Jõhker kassijaht: üks kassipoeg surnud, teine võitleb elu eest

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

IMG_8583Lucky ei ole vaatamata juhtunule usaldust inimeste vastu kaotanud ja lubas ennast arstil rahulikult aidata. Foto: Arvo Tarmula

Nõva külas saatis praegu veel tundmatu püssikangelane teise ilma kassipoja, tema õde pääses eluga. Nõva elanikud tunnistavad, et pole sellist jõhkrust kodukandis enne näinud.

„19. oktoobril helistas Nõva küla elanik, et üks kassipoeg, kes enne rõõmsalt ringi jooksis, lohistab jalgu järele. Ma helistasin varjupaika, sealt tuldi kohe kassipojale järele. Kassipoegi oli kaks ja üks neist täiesti halvatud. Teisel kassipojal oli karva sees näha vaid üks kuivanud kärn,” rääkis Nõva vallavalitsuse arengu- ja planeeringuspetsialist Aivi Heinleht.

Vallavalitsusse helistanud anonüümsust palunud naine, keda nimetame varjunimega Kaire, meenutas, et märkas juba varem seal kandis peretuttava juures käies musta ja valget kassipoega ja nende valget karva ema. „Must kassipoeg oli arakene ega lasknud üldse endale ligi – jooksis kohe põõsastesse peitu. Valge oli natuke julgem ja lubas endale lõpuks ka pai teha,” rääkis naine. Kui ta ühel päeval avastas, et must kassipoeg veab ennast edasi vaid esikäppade abil ja on ilmselgelt viga saanud, helistas ta vallavalitsusse. „Must nägi jube välja – tal oli suur haav ja see juba kubises vakladest,” jutustas ta.

Õnnega koos

Õigemat nime kui Lucky (ingl õnnelik – toim.) poleks Nõvalt leitud valgele kassipojale võimalik pannagi – õhupüssi kuul on tabanud teda selga üsna selgroo lähedale ja loomaarst Marika Pärnpuu sõnul on Lucky tõesti õnnega koos. Kiisutüdruku süsimustal vennal paraku nii hästi ei läinud – kuul oli läbinud tema selgroo ja Haapsalu loomakliiniku arst Marika Malmet oli sunnitud halvatud loomakese piinad lõpetama.

Eile (reedel – toim.) viis Vilklas asuva Läänemaa kodutute loomade varjupaiga juhataja Kaja Maisalu Lucky doktor Pärnpuu juurde, sest kärna all peidus olnud haav loomakese seljal hakkas ühel hetkel koledasti mädanema. Ülisõbralik ja leebe loomuga Lucky talus kannatlikult, et tema kallal askeldatakse. Siiski selgus, et Lucky tuleb narkoosi alla panna, et arst saaks haava ja selle ümbruse korralikult ära puhastada. „Teda on õhupüssist tulistatud,” kinnitas Pärnpuu. Kas kuul on veel sees või mitte, saab tema sõnul kindlaks teha vaid röntgeni abil. Kui jah, siis suure tõenäosusega jääb see metallitükk kiisu sisse tema elupäevade lõpuni. „Nii lähedal selgroole ei ole mõtet surkima hakata – see võib eluohtlik olla,” seletas doktor Pärnpuu ja lisas, et paljud loomad elavad, kuul kehas, täiesti täisväärtuslikku elu – kui haav paranenud, tekib kuuli ümber steriilne piirkond ja see ei sega looma.

Võtab vähemalt kaks nädalat, et Lucky haav enam-vähem ära paraneks. Seni saab ta antibiootikume ja on Vilklas varjupaiga töötajate hoole all.

Kaja Maisalu oli šokis – kuidas saab keegi kassipoegi tulistada?! Tal on väga raske leppida ka tõsiasjaga, et Lucky vend tuli magama panna. „Nii ilus üleni süsimust kassipoeg oli!”
Õnneks ei ole Lucky üksi – varjupaigas on ka kiisutüdruku ema, kes on samasugune lumivalge iludus ja paistab samuti silma väga sõbraliku loomu poolest.

Politsei uurib

„Nõva inimesed ütlevad seda ja mina ütlen ka: pole siin sellist asja enne olnud! Eks aastate jooksul ole neid peremeheta kasse siia tekkinud, ühe sellise kassi võtsin endalegi,” rääkis kassipoegadest teavitanud naine.

Heinleht ütles, et kodutuid kasse Nõval aeg-ajalt ikka on, aga pole varem küll juhtunud, et keegi neid relvast laskma hakkaks. „Meil on siin selliseid ilma päriskoduta kasse, kelle eest inimesed hoolt kannavad. Kuigi nad elavad õues, annab neile keegi ikka süüa-juua. Sellist jõhkrust ei ole varem olnud,” ütles vallaametnik.

Piirkonnapolitseinik Kiur Klippbergi hääl väljendas ülimat nördimust. „Selline lugu on täiesti lubamatu!” Ta nentis, et kui aastate eest tuli ette vaid mõni loomade tulirelvast vigastamine, siis viimasel ajal mitte. Seetõttu on nüüd Nõval juhtunu eriti häiriv. „Muidugi on võimalik, et need juhtumid pole lihtsalt avalikuks tulnud,” lisas ta.

Klippberg võttis kohe vallaga ühendust, kui eile juhtunust kuulis, et välja uurida kõik, mis praegusel hetkel juba teada on. „Me kontrollime juhtumit, uurimise alustamiseks on vaja teada konkreetseid asjaolusid. Tahame sellest kindlasti rääkida kohalike inimestega,” ütles Klippberg. „Ma loodan ka kogukonna peale,” märkis Klippberg, edastades palve, et kõik, kel juhtunu kohta vähegi infot, võtaksid temaga ühendust telefonil 516 8167.

Kasside saatus on inimeste kätes

„Kui siin paar aastat tagasi hakati tegema kampaaniat selle vastu, et sügiseti jäetakse väga paljud kassid lihtsalt maha, siis jäi siin kandis ka kodutuid kasse vähemaks. Kampaania mõjus kohe kindlasti. Muidu võetakse kass ja siis sügisel pole teda enam vaja,” rääkis Kaire.

Vilkla varjupaiga juhataja Kaia Maisalu toonitas, et kui kuskil jääb silma koduta kass, tuleb kohe ilma igasuguse kõhkluseta helistada kohalikku omavalitsusse, kust omakorda teatatakse varjupaika. „Võib muidugi ka otse varjupaika helistada, siis me suhtleme omavalitsusega ise,” selgitas Maisalu.

Esimese asjana tuleks tema sõnul aga lemmiklooma võtmine hoolega läbi mõelda, et juba eos välistada kunagiste lemmikloomade kodutuks jäämise võimalus. „Kassid soovitame kindlasti steriliseerida või kastreerida, et ei tekiks õnnetuid soovimatuid tänavalapsi. Väga oluline on ka kiipimine,” ütles varjupaiga juhataja.

Haapsalu loomakliinikus maksab emase kassi steriliseerimine 65 eurot ja isase kassi kastreerimine 35 eurot.

Läänemaa kodutute loomade varjupaik andis pühapäeval teada, et Lucky raviks vajalik rahasumma on tänu headele annetajatele juba koos, ravi käib täie hooga ja nüüd jääb üle vaid oodata, et kassike terveks saaks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
muki
8 aastat tagasi

ja kui näed seal kasse pikka aega juba oled samidagi ette võtnud

marxx
8 aastat tagasi

LII
Kassipoegade vigastamine on traumeeriv ja ebainimlik ning mitte taunitav.
Vallas (Aivi , Maire , Sirje , Elviira) teavad ,et Sääma Heljust on jäänud kassid vana poe juurde kus Helju neid toitmas käib , sisuliselt on ka need kodutud kassid aga initsiatiivi pole nad üles näidanud ,et need kassid varjupaika saaks toimetatud. Las nad olla seal , las Helju käib neid toitmas , kas see ei ole tegevusetus valla poolt? Las volikogu esimees Kallas Peeter laseb pea iga öö oma koera lahti küla peale jalutama. Nii kaua kui pole midagi juhtunud on kõik hea ja lubatud. KAS ON?

muki
8 aastat tagasi
Reply to  marxx

äkki olid ise see mees kes kasse piinab

marxx
8 aastat tagasi

Sellist asja ei saa kindlasti heaks kiita , pigem laita , aga kui pealt vaadata kuidas kodutud kassipojad mööda küla rõõmsalt ringi silkavad ja suguküpseks saavad ning sigima hakkavad , kas see on siis normaalne ja humaanne? Miks see teataja naisterahvas siis nendest kodututest kassipoegadest valda ei teatanud? Need olid ju nii nunnud!!!!!

Lii
8 aastat tagasi
Reply to  marxx

marxx, aga miks sa ise valda ei helistanud? Nüüd on see aitaja ise üksi süüdi, teised lihtsalt vaatavad pealt, nagu kipubki see olema. Kasside rohkus ei anna kellegil õigust püssiga vehkida. Mina neid ülearu kasse pole eriti näinud, on neid tulnud ja ka läinud, kust nad on tulnud ja kuhu läinud, ei tea, aga ju siis katlamaja ümbruses pole neid nii palju olnud, 2-3 kassi hoiabki hiired eemale. Lucky ema pidi väga hea hiirtepüüdja olema, nii et kellel kodus hiirtega probleeme…. Luckyle head paranemist ja et ta leiaks hea kodu endale, kus teda armastatakse.

kui
8 aastat tagasi

enimese eest ka keegi nii kirglikult hoolt kannaks, aga ei

Velirand
8 aastat tagasi
Reply to  kui

Kas teid tulistati?