Marika Blossfeldt tervislikust toidust, paastust ja harmooniast

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Marika Blossfeldt tervislikust toidust, paastust ja harmooniast 2 f erakogu (Medium)Läänemaal Polli talus saab Marika Blossfeldti juures õppida tervislikku toitumist. Foto: erakogu

Marika Blossfeldt jagab oma elu Läänemaa ja Ameerika vahel. Suviti korraldab ta mitmesuguseid kehale, vaimule ja hingele mõeldud üritusi Virtsu lähedal Polli talus. Talviti elab ja töötab ta Beaconis, umbes 100 kilomeetrit New Yorgist.

Polli talu ostis Marika Blossfeldt 20 aastat tagasi, üritusi on ta seal korraldanud 17 suve ühtejutti. Polli hooaeg algab juunis ja lõpeb septembris. Blossfeldt juhib tervet talukompleksi:  koostab menüüd ja ostunimekirjad, korraldab ja viib ellu laagreid.

„Programm tiheneb iga aastaga, suviti pole mul enam ühtki vaba päeva: juhendan Kundalini jooga, tervise- ja terviktoidu kokalaagreid,” ütles Blossfeldt. Polli talus käivad ka teised õpetajad oma rühmadega. „Kõik, mida me Polli talus pakume, ühendab keha, vaimu ja hinge,” sõnas Blossfeldt.

Paastu asemel keha puhastus

„Ohutuim viis keha puhastada on järgida mõnda aega taimepõhist dieeti, ekstreemsete meetmete tarvitamisse ma ei usu,” ütles Blossfeldt. Taimepõhine dieet annab kehale tõuke mürkide ja ainevahetusjääkide väljutamiseks, peale selle on protsess ka kehale leebe – ei näljutamist ega rangeid piiranguid. Toidust ja tervisest rääkides ongi peatähtis tasakaal.

„Kui asi puudutab keha puhastamist seestpoolt, ei poolda ma paastumist, olgu see kas või mahlal või köögiviljapuljongil põhinev paast,” lisas Blossfeldt.

Tähtis on abistada oma keha filtreerimisorganeid: maksa, neerusid ja seedetrakti. Nädalane lihtne dieet kaks korda aastas, mis koosneb taimsetest toitudest ja keha puhastavaist jookidest, võib imet teha.

„Nii anname seedetraktile väljateenitud puhkuse. Energia, mis muidu kuluks raske toidu seedimisele, saab nüüd puhastada ja tervendada rakke, kudesid ning organeid,” selgitas Blossfeldt. Säärane puhastusrežiim annab rasvarakkudele tõuke mürkide vabastamiseks. Suur kiudainesisaldus taimseis toitudes aitab kõrvaldada jämesooles talletunud jääkaineid. Puhta sooleseina kaudu imenduvad toitained tõhusamalt ja varustavad keha paremini energiaga.

Puhastuse ajal tuleks eemale hoida toitudest, mis võivad kutsuda esile allergiaid või tekitada lima, näiteks nisu jt gluteeni sisaldavad teraviljad, piimatooted, soja, munad ja pähklid. See aitab ära hoida seedetrakti ärritust, samuti rasket, paistes või põletikulist tunnet kehas. Puhastuse järel muutub maitsemeel palju tundlikumaks ja täiskõhutunne on paremini tajutav. 

Kaks korda aastas viis päeva

Traditsiooniline Hiina meditsiin jaotab elutähtsad organid aastaaegade vahel ära. Kevadel pööratakse rohkem tähelepanu maksale ja sapipõiele, sügisel jämesoolele ja kopsudele. Seega sobivad kevad ja sügis keha vabastamiseks mürkidest.

„Minu kevadpuhastuse toiduvalik on piiratud köögi- ja puuviljaga, kergemate ja jahutavate toitudega. Sügispuhastuse menüü sisaldab aga ka tera- ja kaunvilju, sest need on toekamad ja soojendavamad ning toetavad külmal ajal meie organismi paremini,” selgitas Blossfeldt.

Keha puhastust peaks alustama keha võõrutamisega kohvist ja mustast teest. Seda siis, kui jood teed või kohvi üle kahe tassi päevas. Lihtsaim viis on vähendada kohvi või tee kogust tassis poole jagu, järgmisel päeval jälle poole jagu.

„Kaks päeva enne puhastuse algust kõrvalda oma toidulaualt rämpstoit ja -jook, suhkur ja jahutooted ning alkohol,” soovitas Blossfeldt. Õhtusöögiks ei sobi loomsed toidud ega piimatooted. Viimane õhtusöök enne keha puhastuse algust võiks olla lehtsalat seemnetega, kastmeks soovitab Blossfeldt kasutada sidrunimahla ja neitsioliiviõli. 

Puhastus võiks Blossfeldti soovitusel kesta 5–8 päeva. Et seedetrakt sel ajal puhkab, tuleb keha puhastusest väljuda tasapisi. Seedehäirete vältimiseks tuleb lisada iga päev söögilauale vaid üks uus toidugrupp.

„Nii saad veel välja selgitada, milliste toitude vastu oled tundlik või allergiline, millised toidud tekitavad raske või puhitustunde,” ütles ta.  

Tervislik toitumine on maalähedane ja leebe

„Minu toidufilosoofia on lihtne: vali endale vaid selliseid toite, mis on võimalikult lähedased emakese maa pakutavale, need on parim väeallikas ega kahjusta keskkonda,” ütles Blossfeldt. Looduslikud toidud pakuvad kõige rohkem energiat, elujõudu ja toitaineid.

Tööstuslikult valmistatud toitudest soovitas Blossfeldt eemale hoida, sest need on tihtipeale tehtud moondatud algainetest, kuhu on lisatud keemilisi ühendeid: värvained, maitsetugevdajad, säilitusained, kunstlikud aroomid, halva kvaliteediga õlid ja ülemäärane suhkur.

„Usun, et me kõik oleme õnnelikud ja terved, kui meie elu saab väge nauditavast kehalisest liikumisest, rahuldust pakkuvast tööst, harmoonilistest inimsuhetest, vaimsest praktikast ja mitmekülgsest toidust, mis koosneb peamiselt taimsetest allikatest. Vajadusel ka sobilikes tingimustes kasvatatud loomadelt pärit toodetest ja vabast veest püütud kaladest,” sõnas Blossfeldt.

Marika Blossfeldt on seisukohal, et me tihtilugu kompenseerime toiduga oma igapäevase elu puudujääke ja tasakaalutust, soovides end toidu abil lohutada ja tundeid tuimestada.

„Toit ei suuda tagasi tuua tasakaalu ega teha olematuks puudujääke tähtsais eluvaldkondades – see pole toidu ülesanne!” hoiatas Blossfeldt. Toit ei saa lahendada puudusi suhetes või töös, kehalises aktiivsuses või spirituaalsuses. Toitaineterikas, mõnus ja maandav toit võib anda tuge ja stabiilsust, et aidata lahendada edukalt igasuguseid eluprobleeme.

Kaks toiduteemalist raamatut

Marika Blossfeldt on kirjutanud ja välja andnud kaks raamatut: „Looduslik toit. Täisväärtuslik elu” (2009) ja „Looduslik toit. Ehe ja tervendav” (2014).

Esimest raamatut on müüdud juba kolm trükki, raamatu ingliskeelne versioon „Essential Nourishment, Recipes from My Estonian farm” pälvis 2012. aastal kokaraamatute konkursil Gourmand World Cookbook Awards Pariisis 3. koha, kuulutati nominendiks konkursil Book of the Year Ameerika Ühendriikides ja võitis konkursil The Living Now Book Awards (USA) kuldmedali.

„Looduslik toit. Täisväärtuslik elu” on ühendanud iidsed põhitõed ja tänapäevased teaduslikud avastused. Blossfeldti sõnul on raamat nii toitumisõpik kui ka kokaraamat. „Raamatus on kirjutatud naturaalsete terviktoitude eelisest, vee tarbimise vajadusest, veresuhkru taseme tasakaalustamisest, toidu energiast, toidu ja meeleolu vahelistest seostest, supertoitudest, vere happelisusest ja aluselisusest, himude lahtimõtestamisest ja aastaaegadega harmoonias elamisest,” loetles Blossfeldt.

Teises raamatus süveneb ta toitumisse põhjalikumalt. Näiteks selgitab, kuidas säilitada seedetrakti tervist, tugevdada immuunsüsteemi, puhastada keha ja vaimu, ennetada põletiku teket, vähendada kehakaalu.

„Tasakaalustatud toidu ja piisava une kõrval hoian keha vormis jooga, süvahingamise, kõndimise, tantsimise ja ujumisega; talvel teen paar korda nädalas harjutusi võimlemispalli ning kahekiloste hantlitega,” avaldas Marika Blossfeldt oma hea vormi ja õnneliku elu saladuse. 

 

Marika Blossfeldti juhendatavad laagrid Polli talus 2016. aastal:

11.–12. juuni               Kundalini jooga laager

Kundalini jooga on Yogi Bhajani õpetustel põhinev dünaamiline joogavorm, mis hõlmab füüsilisi harjutusi, hingamistehnikat, kehaasendeid, käte hoiakuid, loitsimist ja meditatsioone. Tal on puhastav ja raviv toime. Kundalini jooga aitab lahti hoida energiakanalid, avada tšakraid, stimuleerida näärmeid, tugevdada närvisüsteemi ning saavutada tasakaalu keha, vaimu ja hinge vahel. Kahepäevane kursus pakub viit mitmesuguse mõjuga joogatundi ja mitmeid meditatsioone.

13.–19. juuli                Nädalane Kundalini jooga puhkus

Nädal puhkust hingele, meelele ja kehale. Laagri põhirõhk on asetatud süvapuhkusele, lõõgastumisele, tasakaalustamisele, energiaga laadimisele. Nädalane laager pakub varahommikust Sadhanat, joogatunde, samuti õhtusi meditatsioone, vaikuse kõnde ja massaaži. 

10.–16. august             Hõrgu toidu ja tervise laager

Nädal lõõgastumist, teadlikkuse ja maitsemeelte virgutust. Laager aitab kehakaalu normaliseerida, energiat ja vitaalsust taastada, immuunsust tugevdada. Õpitakse valmistama lihtsaid tervislikke roogi.

16.–18. september                    Kundalini jooga laager saunaga

 Laager algab reede õhtul saunaga ja pakub kuut mitmesuguse mõjuga joogatundi ja mitmeid meditatsioone.

24.–25. september                    Polli talu lemmikroad

Marika Blossfeldt jagab oma lemmikretsepte, osalejad saavad toiduvalmistamisel kaasa lüüa. Valikus salatid, supid, pirukad ja soojad road. 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments