Kullamaa valla pöördumine: Meie inimestele sobib siin elada, aga hooldekodu klientidele mitte?

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Ajalehes Lääne Elu ilmus 22.oktoobril informatsioon, milles vahendatakse Postimehes ilmunud hooldekodude reformi teemalist lugu.

Kullamaa valla juhtkond kogunes, et arutada hämmastust tekitavate seisukohtade üle, mida avaldas artiklis AS Hoolekandeteenused teenuste direktor Liina Lanno ja otsustas teavitada avalikkust tegelikust olukorrast.

Lanno väitis artiklis, et väikestes kohtades elavad hoolealused ei saa ise hakkama, kui on vaja minna näiteks kinno, kontserdile vm. Suuremas kohas on valikuvõimalus suurem ja minek kergem. Koluvere hooldekodus, kus elab üle 170 hoolealuse, on küll olemas mõis ja külapood, aga see ongi kogu hoolealuste elu sisu. Pole võimalust teiste inimestega suhelda ja iseseisev olemine kannatab.

Leiame, et sellise väitega edastatakse teadlikult (või siis ebateadlikult) valeinfot, nagu ei oleks Kullamaa vallas inimestel midagi teha. Selline suhtumine ei sobi kuidagi kokku riikliku regionaalpoliitikaga. Kas Lanno arvates ei ole Koluveres elamine inimväärne, kuna külatingimustes ei olegi nagu elul õiget sisu? Kas maal elamine on taunitav, kuna maal ei ole elul sisu? Meie inimestele sobib siin elada, aga hooldekodu klientidele mitte?

Soovime juhtida Lanno ja üldsuse tähelepanu sellele, et Koluveres on aastakümneid olnud erinevad hoolekandeasutused, kogukond on harjunud, aktsepteerinud ja omaks võtnud hooldekodu elanike käitumis-  ja elamismallid. Koluvere Kodu töötajaskond on koolitatud ja vastab tänapäeva kõrgetele nõuetele. Kohalikud talumehed pakuvad hooldekodu elanikele jõukohaseid talutöid.

AS Hoolekandeteenused investeeris alles Koluvere Kodu parendamisse arvestatava hulga raha, moderniseerides katlamaja, insenervõrgud ja hooldekodu elanike eluruumid.

Läänemaa omavalitsuste liit ja Lääne maavalitsus toetavad hooldekodu olemasolu jätkumist Koluveres, sest ka uutel peremajadel on perspektiivne ehitusala kohe kõrval olemas.

Kuna Lanno põhimure on, et Koluvere hoolealustel pole kusagil oma vaba aega veeta, siis paluksime lahkelt heita pilk Kullamaa valla kodulehele  ja tutvuda meie  kultuurikavadega. Meil on kogukonnas olemas kõik vajalikud põhiteenused  –  raamatukogud, keskkool, lasteaed, kultuurimaja, perearstid, hambaarst, spordisaal, staadion, jõusaal, saun, juuksurisalong, kosmeetik, apteek, sidejaoskond, külamajad, söögikohad, kohvik, kirik. Kõiki teenuseid on võimalik vabalt kasutada.

Lanno küsimusele, kelle jaoks me teenust osutame, vastame, et ikka oma valla inimestele, kes meil elavad. Tuleb ainult huvi tunda ja neid võimalusi kasutada, mida Koluvere Kodu elanikud on ka teinud. Regionaalpoliitiliselt on nii riigi kui ka valla ülesanne säilitada maal töökohad ning see infrastruktuur ja taristu, mis juba tõrgeteta töötab. Me pole nii rikas riik, et seda lõhkuda!

Kullamaa Vallavalitsus

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Teadjamees
8 aastat tagasi

Plaan kergliiklustee tegemiseks Kullamaa-Koluvere vahele juba pikka aega, nüüd ka maakondlikul tasandil järjekorras kolmas, küll see lõpuks ka tuleb. Lossiperemees ju Lääne Elus ütles, et teda hoolealused ei sega ja kui veel korrusmajade asemele tulevad peremajad siis on ju super. Miks siis mitte ehitada nn. peremajad üle tee riigi maale ja samas saame edasi kasutada renoveeritud katlamaja, veepuhastussüsteemi ja muud. Ja mis kõige tähtsam inimesed saavad oma õpitud erialal edasi töötada ja hoolealused jäävad oma tavapärasesse meeldivasse keskkonda.
Kõike head kõigile.

tohoh,
8 aastat tagasi

tehke jalgrattatee Koluvere ja Kullamaa vahele

Teadlik
8 aastat tagasi

Lossi territooriumil on klientidel käimine keelatud. Kullamaa on eraldi alev ja Koluvere eraldi. Selleks,et klient saaks Kullamaa valla asutusi külastada peab neid sinna autoga viima. Autosid on kolm ja st,et kõik kliendid korraga näiteks kultuurimajas toimuvale kontserdile minna ei saa.Bussiliiklus on täiesti null… Kliendid käivad tööl enamus töötajate juures. Töötaja maksab kolm euri tunnist ja klient saab omale ainult 1 euri AS pistab oma tasku 2 euri.

tohoh,
8 aastat tagasi

aga lossi peremehele see ikka ei sobi, nii et …

Üle mitme valla naaber
8 aastat tagasi

Toetan ka elu püsimajäämist Kullamaa vallas sh Koluvere kodus.
Kui juba tervel inimesel on raske taluda suurlinnas käike ja asjaajamisi ning loomupärasesse keskkonda naastes on tunda, kuidas närv puhab, siis milleks hakata erivajaudustega inimeste elu murdma. Tasakaalust välja lükkama.
Koluvere mõisapargis on nende kodu ja sinna see peakski jääma. Ei ole vaja hakata reformina läbi kehtestatava sunnismaisuse.
Nemadki on samasugused inimesed, nagu meie. Elame-hingame, viibime oma keskkonnas, oma pereringis, sõprade ja tuttavate seas. Ei maksa haiget teha neile. Elu on niigi juba haiget teinud.
Olen rääkinud. Tänan.

Maali
8 aastat tagasi

Ka see väide, või küsimus, et kellele me teenust osutame, oli hoolekande SA juhi poolt ikka väga ülbe jah. Mis on hoolealustel praegu viga? Rahulik ja vaikne koht, kus nad on harjunud. Mitte vähemtähtis on aga ka töötajate heaolu. Need inimesed, kes on oma tööd südamega teinud, et nad siis muudkui koondame ära ja kehitame õlgu, kui elu maal välja sureb? Toetan ka Kullamaad, ärge andke alla.

Siia
8 aastat tagasi

ei olegi midagi lisada kui meie hoolekannet juhib inimene, kes poleks nagu tegelikust elust kuulnudki.Kas ta tõesti leiab, et selliste klientide õige elukoht peab asuma linnas mitte rahuliku looduse rüppes. See on vana tõde, et kala hakkab mädanema peast.

juss
8 aastat tagasi

Minu komm oli siis ikkagi sellele Nuttu jätkub kauemaks tegelasele.

Nuttu jätkub kauemaks
8 aastat tagasi

Nojah, kerge kohustustevaba raha, mis hoolealustega kaasa tuli, kaob ära. Muidugi ajab nutma ja pöörduma.

velsker Vaiko
8 aastat tagasi

sulle, pisikesele priileivasööjale, pärandas ju piisava summa äraelamiseks pätist paps.
Ära haugu kui päris inimesed arutavad!!

juss
8 aastat tagasi

Sa oled lihtsalt kade lurjus!

2.kodanik
8 aastat tagasi

Kui riik on delegeerinud regionaalpoliitika teostamise suvalise aktsiaseltsi töölisele, siis võib ootama jäädagi, et kaunid loosungid Eesti tasakaalustatud arengust kunagi ka reaalsuseks saavad. Edu Kullamaale selles võitluses!