Juhtkiri: Tõe asemel sündis tüli

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Pühapäeval Facebooki Läänemaa ja Haapsalu kogukonnas tekkinud pagulasteemaline vaidlus muutus väga vihaseks – käiku läksid isiklikud solvangud ja kõlasid ka kõhedusttekitavad ähvardused. Öeldakse küll, et vaidluses sünnib tõde, aga kui üks vaidlev pool on pime ja kurt, sünnib tõe asemel vaid tüli.

On selge, et inimesed ei saagi kõik ühtmoodi mõelda ja põhiseaduslikult on igaühel õigus oma seisukohti vabalt väljendada. Iseküsimus on, kuidas seda teha. Põhiseadus ütleb ka seda, et oma õiguste ja vabaduste kasutamisel tuleb arvestada teiste inimeste õigusi ja vabadusi ning vihkamise ja vägivalla õhutamine on keelatud. Nii et kui arvamuste avaldamine jõuab isiklike solvangute ja veelgi enam, tapmisähvardusteni, pole see enam aktsepteeritav.

Oskamatus vaielda põhimõtete üle ning selle asemel pritsida solvanguid ja ähvardusi ei puuduta mitte üksnes pagulaste teemat. Täpselt samasuguseid solvanguid „ise oled loll”, ”pane ennast põlema”, „sinusugusest jobust ei saagi midagi paremat tahta” võib lugeda peaaegu iga teema puhul alates heakorrast kuni kodutute koerte ja tont teab milleni.

Mõni selline talitsematu räuskaja võiks mõelda, kas tal oleks kena elada riigis, kus kõik üksteisega suheldes ainult sülge pritsivad ja vähegi teistmoodi inimesi eemale ajavad. Või oleks selline elu väga tülgastav. Anonüümseis kommentaariumites tundub hea ja lihtne solvata ja ähvardada, sest tekib karistamatuse tunne. Kui aga viha ikka silme eest päris mustaks lööb, ei peljata seda teha ka Facebookis, kus ütleja isik on hoopis kergemini tuvastatav.

Tundub, et inimesed ei taju, et ka kommentaariumid ja Facebook on avalik ruum – iga internetiavarustesse lendu lastud sõna eest tuleb samuti vastutada. Näiteid, kus solvava või ähvardava internetikommentaari eest on inimesed karistada saanud, on ka Eestis. Ilmselt on see internetis sõimlejail meelest läinud. Kas tõesti ei jää solvajate ja ähvardajate ohjeldamiseks midagi muud üle, kui politsei poole pöörduda?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
8 aastat tagasi

Mägral oli maja…..

Karuott
8 aastat tagasi

islami okupatsioon ei võida

Uskmatu+Toomas.
8 aastat tagasi

Kogu selle pika lora kokkuvõtteks peab konstanteerima fakti-eestlus ja eesti keel on määratud väljasuremisele.
Toome aga siia igasuguseid kontrollimatu taustaga põgenikke kelle intregeerimiseks meil puuduvad võimalused ja oskused.Mis tähendab naisi,lapsi-kui palju enesetaputerroristidest on naised ja isegi lapsed?
.Ainuke mis veel päästaks oleks refi.poistepändi minemakihutamine kellegi sirgemaseljalise vastu vahetamine.Isegi need meie halvustatud lätlased piiksuvad vastu ungarlastest rääkimata.

nõus
8 aastat tagasi

100% nõus ära leimaga. Ohutunne ja mure oma lähedaste turvalisuse pärast, see pole rassism ega sallimatus. Tänased otsused jäävad mõjutama meie ühiskonda pikaks ajaks. Justnimelt vastutustundele oma laste ja lastelaste tuleviku suhtes peavad mõtlema need, kes iga hinnaga soovivad pagulaskriisi Eestisse importida.

just
8 aastat tagasi
Reply to  nõus

Tahaks küll teada, et kas sellel noorel emal,kes nii pagulasi siia linna ootab ja mtü raames tegutseb, ei ole ka mure oma lapse ja lastelaste tuleviku suhtes? Kas mõistus ei võiks koju tulla enne kui hilja.

Ära leima
8 aastat tagasi

Meile on rahvaste sõpruse õppetunde läbi ajaloo piisavalt korraldatud. See ei ole „rassiküsimus“ või „vihkamislaine“ mis nüüd on äkitselt rahvast haaranud nagu kallutatud euromeedia ja ülipüüdlikud käsilased serveerivad. Me ei ole eile sündinud. Meil on mälu ja seda mälu pole suudetud ühegi totalitaarse võimu poolt kustutada. Seda kõike on meil juba korraldatud, viimati suuremas mahus Nõukogude propaganda käe läbi. Ikka eesmärgiga allutada. See on ühe väikerahva ja riigi suveräänsuse küsimus. Eestlased on võidelnud läbi aja ainult ühe asja nimel – õiguse nimel oma maal omade tingimuste järgi elada ja oma asjade üle ise otsustada. „Meie tahame rahus elada,“ seda ütles… Loe rohkem »

Ära leima
8 aastat tagasi

Kui lugeda tänast (19.11.) Lääne Elu siis jätkub rahvaste sõpruse õppetund eestlastele, tänane teema on: „Nad on täiesti tavalised inimesed!“ Esiteks mida see näidiskeskus Vao asjasse puutub? Teiseks: Jah, loomulikult on nad täiesti tavalised inimesed. Kaks kätt, kaks jalga ja pea. Täpselt nagu meie! Mida teie, õppinud ajakirjanikud, ametnikud, ärimehed, poliitikud jne. siis arvasite? Et inimesed ei tea seda? Miks te rahvast lollitate? Me ei ole ju eile sündinud. Küsimus ei ole kas nad on tavalised või erilised, kas nad õpivad keelt või ei õpi. Küsimus on selles et rahvas on inimkaubanduse, massiimmigratsiooni ja kvootide vastu. Meile ei meeldi et… Loe rohkem »

olaf
8 aastat tagasi

Nemad, Pagula ja teised, ei vastuta. Riik vastutab. Nemad panevad raha taskusse, nagu meil ikka kombeks. Vargad ka ei vastuta, riik vastutab.

To olaf
8 aastat tagasi
Reply to  olaf

Riik vastutab – hea nali!!!

Blond Annika
8 aastat tagasi

Tahan ka neid tumedaid mehi keda telekas näitas. Neid võiks kohe tohkem tulla. Siis on valikut ikka ka. Meie mehed on lorud.

Ma
8 aastat tagasi

ei leidnud sealt ühtegi kommentaari, mis oleksid nii solvavad olnud, et peab ajalehes kohe mitu artiklit selle kohta avaldama! Inimesed ütlesid välja oma arvamused- mõtted! MTÜ tegelased vaid õigustasid oma tegevust ja üks ütles isegi välja, et Läänemaale on ettenähtud 20 pagulast! Kui küsiti, kes neile eesti keelt õpetama hakkab, teatati, et neil on üks araabia keele oskaja! Tule taevas appi! Veel teatati, et on väga palju inimesi, kes soovivad siia pagulasi!!!!!!!! Solvamiste jutt on küll laest võetud! Olen kes olen, mina neid siia ei oota!

Karl
8 aastat tagasi
Reply to  Ma

Mina näiteks ootan pagulasi.

juhuu
8 aastat tagasi
Reply to  Karl

Ei ole seda fb vestlust lugenud aga sooviks küll teada,et mis põhjusel mina või keegi teine,kellel ei ole rahalise kasu saamise eesmärki peaks tahtma Läänemaale pagulasi? Lisaks kui pagulaste siia tulek toob edaga kaasa kõige hullema-13 reede on liiga hästi veel meeles ,siis kas kõik need “tahtjad” on valmis ka vastutama?

Tont.
8 aastat tagasi

Ma olen vanem inimene ja varem tegin vea,et kommisin oma pàrisnime all. Ja tòesti- juhtus tihti,et sain lihtsalt pòhjuseta sòimata. Anonùùmselt. Kuigi mul oli tihti òigus ning minu mòtteid pooldati. Aga see,kuidas làànlased (ja yldse suur osa eestimaalasi) suhtuvad igavesti kestvasse moslemi illegaalide sissetungi,ei ùllata kedagi. Ning oma valijate arvamusele sylitavad poliitikud vòi kirikutegelased hakkavad mòtlema alles siis,kui on hilja. Nii et jàrgmine kord mòelge,keda valite. ?