Lääne maavalitsus kutsus kokad külla

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 13

Maavalitsuse uuring tervislikust toitumisest Läänemaa lasteaedades lõppes tänuüritusega kokkadele ja lasteaia majandusjuhatajatele.

„Kokad ja majandusjuhatajad on nagu ahjualused, keda ei nähta, aga kelle panus on suur,” ütles Lääne maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Kersti Lõhmus. „Kui lasteaias on ikka oma köök ja kokk, ei osteta poest küpseiseid ja kohukesi, vaid  tehakse ise, arvestatakse lapse eripära, allergiate ja muuga.”

Lasteaiatoitu uuris maavalitsus koostöös Haapsalu kolledžiga paari aasta taguse koolitoidu-uuringu jätkuna. Lasteaiatoidu uuringus osales üheksa lasteaeda: Haapsalu Tarekese, Pääsupesa ja Tõrukese lasteaed ning Risti, Linnamäe, Ridala, Martna, Kullamaa ja Lihula lasteaed. Maavalitsus kutsus tänuüritusele kõikide uuringus osalenud lasteaedade kokad ja majandusjuhatajad.

Kersti Lõhmus märkis, et tervislik lasteaiatoit on äärmiselt tähtis, sest laste kasvav kehakaal on üha suurem probleem.

„Me ei saa muuta laste toitumisharjumusi kodus, aga me saame pakkuda tervislikku toitu lasteaias, ja nii tasapisi mõjutada ka kodusid,” ütles Lõhmus.

Lasteaiatoidu ja -köökide uuringu järgi vajavad kaks Läänemaa lasteaeda uusi köögiseadmeid, kaks lasteaeda on oma köögiseadmete ja -inventariga rahul, viis on enam-vähem rahul. Uuringu järgi võib rahul olla ka toidu ja kokkadega: toit on maitsev ja kokad rõõmsad. Lõhmus märkis, et toit on mitmekesine ja maitsev vaatamata sellele, et toidupäeva hind on lasteaedades väga erinev: kõige odavam 1.20, kõige kallim 2.45. Lasteaiad pakuvad ka mahetoitu, kohalikku toitu, kala. Huvi tervisliku toidu vastu tekitatakse põnevate toidunimedega, lapsed saavad ise koos koka ja õpetajaga süüa teha – kui ise teevad, siis söövad! -, käiakse külas taludes, et näha, kust toit tuleb.

Üks uuringu läbiviijaid, Hele Vilbas ütles, et teda üllatas, missugune mõju on lastele toidu värvil.

„Piisab, kui supile värve juurde panna ja lapsed söövad,” ütles Vilbas.

Uuring soovitab, et kõigis lasteaedades võiks menüü olla väljas ka kodulehel. Siis saaksid vanemad menüüga tutvuda ja sobitada lasteaiatoitu samal õhtul kodus pakutavaga.

Kersti Lõhmus meenutas, et lasteaia- ja koolitoidu toidu uurimine sai tegelikult alguse aastate eest ühest kurjast isast, kes polnud rahul ühes koolis pakutava toiduga. See sundis olukorda selgitama ja koolitoidule tähelepanu pöörama. Lõpuks viidi läbi koolitoidu uuring, siis jõuti juba lasteaiatoiduni.

Lõhmus ütles, et õnneks on jäädavalt möödas ajad, mil lasteaias sunniti lapsi vägisi kõike sööma, nii et hädaga tuli vürtsikilud taskusse peita. Laste lemmiktoit aga püsivat kokkade sõnul aastaid ja aastaid sama: hakklihakaste ja makaronid. Lihula lasteaia majandusjuhataja Ene Pallas ütles naljaga pooleks, et on mõelnud, kui mitu päeva või nädalat lapsed vastu peaks ja hea isuga hakklihakastet ja makarone sööks, enne kui ära tüdinevad.

Arvo Tarmula fotod

IMG_3493 IMG_3505 IMG_3515 IMG_3522 IMG_3534 IMG_3529 IMG_3545 IMG_3551 IMG_3571 IMG_3575 IMG_3584 IMG_3585 IMG_3590

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hea toit
8 aastat tagasi

Palju õnne, tublid kokad. Tore, kui lastele toit maitseb ja nende kiidusõnad ka kokani jõuavad.

Jane
8 aastat tagasi

Maavalitsus kutsub kokad külla, ikka selleks, et koos see supp ära süüa.

pigem
8 aastat tagasi
Reply to  Jane

ühe supi lürpimiseks saab Haapsalu ühiskatlast