Rotary klubi viib noored maailma avastama

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haapsalu Rotary Klubi koos Eesti Rotary noorsoovahetusega on kümnekonna aasta jooksul aidanud noortel minna vahetusõpilaseks ja pakkunud siinsetele peredele võimalust võõrustada noori mujalt maailmast.  

Et aasta lõpp on viimane aeg paika panna järgmise aasta noorsoovahetuse plaane, tutvustame uute kandidaatide leidmiseks Rotary noorsoovahetuse programmi.

Enam kui 8000 noorel on Rotary noorsoovahetuse kaudu võimalik paari nädala, kuu või terve kooliaasta jooksul teha tutvust võõra kultuuriga.

Osaleme põhiliselt kolmes programmis, millest kõige populaarsemad on suvelaagrid. Neid korraldatakse Euroopas, Türgis, Iisraelis, Lõuna-Aafrikas ja Kanadas. Kahe-kolme nädala pikkused eriteemalised laagrid on üldjuhul mõeldud 15-20aastastele noortele ja toimuvad tavaliselt juulis-augustis. Laager jaguneb laagri- ja peremajutuse perioodiks. Rotary-laagreid korraldatakse ka füüsilise puudega noortele.

Laagris osalemiseks tuleb tasuda 200 euro suurune programmiosalustasu ja tavaliselt ka väike laagri osalustasu ning katta reisikulu sihtriiki. Kohapealsed kulud ja toitlustuse kannab laagri korraldaja.

Teine on suvevahetuse programm, millega Rotary pakub noorele võimaluse tutvuda suvevaheajal turvaliselt kas ookeanitaguse (USA, Mehhiko, Kanada), Euroopa või Lõuna-Aafrika elu-oluga.

Selle programmi puhul veedab noor ühe kuu välismaal vastuvõtva pere kodus ja naaseb kodumaale koos selle pere noorega, kes jääb omakorda kuuks ajaks Eesti pere külaliseks. Vahetus võib toimuda ka vastupidi — välismaa noor tuleb kõigepealt Eestisse ja siis minnakse koos teise riiki.

Suvevahetus on mõeldud 15-18aastastele noortele.  Tasuda tuleb 200 euro suurune programmi osalustasu, reisikulud sihtriiki ja Soomes peetava koolituslaagri kulu. Kohapealsed kulud ja toitlustuse kannab laagri korraldaja.

Noorsoovahetuse olulisim osa on aga aastane vahetus, mis annab noorele võimalus minna aastaks õppima mõnda Euroopa või ookeanitaguse riigi kooli. Aastasse vahetusse minnakse enamasti gümnaasiumist või mõnest muust keskkoolitasandi õppeasutusest pärast selle esimest aastat. Tingimus on, et noor peab olema 16-18aastane ja hea õppeedukusega, et vahetusaasta ei mõjutaks edasisi õpinguid. Aastases vahetuses maksab sihtriigi vastuvõttev klubi õpilasele taskuraha  60 eurot kuus.

Kuna vahetusõpilast võtab aasta jooksul vastu mitu peret (tavaliselt 3-4), annab see hea võimaluse tutvuda välisriigi elu ja kultuuriga. Kohalikud Rotary klubid korraldavad noorele huvitava programmi — külastatakse ettevõtteid, vaatamisväärsusi ja ka muid sihtkohti.

Vahetusõpilase eest kannavad hoolt kõik klubi liikmed, sest Rotary vahetusprogrammi eesmärk on vahetusõpilase eest võimalikult individuaalselt ja lähedaselt hoolitseda.

Aastases vahetuses olevale õpilasele organiseeritakse usaldusväärsed vastuvõtvad pered, turvaline reis, koolitus enne reisi ja lühike sisseelamisprogramm sihtriigis enne vastuvõtvasse peresse siirdumist.

Aastase vahetuse osalustasu on  400 eurot, lisandub reisikulu, kindlustus ja vajadusel viisa maksumus. Ka on aastases vahetuses olnud noorel kohustus ise võõrustada üht siia saabunud õpilast.

Eestisse tuleva õpilase vastuvõtvaks pereks võib hakata iga pere. Perelt eeldatakse vaid normaalseid, tasakaalus olevaid elutingimusi, huvi noorsoovahetustegevuse vastu ning aega olla koos vahetusõpilasega ja hoolitseda tema soovide ja vajaduste eest.

Vastuvõtvaks pereks olemine annab võimaluse tutvuda võõra kultuuri ja uue keelega (kuigi peres räägitakse eesti keelt) ning loomulikult uue inimese ja tema enda perega. Sageli kanduvad uued suhted ka noore täiskasvanuikka ja jäävad mõnikord kogu eluks.

Rohkem teavet Rotary noorsoovahetuse kohta leiate www.ronoova.ee

Kui on huvi ise mõnes noorsoovahetuse programmis osaleda, saatke vabas vormis taotlus meilile aivar@eeee.ee , kus räägite endast ja oma taustast. Taotlusi saab esitada 12. novembrini.

Aivar Kroon

Haapsalu Rotary klubi noorsoovahetuse asjur.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments