Küttepuid saab osta ka riigimetsast

Kaie Ilves

kaie@le.ee

energialeht_küttepuid saab osta ka riigimetsast_foto erakogu

RMK raiub igal aastal tuhandeid tihumeetreid metsa, sellest saab nii väärtuslikku ehituspuitu kui ka küttepuid. ERAKOGU

Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) müüb küttepuitu kolmemeetriste nottidena ning korraldab ka küttepuidu veo ja mahalaadimise tarbija juures. Küttepuidu varumine riigimetsast kasvava metsa raieõigusena toimub vahemikus 1. novembrist 31. märtsini.

Eraisikud saavad osta küttepuitu täiskoormates (24 m³) ja soolokoormates (10 m³), ühikuhinnad vastavalt 29,76 €/m³ ja 38,40 €/m³, mis sisaldavad transpordikulu ja käibemaksu. Ühele ostjale võimaldatakse kalendriaastas küttepuidu varumist kasvava metsana kuni 25 tihumeetrit.

„Üritame leida igale kliendile koorma kuni 50 km kauguselt, me ei võta küttepuidu tellimusi vaid neilt, kel puudub metsaveoautoga juurdepääs või kus pole koorma mahalaadimine võimalik,” ütles RMK turustusspetsialist Üllar Rosin.

Ostusooviavalduse saab täita RMK kodulehel või lähetada e-postiga kyte@rmk.ee. „Seejärel saadame müügipakkumuse, kus on kirjas ka pakkumuse kehtivuse aeg ja hiliseim tarneaeg,” selgitas Rosin.

Pärast tasumist korraldab RMK puidu kohaletoomise. Küttepuit on värskelt raiutud, seega tuleb ostjal arvestada pärast halgude riitaladumist kuivamisajaga vähemalt 12 kuud. „Riit peab olema vihma ja lumikatte eest kaitstud, kuid tuulele avatud,” täpsustas ta.

Toores puu kahjustab küttekollet

Rosina sõnul võib täiesti kuivamata küttehalge kasutada kõvade lehtpuude – tamm, saar, vaher, jalakas ning arukask – korral. „Need puud põlevad lõpuni ka suurema niiskusesisalduse korral,” ütles Rosin ja lisas, et üldjuhul kahjustab üle 20protsendise niiskusega küttehalgude kasutamine küttekeha ja korstnat, ühtlasi kulub osa küttehalus sisalduvat energiat niiskuse eemaldamiseks.

Kiire kuivamisajaga, mis on vähemalt kuus kuud, on okaspuud, näiteks kuusk ja mänd. Rosina sõnul ei sobi aga okaspuud kinnises ruumis ja avatud koldes põletamiseks, sest sisaldavad vaiku, mis põledes pillub sädemeid ja söetükke.

Puidu kuivamise kiirust mõjutab puu raiumise aeg. „Näiteks talvel puhkeseisundis on niiskusesisaldus väiksem kui mahlade liikumisega kasvuperioodil. Seega kuivab talvel raiutud puu mõnevõrra kiiremini. Halgudega kütmise rusikareegel: täna kuuri alla laotud puuriida võtan kasutusele poolteise aasta pärast.

Puud vali küttekolde järgi

Eri küttematerjalide kasutamise võimalused määrab küttekolde ehitus, materjal ja kasutuse eesmärk. Samuti see, kui palju on majapidamises ruumi küttematerjali ladestamiseks. „Halgude ladestamisel on vaja piisavalt ruumi nende kuivatamiseks ja hoidmiseks, sest kuivamisaega arvestades peab puukuur mahutama vähemalt kahe küttehooaja halud, pealegi tuleb nende kasutamisel arvestada halgude kolde juurde kandmisega, majapidamises tekkiva puuprahiga ja hiljem tekkiva tuhakogusega,” ütles Rosin.

Küttepuitu müüakse enamasti tiheda kuupmeetriga ehk tihumeetriga ja ruumimeetriga ehk nottide vahele jäävate õhuvahedega mõõdetult. Mõlema mahuarvestuse juures võib kasutada mõõtühikuks kuupmeetrit (m³). „Ostja võiks müüjalt alati üle küsida, millist kuupmeetrit on silmas peetud,” soovitas Rosin. „Küttehalge müüakse enamasti ruumimeetriga ja palju oleneb, kas ruumimeeter on mõõdetud riita laotult või konteinerisse ladumata kujul puistatud ning kui pikkade küttehalgudega on tegemist,” lisas ta. 

Mida pikem on halg, seda rohkem õhuvahesid on riidas.

Puiduklotsid on soodsad

Puidutööstusettevõtete jäätmed on mahuühikuna ostes soodsaimad, kuid tegemist on enamasti palgi saepindadega ehk noore ja hõreda maltspuidu osaga, mille energiasisaldus pole kuigi suur. Erandiks on vineeritööstuses tekkivad palkide freessüdamikud.

Briketti müüakse nii kaaluühikuga kui ka mahuühikuga. Hulgi ostes on alati mõistlik osta kaaluühikut. Briketi ja pelleti eeliseks on ladumiseks vajalik väike pind ja puuprahi puudumine majapidamises, samuti EU standarditega reguleeritud tuhasisaldus.

„Halgudega kütjale soovitan puuriidas hoida ja kasutada mitut liiki puid. Suvel pliidil süüa valmistades või vett soojendades pole vaja tuba kütta, sel juhul sobivad kütmiseks väga hästi haab ja kuusk. Talvel ahju küttes on vaja sooja talletada ja sobivad samal kiirusel põlevad, rohket sütt tekitavad puud nagu kask, saar, tamm, vaher ja sanglepp,” soovitas Rosin.

Ühtlast põlemist soodustab sarnaste mõõtudega halgude kasutamine.

Tõrvased puuliigid nagu mänd ja kask annavad küll hästi sooja, kuid neid kasutades tuleks koldes aeg-ajalt põletada ka haaba. Haaval on põlemisel omadus kollet ja lõõre puhastada.

Tänavu on RMK-lt ostnud küttepuid umbes 400 eraisikut kokku 9700 m³ ja raieõiguse ostu soove on laekunud umbes 360 eraisikult mahusooviga kokku ligi 8000 m³.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
herr+Ligi
8 aastat tagasi

päris tummised hinnad krt :/