Aafrika rand saab eksootilised marabud ja kõlakoda Roman Haavamäe skulptuuri

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Vaasikandjad1Roman Haavamäe "Vaasikandjad". Foto: arhiiv

Et Haapsalu linnavolikogu liige hobiskulptor Tiit Moor kingib linnale Aafrika randa kavandatud puitmarabud ja alligaatori, jääb nende tegemiseks mõeldud raha üle ja selle eest taastab restauraator Paul Uibopuu firma Restitutor Roman Haavamäe kaks dekoratiivskulptuuri „Vaasikandjad”.

Haapsalu linnaarhitekt Anu Joost ütles, et skulptuurid paigutatakse nende endisele kohale Haapsalu kõlakoja juures. Skulptuurid saavad oma kohale tagasi tuleval aastal, mil Roman Haavamäe sünnist möödub 15. veebruaril 125 aastat. Täpset aega ei osanud Joost nimetada, sest enne tuleb teha korda skulptuuride ümbrus: korraldada sajuvee ärajuhtimine, plaatida Kõlakoja tänava ots, puhastada uuesti ära Paul Uibopuu juba varem tehtud postid ja nende vundamendid. „Ei saa panna skulptuuri nii üles, et ümbrus on korrast ära,” ütles Joost.

Mõne aasta tagune promenaadi korrastamine lõppes just paigas, kuhu tulevad nüüd „Vaasikandjad”. Omal ajal jätkus linnal raha vaid skulptuuride aluspostide tegemiseks. Nüüd tekkis võimalus korraldada lihthange ka skulptuuride valmistamiseks, sest riigikogulase Lauri Luige kaudu umbes aasta tagasi saadud nn katuseraha 10 000 eurot jäi kasutamata. See raha oli mõeldud enne sõda Aafriaka rannas olnud Haavamäe tehtud eksootiliste loomakujude, sh marabute ja alligaatori tarvis.

Nüüd tahus kolm eksootilist lindu hobi korras puidust välja linnavolikogu liige Tiit Moor. Ta lubas kaks lindu linnale kinkida ja ühe endale jätta. „Selle nädala jooksul panen üles,” arvas Moor. Need 1,5 m kõrged kirjud kujud paneb ta Aafrika randa laste mänguväljaku juurde. Moori sõnul hakkas ta marabuid tegema mullu novembris, kasutades selleks Ernst Enno pargist maha võetud puud. Ta kasutas mootorsaagi, aga palju oli ka käsitööd.

Viis aastat puuskulptuuriga tegelnud Moor lubas Aafrika randa teha ka alligaatori. Selleks kasutab ta piiskopilinnuse õuest maha võetud suure saare puitu.

Paul Uibopuu küsis Roman Haavamäe dekoratiivskulptuuri „Vaasikandjad” taastamiseks 5970 eurot koos käibemaksuga. Lihthanke teine osaleja küsis sama töö eest 15 000 eurot. Skulptuuridest üle jääva summa kasutabki linnavalitsus ära ümbruse korrastamiseks, ütles Joost.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont.
8 aastat tagasi

Loomulikult peab selleks,et moslemid end koduselt tunneks,tuttavaid koduloomi ja linde igal pool olema. Üldse ei imestaks,kui linnavalitsuse ees seisax kaameli topis.

Karl
8 aastat tagasi

Kas ikka peab kõike vana taastama.

????
8 aastat tagasi

Palun ärge tulevikus seostage neid marabusid R.Haavamäe nimega, sest need ei ole identsed tema teostega. Tahaks kuulda mida arvavad sellest odavast näitusest R. Haavamäe järeltulijad.

Faust
8 aastat tagasi

Ikka õudsalt lääge poliitpropaganda moodi paisatb see lugu välja.

seikleja Haapsalus
8 aastat tagasi

Väga tore ju! Aitäh! kõigile, kes nende projektidega seotud on.