Ridala vallavanema tool kõigub

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Ridala volikogu

Ridala volikogu koguneb täna kell neli pärast lõunat. ARHIIV

Ridala vallavanema Toomas Schmidti ametissejäämine sõltub sellest, kas volikogu otsustab Haapsaluga liitumisläbirääkimiste kasuks või mitte.

Ridala volikogu tänasel istungil otsustavad volimehed, kas teha Haapsalu linnale ettepanek alustada liitumisläbirääkimisi või mitte. Ettepanekule läbirääkimisi alustada on alla kirjutanud kaheksa liiget: Reimo Nebokat, Jaan Koppe ja Anti Ratas Reformierakonnast, Olev Peetris, Janek Hiiemäe ja Merike Kallas Keskerakonnast ja Raivo Õiglas ja Kalju Hepner valimisliidust Ühtne Ridala.

Kaheksa häält annab Ridala volikogus enamuse, et Haapsaluga liitumist ja vallavanema tagandamist pooldav kuueliikmeline opositsioon (Reformierakond ja Keskerakond) saaks võtta võimu.

Kui ettepanek täna läbi läheb, on opositsioonil kavas edaspidi umbusaldada peale vallavanem Toomas Schmidti ka volikogu esimeest Toomas Vallimäed.

„Kui ettepanek läbi ei lähe, siis ei sünni midagi,” ütles Nebokat. „Kui ettepanek läheb läbi, siis erimeelsused jäävad.”

Nebokati sõnul ei ole sel juhul võimalik edasi minna vallavanema ja volikogu esimehega, kes ei tee volikogu enamusega koostööd ja Haapsaluga liitmise asemel liituksid  pigem Lääne-Nigula vallaga.

Nebokat kinnitas, et vähemalt täna tema umbusaldusavaldust sisse ei anna. „Vähetõenäoline, et ka teised annavad,” lisas Nebokat.

Toomas Schmidtile umbusalduse avaldamine on Ridalas õhus juba ammu, seni pole aga selleks vajalikku kaheksat häält kokku saadud. Kuueliikmeline opositsioon paneb vallavanemale süüks, et too pooldab liitumist pigem Lääne-Nigula valla kui ka Haapsaluga. 

Nebokat ütles, et tal pole Lääne-Nigula vastu midagi, aga kõigepealt tuleks vaagida võimalust liituda linnaga. „Kui kõik omavalitsused korraga ette võtta, siis läheb nii, nagu läks 2013. aastal,” ütles Nebokat. 2013. aastal jäi Ridala põhjavaldade liitumislainest kõrvale.

Samas heidab Nebokat volikogu esimehele ja vallavanemale ette, et liitumisläbirääkimised Martna vallaga on kummalises vaikivas olekus, kunagine otsus läbirääkimisi alustada on küll olemas, aga volikogu esimees räägib vaid mitteametlikest kõnelustest.

Peale erimeelsuste liitumise asjus pahandavad opositsiooni vallavanema ja volikogu esimehe suhtumine Panga küla spordihoone ja Uuemõisa kooli ehitusse.  Et valla laenuvõime lähemate aastate jooksul ei võimalda mõlemat korraga korda teha, tuleb otsustada, kumb  teha korda enne. Valitsev võimuliit näikse ennemini tahtvat korda teha Uuemõisa lossi, kus tegutseb algkool, opositsioon aga Panga küla spordihoonet.

Ridala volikogu esimees Toomas Vallimäe märkis, et läbi rääkida tasub kõikide naaberomavalitsustega ja kahtlemata on Ridala valla sõlmküsimus, kas liituda maavaldade või linnaga. „Liituma peab, aga tuleb vaadata, et partnerid oleksid võrdsed,” märkis Vallimäe.

Geograafiliselt oleks kõige loogilisem Ridala kui rõngasvalla liitumine Haapsaluga, asja komplitseerib aga Haapsalu suur laenukoormus, laenutähtajad nihkuvad aga kaugemale kui 2017 (järgmised kohalikud valimised ja omavalitsuste liitumine). Peale selle kardab Vallimäe, et Haapsaluga liitudes ei ulatuks Ridala valla inimeste hääl enam kuigi kaugele, sest valla inimestele jääb volikogus paremal juhul viis-kuus kohta.

„Kaks aastat tagasi võtsime ju vastu otsuse, et me Haapsaluga ei liitu,” märkis Vallimäe. „Ja kui ta ongi linnaga koos, siis kool peaks Uuemõisa ikkagi jääma, sest Uuemõisas on inimesed, kooli jagu lapsi ja tööstust, kuigi Nebokat arvab, et lapsed võiksid koolis käia Haapsalus.”

Martnaga pole liitumisläbirääkimisi Vallimäe alustanud sellepärast, et on oodanud valitsuselt kindlaid aluseid, mille alusel liituda.

Seda, et Lääne-Nigulaga liitumist pooldavale Vallimäele võib see saatuslikuks saada, mees ei karda. „Olen kohtunud valijatega ja paistab, et nemad ei taha linnaga liituda. Rahvaga tuleb arvestada,” ütles Vallimäe.

Haapsalu küsimuses koalitsioonist opositsiooni leeri üle läinud Kalju Hepner ütles, et kõige reaalsem on tema arvates kokkupuutepunkte leida ja koostööd teha linnaga. Hepneri sõnul on see tema isiklik seisukoht, mis juhtumisi ühtib opositsiooni seisukohaga. See võib ka muutuda, andis Hepner mõista. „Kui ikka linn hakkab dikteerima, siis ei tule sellest asjast midagi välja, aga läbi rääkida tasub, sest Haapsalu on tõmbekeskus,” ütles Hepner.

Õiglase sõnul ei sobi ka tema vaated liitumise asjas enam valimisliidu kaaslastega: Ridala on Haapsalu linnaga nagunii ühte põimunud. „Kui Lääne-Nigulaga ühte minna, mis saab siis kaugematest kantidest nagu Puise ja Haeska,” arutles Õiglas.

Ridala vallavanem Toomas Schmidt ütles, et kui volikogu peaks täna otsustama alustada läbirääkimisi linnaga, siis tema teeb, nagu volikogu soovib ja hakkab asjaga pihta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
39 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jäme
8 aastat tagasi

Nüüd läheb lennuvälja bisnis ka aiataha…? Tom ütlesin kohe, et ei tasu jamada.

oh
8 aastat tagasi

on ise vist mõne selle osakonna töötaja 😀

oh
8 aastat tagasi

mina küll sooviks

Ridala rahvas
8 aastat tagasi

Armasta elu ja tööd, siis armastavad töö ja elu sind ka, “see on”`ile. Lõppude lõpuks on vanem generatsioon alati pidanud ennast ise elatama, seega pole põhjust praegugi nurinaks, kui vanust on näiteks 50+. Ei pea peost suhu elama, iseendaga tuleb eelkõige teha tööd.
Ja las meie Ridala vald olla ikka meie, Ridala rahva oma. Ei Haapsalule.

just
8 aastat tagasi
Reply to  Ridala rahvas

Vaata,Reimo ,meie oleme lihtsad inimesed ja meie naabrid on seda ja nii enamus valla elanikest. Seega meid tihtipeale huvitavad ka lihtsad asjad, näiteks nagu seegi kuidas meisse suhtutakse. Valla ametnike suhtumine oma elanikesse on mitmed korrad mõistlikum kui seda Haapsalu linnavalitsuses. Usu,väga vähe on vallas neid inimesi,kes asju sooviks ajada nt.linna haridus- või sotsiaalosakonnas.

omg
8 aastat tagasi
Reply to  just

Täht versus Vilbas neid anna omavahel võrreldagi.

Ridala hind
8 aastat tagasi

On vähe soojem koht pealinnas tõsisemate broilerite juures.

see on
8 aastat tagasi
Reply to  Ridala hind

ääremaa, kuhu mõned rikkurd on teinud omale magala, ülejäänud elavad peost suhu

Tunnen
8 aastat tagasi

huvi, mis on Ridala hind? Reimo teeb tõsist tööd, et Saaks Ridala Haapsalu maha müüa. Eestis kombeks, teeme vägisi – Rahvas ei tea, mis neile hea on?
Edu Ridala.

Statistik
8 aastat tagasi

Volimehed, vaadake oma tulemusi viimastel valimistel ja tehke ise järeldused. Ei poolda tormamist ja tühjade (poliitiliste, emotsionaalsete) lubaduste andmist.
Viimaste KOV valimiste tulemused Ridala vallas (vvk.ee):
TOOMAS SCHMIDT 233
TOOMAS VALLIMÄE 74
VALLI ENDER 54
RAIVO ÕIGLAS 50
OTT LIIVLAID 40
LEA SAMARAJEV 35
MATIS TREI 33
AIME KOIT 33
KALJU HEPNER 27
JANEK HIIEMÄE 44
OLEV PEETRIS 39
MERIKE KALLAS 28
REIMO NEBOKAT 68
ANTI RATAS 51
JAAN KOPPE 42

Raidalalane
8 aastat tagasi
Reply to  Statistik

Jah. Nendel valimistel oli rõhuasetus liituda või mitte, rahvas on oma hääle andnud, mida me veel teha saaksime, kuidas oma huvisid kaitsta, vallale kahju tegemist peatada???

??
8 aastat tagasi
Reply to  Raidalalane

Reimo,miks sul võrreldes Toomasega kordades vähem hääli on? Tundub,et peale su oma suguvõsa ja paari sõbra ei arva keegi teine sinust suurt midagi? Kuidas sa siis ridala valla elanike eest otsustad,mis hea on ja mis mitte.

Tont.
8 aastat tagasi

Igasugune liitmine -lahutamine on valijate otsene petmine,sest kandidaadid seda enne valimisi ei lubanud.Kuna muidu poleks neid lihtsalt valitud. Ja mis raha Ridala valla elanikud loodavad oma teedele-koolidele saada,kui kamandama hakkab Haapsalu volikogu. Linn on aga silmini võlgades.

loll jutt
8 aastat tagasi
Reply to  Tont.

ei ole vaja siin kollitada, küsimus on hoopis administratiivses duubeldamises, mis on kasutu ja mõttetu

No
8 aastat tagasi
Reply to  Tont.

loll tont…

igatahes
8 aastat tagasi

pooldan linnaga liitumist, ridala vald on üks tühi koht, ainult kasulik vallavanema toiduahelale

see on juba olnud...
8 aastat tagasi

sunniviisiliselt kokku, sunniviisiliselt lahku, sunniviisiliselt paneme kinni… Olen selle mõtte poolt, et linn avagu ja sulgegu linnas, kui teeb linna uue põhikooli, siis sulgegu linna algkool. Nii lihtne see ongi, küüned Ridalast eemale!!!