Haapsalu Raekojas avati näitus allveearheoloogiast

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 15

Haapsalu raekojas eile avatud Prantsuse Instituudi näitus viib külastaja allveearheologia maailma –  

Näitus pole niivõrd veealustest laevavrakkidest ja nendelt leitud aaretest, kui keskendub just allveepärandi avastamisele, uurimisele ja kaitsmisele. Samuti antakse ülevaade mõnest rahvusvahelistest projektist ja allveearheoloogia tehnoloogia arengust. 

Prantslased on just mere- ja ookeanipõhja uurimises olulist rolli mänginud, sest 1943. aastal leiutasid Jacques-Yves Cousteau ja Emile Gagnan sukeldumisaparaadi, tänu millele muutusid ookeanid uurimiseks kättesaadavaks.

Siiski ei puudu näituselt ka kohalik mõõde. Üks stend on pühendatud I maailmasõja ajal Osmussaare lähedal põhja lastud saksa allveelaevale Magdeburg ja välja on pandud Magdeburgiga seotud esemeid SA Haapsalu ja Läänemaa muusuemite kogust.

Ühendmuuseumite kommunikatsioonijuhi Maarja Kõutsi sõnul on näitus veelgi täienemas. Järgmisel nädalal jõuavad Tallinnast meremuuseumist Haapsallu meie merearheoloogide kasutatud esemeid nagu videokaamera allveeboks, allveerobot Sea Lion ja Allveeroboti juurde käiv juhtmonitor.

Põnevaks läheb aga 21. novembril, mil Haapsallu on oodata Tallinna Tehnikaülikooli inimesi, kes tutvustavad robootika kasutamist allveearheoloogias. Maarja Kõutsi sõnul demonstreeritakse siis Haapsalu veekeskuses kuidas töötab allveerobot ja seejärel on Iloni Imedemaa saalis samateemaline loeng.

Näitus jääb avatuks 22. novembrini.

Fotod Arvo Tarmula

IMG_9006 IMG_9007 IMG_9028 IMG_9033 IMG_9046 IMG_9069 IMG_9073 IMG_9083 IMG_9085 IMG_9088 IMG_9095 IMG_9096 IMG_9097 IMG_9106 IMG_9126

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments