Juhtkiri: Teerulliga üle

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Eile andis veterinaar- ja toiduamet (VET) välja käskkirja, mis määras ametlikuks katkusigade matmispaigaks Keedika külas Oidrema talust 500 meetri kaugusel oleva raielangi.

Huvitav on asja juures see, et käskkiri anti välja ilma Lääne-Nigula volikogu nõusolekuta. Sellest hoolimata, et vallal on vallavanema kinnitusel välja valitud hoopis parem katkusigade matmispaik, ei olnud VET valmis ootama, kuni see läbib volikogu ning kohaliku ja riikliku tauditõrjekomisjoni. Lihtsam oli kiiresti pitser paberi nurka lüüa ja kohalikust omavalitsusest n-ö teerulliga üle sõita.

Praeguse stsenaariumi kohaselt löödaks Linnamäe sigala katkupuhangu korral kopp maasse Oidrema talu tagahoovis. Õnneks ei jäta Lääne-Nigula vald jonni, vaid kavatseb võidelda selle eest, et ametlikult kinnitatud matmispaikade loetellu saaks sisse piirkonna elamuist tunduvalt kaugemale jääv asupaik.

Suuremat lohutust ei paku ka VETi peadirektori kohusetäitja Olev Kalda lubadus, nagu oleks matmispaikade käskkirjaga kinnitatud nimekiri teoreetiline kogum. Selge on see, et kui katk tabab Linnamäe seafarmi, tuleb kopp Keedikas maasse lüüa. Hukatud seakorjuseid Eesti teise otsa jäätmekäitlustehasesse vedama hakata oleks liigne risk. Ehkki Harjumaal Kuusalus kinnitati sama käskkirjaga matmispaik kuni 5000 tonnile loomseile jäätmetele, ei ole kuigi tõenäoline, et Kuusalu vald võtaks meie hukatud katkusead kahel käel vastu.

Teisest küljest tuleb aru saada ka veterinaarametist. Neil on omad eesmärgid ja tööplaanid, mida peab järgima. Kõrvalekalded tööplaanist ühe ääremaal pesitseva omavalitsuse tõttu ei ole aktsepteeritavad.

Ometi ei vabanda kiirustamine kohalikest elanikest üle sõitmist. Kohalik omavalitsus võib arvata mis tahes, aga riigiamet leiab, et see pole neile siduv. Katk on külmade tulekuga tagasi tõmmanud, praegu oleks aega aru pidada, aga riigiamet seda teha ei taha. Eestis on kolm maakonda, kus pole katkusigadele sobivat matmiskohta. Surnud sead viiakse katkupuhangu korral teise maakonda. Niisamuti võiks toimida ka Läänemaal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tegelikult
8 aastat tagasi

kes neid laipu ikka nii väga oma territooriumile igatseb. Samas, kui vett ei riku, siis keda segab? Kui vaja, tuleb ära teha. Riigimaa.

eks
8 aastat tagasi

sama hea kui võidelda nähtamatu vaenlasega, kes ise endas peidus

juss
8 aastat tagasi

praegu on juba oktoobrikuu, mida vallavalitsus mune sügas?

küsimus
8 aastat tagasi

Huvitav miks siis selline kiirustamine, peaasi et templi alla saaks? Kuna otseselt ju praegu katkupuhangut ei ole, sis võiks ju tegeleda ka muu matmiskoha kaalumise /kinnitamisega.Jõudu vallavalitsusele ametkondliku küünilisuse ja lühinägelikkusega võitlemisel.