EELK peapiiskop nõustus naiste pühitsemisega vaimulikuks

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

 

Peapiiskop Urmas Viilma foto arvo tarmula (11)

EELK peapiiskop Urmas Viilma. ARVO TARMULA

 

Eesti luteri kiriku peapiiskop Urmas Viilma nõustus naisi pühitsema preestriks, esimeseks uue kirikupea poolt ametisse pandud eevatütreks saab Läänemaal Ridala ja Martna kogudust teeniv Küllike Valk.

Valk ordineeritakse laupäeval Tallinna toomkirikus koos Alo Martinsoniga Tallinna praostkonnast ja Urmas Karileediga Viru praostkonnast.

EELK Suure-Jaani koguduse õpetaja Kristi Sääsk rääkis, et peapiiskop Urmas Viilma ütles valimiste ajal, et ei näe piibellikku põhjendust, miks peaks naisi pühitsetama vaimulikuks.

Viilma valiti EELK peapiiskopiks 2014. aasta lõpus, pühitseti tänavu veebruaris.

„Naiste pühitsemine või mittepühitsemine ei olnud kirikus suur diskussiooniteema,” ütles Sääsk.

„Peapiiskop on peapiiskop, valitsus on valitsus, vaimulikud töötavad edasi, aga ei ole just ülemäära vaimustav, kui peapiiskop on sellisel seisukohal,” märkis Sääsk.

Kaks nädalat tagasi kutsus Viilma luteri kiriku naisvaimulikud kohtumisele, kus teatas, et on nõus naiste ordineerimisega vaimuliku ametisse. Kohtumisel käinud Sääsk ütles, et Viilma põhjendas meelemuutust sellega, et ei olnud varem süvenenud teemasse. Viilma ütles naissoost kolleegidele, et oli olnud selles asjas pinnapealne.

„Olen seni väljendanud kõhklusi naiste ordineerimise teemal,” vahendas ajaleht Eesti Kirik Viilma sõnu kohtumisel. „Tajun selgelt oma rolli kirikupeana ja tegin otsuse pärast naiste ordineerimise vastaste ja pooldavate argumentide läbikaalumist. Jõudsin seisukohale, et naiste ordineerimine on piibellik. See on minu usuotsus.”

Peapiiskop lisas, et loodab, et see on viimane kord, kui ta vaimulikke soo järgi kokku kutsub.

„Seadus ütleb, et mehed ja naised on vaimulikuametis võrdsed, aga see on eriline asi, kui peapiiskop seda eraldi kinnitab,” ütles Sääsk.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
keda
8 aastat tagasi

kotib mida nad seal kapis teevad