Haapsalu keskraamatukogus näeb Läänemaalt pärit graafiku Naima Neidre illustratsioonide näitust

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 14

NaimaNaima Neidre. Foto: Arvo Tarmula

Täna õhtul avati Läänemaa keskraamatukogus Haapsalus graafik Naima Neidre illustratsioonide näitus. Avamisel oli kohal ka kunstnik ise, kes külvati tema loomingu austajate poolt üle kiidusõnade ja lilledega.

„Nii hea tunne on Haapsallu tulla!“ rõõmustas Neidre. Neidre on sündinud Läänemaal Ridala vallas Kiviküla külas ja ta õppis neli aastat Asuküla algkoolis ning hiljem Haapsalu 1. keskkoolis. Läänemaalt suundus Naima Neidre edasi lõunasse ja asus õppima Tartu kunstikoolis, millele järgnesid õpingud omaaegses Eesti riiklikus kunstiinstituudis, mis päädis 1971. aastal graafika eriala diplomiga.

1970. aastate algusest tänaseni on Naima Neidre üks Eesti silmapaistvamaid graafikuid.

Ta on illustreerinud põhiliselt luulekogusid, aga ka näiteks Hando Runneli lasteraamatuid. Neidre meenutas, et kirjastusele tema esimesed lasteraamatuillustratsioonid ei meeldinud, kuid siis paluti tal taas lasteraamatut illustreerida. „Ma veel mõtlesin, et huvitav, mis nüüd juhtunud on – kas nad on muutunud, sest mina polnud kohe kindlasti meeldinud,“ meenutas ta naerdes.

Luulekogusid on Neidre illustreerinud kõige rohkem ja kunstnik tunnistas oma töid tutvustades, et see žanr on talle ka kõige hingelähedasem. "Eesti autorite raamatutele piltide tegemine on mind kokku viinud väga paljude kirjanikega, mis on olnud mulle väga rikastavaks kogemuseks. Paljud autorid on mind ise soovinud oma raamatute illustreerijaks – Hando Runnel, Ene Mihkelson, Tiiu Kokla, Rein Raud, Aino Pervik," rääkis Neidre.

Nii on täna avatud näitusel väljas kuue luulekogu illustratsioonid: Lydia Koidula “Mu isamaa on minu arm”, eesti haikude valimik “Kõik siin maailmas”, Erni Krusten “Hellus”, Uku Masing “Luule IV”, Tuglasele pühendatud Vesipapi luulekogumik „Kuningamaa“ ja Ene Mihkelsoni valikluulekogule „Kaalud ei kõnele“.
"Mihkelsoniga seob mind pikemaajaline ja tundub, et ka vaimne side, sest ta on soovinud mind varemgi oma raamatutele illustreerijaks," ütles kunstnik.

Samuti näeb Haapsalus tema illustratsioone Lilli Prometi kunstmuinasjuttude kogule “Taputilgake” ja Pierre Chaderlos de Laclos proosaraamatu “Ohtlikud suhted”.

Vabagraafika loomise kõrval on Naima Neidre illustreerinud umbes kolmkümmend kirjandusteost, tegelenud akvarelli ja joonistustega ning teinud eksliibriseid. Sealhulgas on ta ka Lääne maakonna keskraamatukogu eksliibrise autor. Pika loometee jooksul on kunstniku eelistatumaks tehnikaks kujunenud ofort, samuti tuši- ja pliiatsijoonistus, akvarell ja pastell. Teda inspireerinud nähtavat, sageli maastikunäolist ja fantaasiarikast maailma annab Neidre edasi tundliku ja dünaamilise joonega väljendusrikkalt ning sugestiivselt.

Naima Neidre on Eesti kunstnike liidu ja Eesti vabagraafikute ühenduse liige. Teda on pärjatud mitmete auhindadega, sealhulgas ka Eesti kunsti Oskari ehk Kristjan Raua preemiaga 2004. aastal.

Naima Neidre originaalillustratsioonide näitus on väljas raamatukogu kojulaenutuse vahelael, lugemissaalis ning selle fuajees 4. detsembrini.

p7vYHr0ZZ-KV7H8bmo-OjL1sWvOd4abrYGBNcNTZKYE,2iszYcvPYeTxSV2kMCZV_BFgGtI0oBQ759rF7_MTlSU dgXfMd_LP7bS_ZnR1fakYnCciBQRjLuaQ9gYfCkKldQ,oSm-072obozvrJETyY5Cux0TnjBFweBmupGTfaI_Q0Y H687FvyaDCZ2XEBnL4rUClUK0qRvywixssytfiRbPPA,BaUVf4LuuwL57ohw17cXibXGTAbapMLtYOCroR6hl-I jD94dn_Cwno5pl4f3nhXZBURZI9gS_-VG5W4LhrdiUU,F9hFjuIraoiQIWLEPuUUzX0CJy4ygus3zAMc3aL5GFo jPkU1Jg1PHCR9KSele_voMbowZHwTdMR2Vb7lZJafKA,Lc0OIwAeXe_mGWvKxmtTdb7shFdBeyjimsCyVY4ubB0 MZ47oQueCmdKzcfgiczkZcp83dKgWla-xLZ7MqTo_r8 p7vYHr0ZZ-KV7H8bmo-OjL1sWvOd4abrYGBNcNTZKYE,2iszYcvPYeTxSV2kMCZV_BFgGtI0oBQ759rF7_MTlSU PPUC4qqXKMAF17D2CjDi-Mi3-AjwcShHw4dZAwiN8yU,VbUVb49NkPs1SGP5Dt54_9Xmc0s_i6ACt3F5PBuIr3c qepjQV3YcTQiABknY1h3lw9upciBBjxBk9F_uTdb_j0,ShSISeG5J9G59P_25Rz64LXe0RgCBg9jUyS3HdR1Jjs QJ2SiiLotRkcNmGXQntphAVl7gm1zR8fh_x9g1N9S_g,b9NWLUQhbO5iNVPx5XlH09Qi94_kyVoGH9nmLPxnh-Q Uk-tGknpQRW7XNx7saIjVuqNGXfYahM7FIbl2ELpws8 W3Hcq0zZg_ZE5OVQkIl7AcDOAH9Jw0kINgh1JzcbUlM,ei7siefRryLpG0sC0reWpSG3YFodCB8fgxI_T74Vbq4 wjy7gJi7M5Z61r_poHJFm_1vnNF-xL36IbIdecxVil4,PDi9IgIe2kpS3vkJO2KIXizBCQTRz_V0Ajzq1mXHXmE

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments