Linaseemned aitavad kõhukinnisuse ja hormoonide kõikumise korral

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Linaseemned aitavad kõhukinnisuse ja hormoonide kõikumise korral

Linaseemned on tõeliselt õli-, valgu- ja limaainerikkad.  Linaseemneõlis on palju polüküllastumata rasvhappeid (oomega-rasvhapped), aga et väärtuslik õli seemnetest kätte saada, tuleb need pressida või purustada.

Linaseemnetes on ka kaalukal hulgal süsivesikuid, valke, kiudaineid, rohkesti E-vitamiini ja B-vitamiini. Linaseemned sisaldavad kaaliumi-, magneesiumi- ja kaltsiumiühendeid ning ebatavaliselt palju naatriumi. Mikroelementidest on linas rauda, mangaani, seleeni, vaske ja tsinki.

„Seemneid soovitatakse süüa kuni kaks supilusikatäit päevas, liiga suur kogus võib põhjustada kõhulahtisust ja kehasse võib tekkida üleliia palju mürgist hüdrotsüaanhapet,” kirjutab eestiloodus.ee.

Linaseemneid sobib lisada salati ja pudru sisse, kastme, müsli ja küpsetiste hulka (leib, küpsised, kuklid). Sööjale on kasulikud need tooted, millesse pannakse purustatud seemed, sest tervest seemnest ei saa organism kõiki toitaineid kätte. Seedekulglas seemed paisuvad ja tekitavad täiskõhutunde. Väga kasulik on külmpressitud linaseemneõli, mida sobib lisada salatisse või kastmesse.

Linaseemnete ravitoimet on inimkond kasutanud aastatuhandeid. Need leevendavad seedekulgla hädasid ja kergendavad naistel üleminekuaastate vaevusi.

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments