Haapsalu politseinik lahkus ametist pagulaste halvustamise pärast

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

lel1711001

Eelmise teisipäeva Lääne Elu esikülg, kus oli juttu pagulaste halvustamisest Facebooki Haapsalu ja Läänemaa grupis.

 

Sotsiaalmeedias vaenu õhutanud ja pagulasi halvustanud Haapsalu politseijaoskonna välijuht, vaneminspektor Viljar Põllula lahkus 17. novembril poolte kokkuleppel politseiteenistusest, kirjutab Postimees.

"Viljar Põllula lahkus politseiteenistusest omal soovil," ütles Lääne prefektuuri pressiesindaja Kaja Grak. "Üks lahkumise põhjus on ametnikule sobimatu käitumine sotsiaalmeedias, sh vägivalda õhutavad avaldused, mis jätkusid ka pärast korduvaid arutelusid sel teemal."

Kõik sai alguse sellest, kui üks kodanik jagas 15. novembri õhtul, vahetult pärast Pariisi terrorisündmusi Facebooki grupis Haapsalu ja Läänemaa ajalehes Lääne Elu ilmunud MTÜ Pagula kuulutust, milles viimane otsis sõjapõgenikele korterit. Terav arutelu viis vaenulike sõnavõttudeni nii pagulaste vastuvõtuks ettevalmistumisega tegeleva MTÜ Pagula kui ka pagulaste kohta.

Pagulasi pabulasteks nimetav politseiametnik Põllula läks koguni nii kaugele, et kirjutas ühes postituses: "Üks on selge, vähemalt tavalisele maalasele – iga roju oma koju! Ja kui muidu ei saa, siis hea MG on veenev vahend", viidates ilmselt kuulipildujale (machine gun – ingl k). Veel sama päeva õhtul kustutas gruppi haldav Lääne maavalitsuse töötaja ülekäte läinud vestluse ja saatis selle edasi politseile.

17. novembri hommikul saatis politseile kirja ka MTÜ Pagula, kes soovis teada Lääne prefektuuri seisukohta viha õhutava käitumise suhtes oma töötaja poolt. Varsti pärast seda Põllula nime teenistujate nimekirjas enam ei olnud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
54 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Karuott
8 aastat tagasi

Elagu Vaba Eesti

Kahju
8 aastat tagasi

Politsei kaotas asjaliku mehe.

mnjah
8 aastat tagasi

Pagula jagab seda artiklit võidukalt oma fb lehel. Väärikas vaikiks. Need aga nagu jonnakad lapsed trambivad jalgu, et mina pean pagulasi siia saama. Aga kui tekkivad jamad (ja tekkivad, kui sellest kontingendist jutt), siis peavad neid lahendama justnimelt politseinikud. Oms eluga riskides -nagu sündmused näitavad.

K
8 aastat tagasi

Kui läheb jamaks,siis lähevad kodumaad kaitsma,kodanike komiteesid moodustama jne ikka need,kel on süda õiges kohas,mitte alati need,kes libedalt sõnu veeretavad ja parketil tantsida oskavad.

Karuott
8 aastat tagasi

Tundub,et elu Haapsalus juhib hoopis MTÜ Pagula mitte selleks valitud ja ellu kutsutud…

Soffa
8 aastat tagasi

FB-st paistab, et kogu selle keti seal algatas üks Soffa vahetusevanem. Mõneks ajaks läks küll isu sinna sattuda ära…

Tolknaz
8 aastat tagasi

Haapsalu elanikuna tean kõiki osapooli ja nägin ka kõnealust vestlust. Minu arvamus on see, et tegemist on tööandja poolt ülereageeringuga ja Facebooki grupi haldaja ning MTÜ poolt lihtlabase pealekaebamisega. Kõik tunnevad ju väikelinnas kõiki. On siis tõesti nii raske erimeelsused omavahel selgeks rääkida ja kasvõi inimest hoiatada? Antud endise politseiniku näol pole kindlasti tegu inimesega kelle poolt oleks mtü-le või selle klientidele mingit reaalset ohtu oodata. Pigem oli tegu sõnastuse tahumatusega, mida “professionaalse ohvri” poolt küüniliselt ära kasutati. Populaarsust sellisel viisil oma vastastega käitumine sellele organisatsioonile kindlasti ei too. Mul ajab judinad peale teadmine, et elan maailmas, kus läbi mõtlemata… Loe rohkem »

Tiit+ja+Teet
8 aastat tagasi
Reply to  Tolknaz

Professionaalne ohver, hästi öeldud, lisaks veel, et hästi makstud …

Väga
8 aastat tagasi
Reply to  Tolknaz

hästi kirjutatud, just minu mõtted. Miks pidi selle vestluse politseile saatma, kas kustutamisest ei piisanud? Ja arvestada oleks võinud ka inimeste üliemotsionaalsusega sellel teemal kohe peale Pariisi sündmusi. Pagula võiks virtuaalsete pagulaste peal harjutamise asemel meie oma rahva peal oma hoolivust näidata.

Arva nimi ära
8 aastat tagasi

Rumal poliitiline repressioon tegi Sinust eesti rahvale kangelase! Edu edaspidiseks, Viljar!

Lollus
8 aastat tagasi
Reply to  Arva nimi ära

Tegi Sinust kogu rahva naerualuse

juss
8 aastat tagasi
Reply to  Lollus

No Sinu rahvas on ikka väga väike!

Nõus,
8 aastat tagasi
Reply to  juss

kõiges 1,3 miljonit.

triin
8 aastat tagasi
Reply to  juss

kas olete lugenud Vanga ennustust?

2.kodanik
8 aastat tagasi

Ja kas maailmast sai nüüd parem paik? Pinged ühiskonnas ei kao kuhugi, sest ühtegi usutavat edulugu antud teemal pole suudetud üllitada ja iga päev toob kaasa mõne uudise vägistamisest või mingist muust vägivallajuhtumist….

Jass
8 aastat tagasi
Reply to  Jass

MTÜ Pagula võiks nüüd sõna võtta ja selgitust jagada.
Kas need tegelased olid, terroristid, sõjapõgenikud, pagulased, või siis näiteks sõjapõgenikest pagulasterroristid?
Või oli tegu äkki kultuurilise eripäraga, millega eurooplane peab leppima?

Jass
8 aastat tagasi
Reply to  Jass

võiks nüüd Soomest koju tulla, see on kohutavalt ohtlik maa