Pooled hukkunuga tulekahjud saavad alguse hooletust suitsetamisest

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Tänavu on tulekahjudes elu jätnud juba 36 inimest, mida on kahe võrra rohkem kui mullu samal ajal. Tulekahjude peamine põhjus on jätkuvalt hooletus — ligi pooled tänavu hukkunud kaotasid elu hooletust suitsetamisest alguse saanud tulekahjudes. Iga päev hävib tules keskmiselt kaks kodu.

Suur hulk inimesi elab oma igapäevaelu tuleohuriskiga: küttekolded ja elektriseadmed ei ole korras, kasutatakse hooletult lahtist tuld ja mis peamine – puuduvad töökorras suitsuandurid. Kahjuks saavad inimesed, või halvimal juhul tema lähedased aru, et elupaik on tuleohtlik alles siis, kui päästjad tema kodu kustutavad.

Päästeameti peadirektori Kuno Tammearu sõnul püüab päästeamet olla inimeste jaoks olemas juba enne kui tulekahju kustutamist vajab. „Meie eesmärk on läbi erinevate teenuste aidata inimestel tuleõnnetusi ära hoida, sest kui päästeauto juba välja sõidab, on õnnetus sündinud. Ka meie päästjad panustavad, et tuleõnnetusi vähendada ja püüavad elanike nõustamisega tuleohuriski vähendada. Päästeamet igale poole kahjuks ise ei jõua, selleks on väga oluline igaühe panus,“ lisas ta.

„Märka, hooli ja aita – ole eeskujuks teistele ja pea meeles, et igaüks meist saab anda oma panuse turvalise elukeskkonna loomisel. Kõik algab meist endist ja ka meie kodust,“ rõhutas päästeameti peadirektor. „Kõige lihtsam viis oma kodu ja lähedasi tuleohu eest kaitsta, on veenduda kodu tuleohutuses. Seda saab hõlpsasti teha testi abil aadressil www.kodutuleohutuks.ee. Seejuures pidage meeles ka neid, kes ise end aidata ei saa või ei oska.“

Kutsumaks üles inimesi eeskuju näitama, teeb päästeameti peadirektor 14. oktoobril pöördumise suurorganisatsioonide ja riigiasutuste juhtidele, ärgitamaks neid olema oma asutuste töötajatele tuleohutu kodu loomisel eeskujuks.

Lihtsat tuleohutustesti on võimalik täita aadressil www.kodutuleohutuks.ee ja ka nutiseadme abil. Kodulehel on lisaks veebinõustaja, kes aitab jooksvalt tekkinud lisaküsimustele vastuseid leida. Ka on ainult telefonikõne kaugusel päästeala infotelefon 1524, kust saab vastuseid kõikidele tuleohutusega seotud küsimustele.

Päästeametil on palju tänuväärseid partnereid, kes panustavad riigi siseturvalisusesse. 28. oktoobril toimub päästeametil partneritega koostöökonverents, mille eesmärk on koos elu tuleohutumaks muuta.

Tänase seisuga on tulekahjudes hukkunud 36 inimest. Ligi pooled hukkusid suitsetamisest põhjustatud tuleõnnetuses, neljast kolm suitsetasid tulekahju puhkemise ajal voodis või tugitoolis. Enam kui pooled hukkunud olid vähemalt 61aastased. Teadaolevalt oli 58% hukkunutest akoholijoobes. Suitsetamisest alguse saanud tulekahjus hukkunutest olid joobes 87%. Ligi kolmandik tänavu hukkunutest kaotas elu elektrita eluruumis, neist 73% lahtise tule kasutamise tõttu alguse saanud tulekahjus (küünla põletamisest).

Liina Reinsaar

 

Päästeameti kommunikatsiooniosakond

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
xp
8 aastat tagasi

“Ligi pooled hukkusid suitsetamisest põhjustatud tuleõnnetuses”

Kuid päästeamet kiusab koduomanikke hoopiski kohustusliku korstnapühkija ja suitsuanduriga. Väntsutagu vahelduseks suitsumehi kah.