Galerii: Haapsalu sai omale jõulukuuse

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 23

Tegelikult algas kuusejaht Haapsalu lossiplatsile juba novembri alguses, kui linn kuulutas välja traditsioonilise konkurssi leidmaks ilus ja kohev jõulupuu.

Kuusekonkursile laekus üllatavalt palju pakkumisi. „Üle kümne pakkumise oli,” sõnas Haapsalu linnahoolduse heakorraüksuse juht Heli Alp. Alp käis neid kõiki oma silmaga kaemas ja valis välja parima.

Neljapäeva hommikul ootas Lääne Elu Alpi autot Alexela tankla kõrval, et sappa haakida ja sõita väljavalituks osutunud kuuse juurde. Kuusk kasvas Niibi külas Lepiku talu hoovil, majast kümnekonna meetri kaugusel. Talu perenaise Halja Klissi sõnul kardab ta, et iga järgnev torm võib väärika kuuse majale peale paisata. Hoovis kasvab veel kaheksa kuuske ja üks haab. „Eks jõudumööda tuleb needki puud maha võtta,” teatas perenaine.

Et rasked kraana- ja treilerautod kuuseni jõuaksid, tuli neil läbida umbes pool kilomeetrit põlluteed. Õnneks oli terve öö hoidnud miinust, seetõttu ei tohiks väga pehme olla, kõlas kohalolnuite suust. Ka kinnijäämisvõimalusega oli arvestatud. Mõni kilomeeter eemal Niibi turbakaevandusest kutsutud tranktor oli teeserval ootamas, et põllule kinnijäänud treileri välja tõmmata. Õnneks liikus kogu tehnika omal jõul ja traktoriteenust vaja polnud.

Teine segav tegur jõulupuu toomisel oli mõned meetrit eemal jooksev elektriliin. Alp sõnul jõuti võrguettevõttega kokkuleppele, et täpselt kell 10 lülitatakse vool lühise või tõsisema õnnetuse vältimiseks välja.

Sekundipealt kell 10 lülitati kohalikust alajaamast elekter välja ja töö sai jätkuda. Kraanajuht, kes oli sunnitud oma masina täpselt õhuliini alla parkima, pidi nüüd väga täpselt kraananoolega opereerima, et see ei takerduks teiste puude- või juhtmete taha.

Kogenud kraanajuhil ei kulunud palju aega, et nool 180 kraadi pöörata. Samal ajal ronis üks meestest kuuse otsa, tegi tüve ümber silmuse ja kinnitas kraanakonksu silmuse taha. Edasine tegevus kätkes endas mootorsae käivitamist. Paar minutit valju müra ja kuusetüvi oligi läbi saetud. Veel mõned minutid ja osav kraanajuht oli kuuse pikale järelkärule tõstnud.

Talu perenaiselt kuuse vanuse kohta pärides oskas ta öelda, et kui tema 1965ndal aastal Niibisse tuli, kuusk juba kasvas. Hiljem kännult aastaringe lugedes saime puu vanuseks 66 aastat.

Lepiku talu ümbruses veidi ringi vaadates jäi silma väike, kuid samuti tiheda võrastikuga kuusk. Kuna kuusk kasvas täpselt õhuliini all, oleks see mõne aasta pärast kaotanud ladva või hoopiski maha saetud. Talu perenaine teatas seepeale, et kingib selle väikse kuuse Põllu tänava Tarekese lasteaiale, kuna elab lasteaiaga samal tänaval.

Nii kui kuused oli treilerile kinnitatud, algas teekond Haapsalu suunas. Rasketehnika lahkudes Lepiku talu hoovilt sai Niibi küla tagasi ka elektri.

Teekond Haapsalu kulges aeglaselt. Mõnisada meetrit kuuske vedanud treilerist eespool sõitis vilkuritega politseiauto. „Politsei suunab vastutulevad autod kraavi, et kuusk mööda mahuks,” selgitas Alp. Õnneks keegi kuuse tõttu kraavi keerama ei pidanud, piisas kiiruse vähendamisest ja teeserva tõmbamisest.

Kuna treiler sõitis kuni kiirusega 40km/h kogunes Tallinna maanteel kuuse taha mitmesajameetrine autode rivi. Nähtavust piirav kuusk ja ees sõitvev politseiauto suutsid juhte niipalju ohjata, et keegi pikast autoderivist ohtlikku möödasõitu proovima ei hakanud.

Kella 12 paiku oli kuusk jõudnud lossiplatsile, kus algas selle püstitamine. Kraana tõstis kuuse püsti, misjärel saeti kuuse jalam pooleteise meetri pikkuseks koonuseks, et kuusk ettevalmistatud metallkonstruktsiooni sisse tõsta. Jõulupuu fikseeriti puidust kiiludega.

Kuna terve päeva vältel sadas lund ja puhus külm tuul, kulus töömeestele igati ära soojendav kohvipaus. Kohvipausi järel jätkati leedkaunistuste paigaldamisega.

Jõululambid süttivad laupäeval esimesel advendi õhtupoolikul.

Kuuse toomine läks linnale maksma umbes 2000 eurot. 

Fotod: Arvo Tarmula

IMG_6007 IMG_6016 IMG_6027 IMG_6033 IMG_6072 IMG_6077 IMG_6082 IMG_6085 IMG_6088 IMG_6095 IMG_6100 IMG_6109 IMG_6115 IMG_6122 IMG_6146 IMG_6165 IMG_6172 IMG_6188 IMG_6196 IMG_6211 IMG_6216 IMG_6228

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments