Aasta puitehitiseks kandideerib kaks Läänemaa suvilat

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Aasta puitehitise võistlusele esitatud rekordilise 57 kandidaadi seas on ka kaks Läänemaal asuvat suvilat.

Aasta puitehitise võistluse korraldaja Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu projektijuhi Anni Martini sõnul esitati konkursile 57 võistlustööd. Kui varem on võistlusel domineerinud elamuehitusega seotud ehitised ja väikevormid, siis tänavu on üle poolte esitatud objektidest avalikud ja pigem ettevõtlusega seotud – puitehitised on Eestis järgi jõudmas euroopalikele trendidele.

Kandidaatide seas on üheksa eramut, neli suvilat ning viis kortermaja. „Kuigi võistlusele esitatud kortermajad on puitfassaadidega, ei ole ilmselt kaugel ka see aeg kui sarnaselt Põhjamaadele on edaspidi kortermajad tervikuna puitkonstruktsioonis teostatud,“ märkis Martin. Suure grupi puitehitiste konkursil moodustasid installatsioonid ja väikevormid.

Aasta Puitehitise konkurssi korraldaval Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidul on hea meel näha kvaliteetset ja läbimõeldud puidukasutust nii konstruksiooniliste lahenduste kui ka põllumajandus- ja tootmishoonete fassaadide juures. Sadama temaatika vajaks juba omaette auhinda, sest tänavu on konkursile esitatud lausa neli väikesadamat – Hiiumaal Tärkma ja Kärdla, Tartus Karlova ning Peipsi ääres Tiheda laululava ja lauter.

Professionaalne puitarhitektuur on levinud üle-Eesti, sest konkurssile laekus töid peaaegu igast Eesti maakonnast. „Kõige enam esitati kandidaate Harjumaalt ja Tartumaalt, kuid arvukalt on esitatud objekte ka teistest maakondadest,“ täpsustas Anni Martin.

„Aasta Puitehitis 2015“ võistluse tulemused kuulutatakse välja 25. novembril Nordea kontserdimajas toimuval rahvusvahelisel puitarthitektuuri konverentsil “Puit – homse elukeskkonna võti”. Aasta puitehitise valimist korraldab Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit. Peaauhinna ning traditsiooni tõlgendamise eriauhinda rahastab Eesti Kultuurkapital, vineeri eriauhinda UPM-Kymmene Otepää, liimpuidu eriauhinda Arcwood ja fassaadiauhinda Raitwood.

Läänemaalt kandideerib auhinnale:

Suvila Läänemaal,

Aasta puitehitise kandiaat - suvila Läänemaal

Greencube OÜ

Eramu-suvila Läänemaal

Aasta puitehitise kandidaat eramu-suvila Läänemaal

Peaprojekteerija ja sisearhitektuur – VLS Interior Architecture / VL sisearhitektuur OÜ; eelprojekt, põhiprojekt – Projektibüroo 363 OÜ; konstruktiivne tööprojekt – Projektibüroo 363 OÜ

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments