Pagulaste saabumiseks käivad kiired ettevalmistused

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Innar MäesaluInnar Mäesalu.Foto: Arvo Tarmula

Esimesed pagulaspered võivad Läänemaale jõuda veel sel aastal ja praegu käivad kiired ettevalmistused tugiisikute, pagulastega tegelevate ametnike ja koolide-lasteaedade ette valmistamiseks.

MTÜ Pagula ühe asutaja Innar Mäesalu sõnul võivad jõuavad esimesed pagulaspered Läänemaale veel sel aastal — võimalik, et novembri lõpus või detsembri alguses. „Kui nad tulevad, on Pagula valmis neid vastu võtma,” kinnitas Mäesalu.

Pagula tegevjuhtimist Kai Kanarikult üle võttev Maarja Pikkmets peab reaalsemaks pagulaste saabumist Eestisse pigem detsembris, kuid tema sõnul pole teada, kas esimeste saabujate seast keegi ka Läänemaale jõuab.
„Iga Eestisse saabuv pere või inimene on nö eraldi kaasus,” ütles ta ja lisas, et elupaik, kuhu pagulaspere suunatakse, sõltub saabujate taustast, tööoskustest jms.

Pagula kommunikatsioonijuhi Madiken Küti sõnul oleks Pagula sel aastal valmis vahendama tugiteenuseid kahele perele. „Nähes kuidas neil läheb, on võimalik teha realistlikud järeldused mitu pagulasperet Läänemaa vastu võtta suudab,” ütles ta.

Kuhu pagulaspered Läänemaal paigutatakse, pole veel selge. Lääne Elule teadaolevalt on kõne all olnud Haapsalu ja selle lähiümbrus. „Saame pakkuda saabuvatele peredele ja/või üksikisikutele sobivaid elamispindu, kuid mis pindadega tegu või kus need asuvad, me pagulaste huvidest lähtuvalt avaldada ei soovi,” ütles Maarja Pikkmets.

Maarja Pikkmets ütles, et MTÜ Pagula on töötanud selle nimel, et organisatsioon oleks pagulaste saabumise ajaks valmis neid vastu võtma. Näiteks on samm-sammult läbi tehtud kõik pagulasperet ootavad toimingud alates Eestisse jõudmisest kuni enda registreerimiseni ametiasutustes. Seda selleks, et olla valmis abistama tugiisikuid ja ettevalmistada ametnikke. „Midagi ületamatult rasket pole olnud, kuigi raskemate juhtumite, nagu üksikvanemate või raskelt haigete puhul, on mõne ametkonnaga olnud keerulisem asja ajada,” tõdes Pikkmets.

Kui Pagula hakkab pagulasperedele tuge pakkuma organisatsioonina, siis peaksid pered saama ka tugiisikud. Maarja Pikkmetsa sõnul on oma valmisolekut pakkunud pakkunud kümmekond vabatahtlikku, keda koolitatakse.

Loe pikemalt tänasest Lääne Elu paberlehest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
66 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Aino
8 aastat tagasi

Küsige soomlaste käest ,kas pagulased ka seal töötavad _ nad ei viitsi üldse tööd teha.Naeravad veel ja sõimavad soomlasi selle eest ,et nad saavad suured toetused ja tööl ei käi.Uurige enne kui te need pagulased vastu võtate.Enne kõike toetage oma rahvast ja abistage neid.Siis kui jutt on oma inimestest siis öeldakse kohe ,et pole raha ja ongi kõik.Kus kohast siis pagulaste jaoks need raha laevad siis tulevad .Tahaks väga teada.

Jahimees
8 aastat tagasi

Lembitule…
Aga milleks siis on püss ja padrunid???
Anna pihta

Lembitu Twerdianski
8 aastat tagasi

“targa” poolt antud hinnangule kirjutan ka mina alla. Kuigi lausa imekspandav, et inimesed ei julge öelda, kes nad on. Täna Kuku raadios nimetas Rein Lang selliseid kommenteerijaid kempsuseina kommentaatoriteks. Ärge tooge ajalehte sealt oma “kirjutus- ja maalimismaterjali”. Nii läheb ajaleht ka lõpuks haisema. Aga mõelgem ka sellele ajale, kui eestlased pidid põgenema kommunistliku terrori eest. Ma ei mõtle praegusi parema elu otsijaid, vaid neid, kes siis kindlalt oleks hukatud: ohvitseride, politseinike, mitmete riigiametite esindajate peresid. Olgem mõistlikud! Jahimehe kommentaar on aga selgemast selgem, see on otsene ähvardus nende elule.

tark
8 aastat tagasi

Ega need pagulased hullemad küll ei ole, kui see idioodikari siin kommentaariumis. Seega pole midagi karta.

Sass
8 aastat tagasi

Ega need ärihiiglased enne aru ei saa mida nad teevad kui linn moslemeid täis on, varastatakse ja protesteeritakse ning ärihaide oma tütar majade vahel koju jalutaded ära vägistatakse. Debiilikute kari arvab et asi ei ole nii hull, aga minge liikuge ringi ja vaadake kohapeal siis saate oige pildi keda te siia vastu võtate.

Timo
8 aastat tagasi

Jubedad maailmaparandajad on välja ilmunud! Kui oma Eesti inimene vajab abi, kus te siis olete? Pool eesti rahvast tuleb ots otsaga kokku ja elatakse vaesuses. lapsed ei saa joulukinkigi ja peresid tõstetakse tänavale. Kus te siis olete? Nüüd hakkame pagulasi aitama ”heast tahtest”, loomulikult, vot kus suured heategijad välja ilmunud! Halb uudis on see, et te ei muuda sellega midagi, ainukene asi mida te saavutate on oma inimeste hirmutamine ja ohustamine. Te riskite kogu meie sajandite pikkuse kultuuri hävitamisega ja meie koigi laste heaoluga. Mida kõike inimesed raha nimel ei tee!!!

Jahimees
8 aastat tagasi

Meie ootame neid …ootame väga…

palun ära tsenseeri
8 aastat tagasi

Igal vabal Eesti kodanikul peaks olema õigus end anonüümselt väljendada kohaliku vaba meedia kaudu kui see võimalus on antud ja kui tal kohalik riigivõim südame pahaks ajab. Isegi kui see mõnele ei meeldi peaksid sa leppima ka teistsuguse arvamuse olemasoluga. Meie euroopalik sõnavabadus peaks olema nii suur küll et igaüks kes arvab et meie poliitikud ja ametnikud on Brüsseli tallalakkujad siis võiks seda kommentaari kustutamist kartmata vabalt väljendada. Kui mõni ärimees käitub nagu müüdav prostituut siis ei peaks seda arvamust samuti enda teada hoidma sest see on ju üks paljudest arvamustest. Ja kui eurosüsteem ajab öökima (mis on ka tõde)… Loe rohkem »

K.N
8 aastat tagasi

Alles sel suvel varastati minu jalgratas, hiljuti vägistati uuemõisas naisterahvas ning samuti ei saa mainimata jätta seda piirivalvuri enesetapu juhtumit, põhjuseks alaealiste seksuaalne väärkohtlemine. Miks arvatakse, et selliseid tegusi teevad ainult pagulased? Haigeid inimesi on igal pool, igast rahvusest, ka meie väikses Haapsalus.

Aga
8 aastat tagasi
Reply to  K.N

kes on ütelnud, et selliseid tegusid teevad AINULT pagulased? Meil lihtsalt jätkub oma “haigetest inimestest”, neid ei pea juurde tooma.

kalle
8 aastat tagasi

küll tuli õigust teeb…