Vaike Linamäe pool sajandit trükikojas

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

MKL-001

Foto: Merilin Kaustel-Lehemets

Haapsalu trükikoja juhil ja omanikul Vaike Linamäel oli eile tavalisest erinev tööpäev – juba ennelõunal hakkasid Uuemõisas endises haudejaama majas, kus trükikoda praegu tegutseb, voorima sõbrad-tuttavad.

Lilled, tordid ja kommikarbid – trükikoda sai 80. Linamäed ennast seob Haapsalu trükikojaga juba 47 aasta pikkune ajalugu. „Ma alustasin trükikojas tööd 2. jaanuaril 1968, kohe varsti saab 48 aastat,” seletas Linamäe.

Trükikoda ongi olnud tema ainuke töökoht. Töötamist alustas Linamäe seal õpilasena ja aastate jooksul on ta teinud kõiki töid, mida ühes trükikojas vastavalt ajastu tehnoloogiale kunagi tehtud on. Nende aastate jooksul on trükitehnoloogiad ja masinad läbi teinud totaalse muutuse – kui paarkümmend aastat tagasi oli Haapsalu peatänaval asuva trükikoja maja kolm korrust pilgeni täis suuri masinaid, mida ühe ajalehe ja muude trükiste tegemiseks vaja läks, siis nüüd mahub kõik vajalik n-ö ühte tuppa ära.

Linamäe on läbi aastakümnete säilitanud ka tubli tüki käega katsutavat ajalugu. Nii on Haapsalu trükikojas praegu sõbralikult kõrvuti ja kasutuses 19. sajandist pärinev rariteetne soonimismasin, 1970ndail valmistatud giljotiin ja traatimismasin ning Heidelberg, mis on nagu ofset-trükimasinate 21. sajandi Mercedes-Benz, rääkimata moodsatest digitrükimasinatest.

„Meil on praegu täpselt parasjagu ruumi ja me tunneme ennast siin suurepäraselt!” ütles Linamäe, pidades „meie” all silmas trükikoja teist töötajat Reet Michelsit. Suurepärasuse juurde kuulub ka asukoht suurest teest ja linnakärast eemal, akende taga siristavad linnud ja väiksemad metsaloomad, kes selle kandi inimesi aeg-ajalt uudistamas käivad.

Haruldane žurnaal

Ajalooürikud ütlevad, et Haapsalu trükikoda alustas Haapsalu Graafikatööstuse nime all tegevust 4. novembril 1935. aastal. Nimelt leidis Linamäe trükikoja ruumidest kunagi žurnaali, kuhu on sulepead kasutades kalligraafilise käekirjaga üles tähendatud trükikoja asutajate ja töötajate nimed ning andmed. Žurnaal kannab märget „Säilitada alaliselt” ja seda ongi Linamäe kõik need aastad teinud. Selliseid „pearaamatuid” on tema käes hoiul ka veel hilisemast ajast, mil trükikoda tegutses juba Haapsalu peatänava äärses tollal moodsas hoones.

Kui Linamäe 1968. aastal trükikojas tööd alustas, olid olud muidugi hoopis teised, rääkimata päris algusaegadest.

1935. aastal asus trükikoda Saue tänaval, kus olid ka mõned töötajate korterid. 1967. aastal oli seal suur tulekahju ja trükikoda koliti Suur-Liiva tänava majja, kus Eesti ajal tegutses ohvitseride kasiino. Maja oli armetus seisukorras – seinad olid küll paksud nagu vanglamüürid, laudpõrand aga nii hõre, et vaata või otse keldrisse. Trükikoda tegutses Suur-Liiva tänaval veidi üle nelja aasta ja seal Linamäe oma trükikojakarjääri ka alustas. „Mäletan, kuidas me veeretasime mööda tänavat suuri paberirulle Saue tänava laost Suur-Liiva tänavale trükikotta. Talvel oli seal ikka päris jube elu – meie tööriietus olid puhvaika ja vildid, sest kütet majas polnud. Nurgas oli küll raudahi, mille võis punaseks kütta, aga soe oli ainult ahju läheduses,” meenutas Linamäe.

Järgmine peatus oli endine vangimaja Wiedemanni tänaval, kus elu läks juba palju paremaks. „Seal oli keskküte sees.” Linamäe hääles kõlas seda meenutades veel tänagi heldimus.

Eesti trükikodade peavalitsuse otsusega sai Haapsalu trükikoda 1975. aasta sügisel esimesena rajoonitrükikodadest uue moodsa maja, praeguse aadressiga Posti 30. See asukoht tähistab paljude haapsallaste silmis siiani trükikoda ja kui selle sajandi alguses, mil hoone moodsa aja trükitehnika tõttu ilmselgelt liiga suureks jäi ning Uuemõisa koliti, on paljud elanudki teadmises, et trükikoda Haapsalus enam polegi. Aga vanast ajast on säilinud veel üks teine arvamus – seal, kus on trükikoda, on ka kohaliku maakonnalehe toimetus. „Meile tullakse ikka mõnikord sooviga, et tahaks lehte kuulutust panna. Alles hiljuti oli jälle üks selline juhtum,” muheles Linamäe.

Kohalikke ajalehti Töörahva Lippu, millest sai iseseisvusajal Läänlane, ning 1989. aastal asutatud Lääne Elu trükiti aastakümneid just Haapsalu trükikojas. Kui Tallinna suurtesse trükikodadesse jõudis uue aja moodne, kallis ja varasemaga võrreldes ülikiire trükitehnoloogia, hakati kohalikku lehte trükkima Printallis. Viimane Lääne Elu tuli Haapsalu trükikojast välja 29. aprillil 2003.

Mida Haapsalu trükikoda praegu siis trükib? Võib öelda, et peaaegu kõike, mida paberile trükkida saab

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Elvi
8 aastat tagasi

Töö kiire, korrektne, operatiivne, hind mõistlik, meeldiv nõustamine … võiks positiivselt jätkata! Tänan, Vaike, head õnnestumist ka edaspidiseks! Oled tõepoolest väsimatu ja tunned tööst rõõmu! Hea eeskuju!

Taivo
8 aastat tagasi

Alati särtsakas ja terav

Mait Tallinnast
8 aastat tagasi

Eesti trükitööstuse grand old lady