arvamust ja see arvamus on vale (vale arvamus on igasugune seisukoht mis läheb vastuollu partei ja valitsuse kursiga, Lissaboni lepinguga) – siis jääd sina töökohast ilma. Lihtne. Mis sest et sul… Loe rohkem »

elu
8 aastat tagasi

kaua meedia ketrab selle yle veel!?

Hele Nahk
8 aastat tagasi

Eestlaste kaitsmine pagulaste eest peab saama iga politseiniku elunormiks!
meile kuulutatud terroriohu valguses on iga värviline
oht meie elule!!