Riigikontroll: riik on äärealadel töökohtade loomisega hiljaks jäänud

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Riigikontrolli hinnangul on riigi meetmed tööturu regionaalsete probleemide lahendamiseks raskesti prognoositava mõjuga, hilinenud ja liiga üldised, et piirkondlikke tööturueeliseid maksimaalselt ära tunda ja ära kasutada, vahendas uudisteagentuur BNS.

Riigikontroll leiab, et kuna majanduse arendamine ei ole kohalike omavalitsuste otsene ülesanne, kujundavad piirkondlikku töökohtade teket endiselt pigem demograafilised protsessid, kohalikud huvid ja juhus.

Riigikontroll toob välja, et kuna inimesed on juba linnadesse ja eriti pealinna tööle koondunud, on lahenduste leidmine piirkondliku ebaühtlase tasakaalustamiseks valitsuse jaoks keeruline ja kallis.

Parimal juhul saab valitsus ettevõtjate ning inimeste valikute tagajärgi halduskorralduse muudatuste ning otsesemalt regionaalse majanduspoliitika meetmetega leevendada.

Samuti leidis riigikontroll, et kuna riik toetab tööhõivet maapiirkondades erinevalt ning projektide valik tehakse maakondades, siis on risk, et töökohtade loomise järel ikkagi ei parane riigiülene regionaalne tasakaalutus.

Näitena tõi riigikontroll siinkohal välja selle, et tööstusalade väljaarendamine võib luua kümneid kordi rohkem töökohti kui turismiobjektid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
alleluuja
8 aastat tagasi

kutsuge mc jumal appi

?
8 aastat tagasi

!!!