Juhtkiri: Linnainimese arstiabi

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Haigekassa värske ettepanek, mille kaugem eesmärk on vähendada eriarstiabi maakonnahaiglais, on järjekordne sammuke selle poole, et õppinud tohtrid võtavad vastu vaid kahes suures linnas – Tallinnas ja Tartus. Pole enam saladus, et suurte haiglate juhid on huvitatud sellest, et Eestisse jääks kaks korralikku haiglat: Põhja-Eesti regionaalhaigla Tallinnas ja Tartu ülikooli kliinikum. Maakonnahaiglate rolliks jääks haigete „sisseviskamine”. Tuleb inimene, saab saatekirja Tallinna või Tartusse.

Mullu tuli avalikuks selle suurejoonelise ümberkorralduse esimene osa, kui Põhja-Eesti regionaalhaigla tahtis liita Rakvere, Paide, Rapla, Haapsalu, Kärdla ja Kuressaare haigla. Ülikooli kliinikum oleks liitnud Lõuna-Eesti maakonnahaiglad. Terve mõistus õnneks võitis ja regionaalhaigla plaaniga nõustusid vaid Reformierakonna kontrollitud Rapla ja Haapsalu haigla. Kui meenutame, siis Läänemaa haiglat liites lubas regionaalhaigla, et eriarstiabi ja voodikohtade maht ei vähene. Haigekassa värske plaan aga näitab vastupidist. Kõik need lubadused, mida nii Haapsalu linnapea kui ka Põhja-Eesti regionaalhaigla juhid jagasid, on osutunud tühiseks.

Tervishoiu tsentraliseerimise eesmärki täidab ka tervisekeskuste investeeringute kava. Perearstid tahetakse koondada nõukogudeaegsete polikliinikute eeskujul taas ühte kohta. Esmatasandi vastuvõtt saab seega parema taristu, kuid vähegi tõsisema mure korral tuleb sõita Tallinna. Läänemaa inimesed peavad õnne tänama, et pealinna on umbes sada kilomeetrit sõitu. Mõelge hiidlaste ja saarlaste peale, neil on pikem tee. Kvaliteetse arstiabi koondumine ei ole vastuvõetav ega mõistlik plaan. Arstiabi peab jääma ka maakonnakeskustesse. Vastasel korral oleks juba mõistlikum riiklikult kõik inimesed ka Läänemaalt Harjumaale küüditada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mailis
8 aastat tagasi

KÜSIMUS. Ole hea inimene ja kirjuta Suklese kirjas sisalduvatest vigadest-saaksime ka teadlikumaks.

Ardo
8 aastat tagasi

Saage aru, et meie arstiabiteenused ei sõltu mitte mingilgi määral nõukogust, vaid üksnes HAIGEKASSAST- nii on ja jääb. Kirjavigu otsida pole küll vaja, kui teksti sisu selge on.

Urmas+Sukles
8 aastat tagasi

Ei ole koomiline, pigem tavaline, kus ajakirjanik ja anonüümne juhtkirja kirjutaja oma kirjutisega tekitavad kas nüüd just paanika ,aga teatud ärevuse küll. Kas nüüd tahtmatult või tahtlikult, see on iseasi. Täna on Läänemaa haigla PERH -i “vereringes” ning see oli meil õige otsus, sest haigla on heas seisus nii rahaliselt kui ka meditsiiniliselt. Igal juhul seisab kindlamalt, kui oleks jäänud iseseisvaks. Selle otsuse sidumine reformi või mingi muu parteipoliitikaga jääb küll anonüümse juhtkirjutaja südametunnistusele . Ärevus, et arstiabi ja spetsialistide abi Haapsalus väheneb, ei ole täna küll põhjendatud ,sest meie kokkulepped PERH-iga on pidavad. Samuti ei ole täpselt teada, mida… Loe rohkem »

küsimus
8 aastat tagasi
Reply to  Urmas+Sukles

Kas see ongi vastus probleemile. Igati meie linnapea vääriline. Närvid tunduvad läbi olevat, tekst paksult vigu täis.

Juhtkiri
8 aastat tagasi
Reply to  Urmas+Sukles

See on tõesti imelik, et LE oma juhtkirjadele auoreid alla ei märgi. Ikka tahetakse pigem “paanikat müüa”. Vähe on artilkeid,mis meeli rõõmustavad või hinge harivad.
Hr linnapea vastu on täiesti piisav ja arusaadav. Pole vaja teemat asjatult paisutada, kui see on vaid LE mõttejooksuga kokku kirjutet.

to Juhtkiri
8 aastat tagasi
Reply to  Juhtkiri

Oled ilmselt linnapeale lähedal seisev inimene? Ei oska sinagi lihtsates lausetes ilma vigadeta kirjutada.

Suklesele
8 aastat tagasi
Reply to  Urmas+Sukles

Oled sa kuulnud, et neil haiglatel, kes seesuguse ühinemisega kaasa ei läinud, on halvemini hakanud minema? Kui Haapsalus hakkas sinu meelest halvemini minema, kas siis algselt ei oleks tulnud vigu hakata otsima juhtimise probleemidest (näiteks nõukogu kompetents)?

paraku
8 aastat tagasi

Pole siin ei meie linnapeal ega haigla nõukogul sõnaõigust. Haigekassa on see, kes jagab raha ja ütleb, mitu ravijuhtu ja millise summa eest tohib näiteks Läänemaa Haigla teenust osutada. Kõik ülejäänud muudkui saata Tallinna.

Küsimus
8 aastat tagasi

Täitsa koomiline situatsioon. Sukles on haigla nõukogu liige ja temal suu vett täis. Miks peab rahvas kuulma uudist ajakirjaniku vahendusel, kui meil on oma mees ise ennast nõukogu koosseisu määranud. Sukles oli ka see mees, kes lubas möödunud aasta detsembrikuus volikogu ees esinedes, et asi läheb paremas ja haigla pidi minema Eesti riigi haiglate ühtsesse vereringesse. Küsiks, kas tegu on nüüd meie veresoonte lubjastumisega? Miks siis Sukles ja Co varem seesugust diagnoosi ei pannud?

???
8 aastat tagasi

Miks on siit eemaldatud küsimused Suklesele ja Karilaiule selgituste saamiseks haigla asjus? Miks nad ei peaks vastama või on täna juba ka küsimine solvav? On ju ilmselge, artiklis lausa kirjas, et tegu oli Reformierakonna järjekordse sahkermahkeriga.

seljavalu
8 aastat tagasi

et siis sedapsi?

Läänemaalane
8 aastat tagasi

Ega kõik inimesed Haapsalu linnas ela. Siin rõngasvalla rahvas käib ka selle teema sisse. Meil siis vaja enne H-linna perearstile jõuda ja siis teise ringiga…. pealinna, T- poole veel veereda. Ei ole tervitatav mõte, ei ole. Niigi on keeruline eriarstile pääsemine. Vaid siis saab kohe ja korraga, kui on oma taskust võtta visiiditasu 50.- ja enamgi eurokest.

Karuott
8 aastat tagasi

ise kiidan ka Metsakalmistu ravi…

nagu nõuka ajal
8 aastat tagasi

kusagilt tuli” seltsimehed, on tulnud ettepanek”