Haapsalu Vana Jahtklubi ei peatanud sadama süvendamist

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

IMG_6161Süvendustööd Veskiviigi sadamas. Foto: Arvo Tarmula

„Eks linnavalitsus tee oma tööd ja meie oma tööd,” kommenteeris Veskiviigi ehituse projektijuht Urmas Pau linnavalitsuse eelmisel kolmapäeval saadetud kirja, milles Haapsalu linnavalitsus andis korralduse panna seisma Veskiviigi sadama süvendamise, sest kardab, et pinnase ladestamise bassein võib ohustada naaberkinnistuid.

Haapsalu Vana Jahtklubi on Veskiviigi sadama süvendamisel merest välja võetud pinnase paigutamiseks rajanud kalda äärde basseini. Basseini ümbristevad pinnasest vallid aga ei pruugi vastu pidada merest välja pumbatud pinnase ja vee survele. Vallide lagunemisel võib see segu välja murda naaberkinnistutele.

Pau möönis, et vallide vastupidavuse kohta pole insener-tehnilisi arvutusi, aga ta ei kahelnud, et vallid peavad vastu. „Basseini on valmis joonistanud kogemustega inimesed,” ütles Pau.

Bassein on rajatud 2 m sügavusele maasse, enamik vee ja muda segust asub maapinnast allpool. Bassein on kaevatud sadama territooriumile ja see ei ole EASi toetatud sadama rekonstrueerimise projekti osa. Pau sõnul on basseinis 8000–9000 m³ vee ja muda segu. Veekiht on umbes 30 cm.

Merest süvendusmasina välja pumbatud materjal settib basseinis aasta aega, suveks peaks bassein kuiv olema ja saab materjali sadama territooriumile laiali laotada. „Pakume naabritele ka,” ütles Pau. „Võib-olla tahab ka linnavalitsus.”

Pumpamine pidi lõppema oktoobris, kuid kestab veel paar nädalat, sest merepõhjas tuli vastu kõvem savikiht. „Meie arvestasime saviliivaga, aga nüüd tegi süvendaja ühe abivahendi, millega savikiht lahti freesitakse.”

Pärast süvendamist on Veskiviigi sadamas kiilu all kolm meetrit vett, seni on sadamasse pääsenud 1,6 m süvisega jahid. Sadamas on praegu 30 kaikohta, pärast laienemist on koht 70 alusele. Sadamaehitus läheb maksma 270 000 eurot, sellest 180 000 andis EAS väikesadamate toetamise programmist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
8 aastat tagasi

Linnavalitsus pole tõsiseltvõetav?

Kaido
8 aastat tagasi

Mäletab ehk keegi kuskil, millal oli siinkirjeldatud riigihankes tööde lõpp tähtaeg?