Reedel laulavad kultuurikeskuses Mordva mehed

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Moramo2

Hõimupäevade puhul, mis tänavu keskendub Haapsalus ersa ja mokša rahvakultuuri tutvustamisele, saab reedel Haapsalu kultuurikeskuse kohvikus mekkida soome-ugri rahvaste roogi ja õhtul kuulata mordva meestelaulu.

Reede päeval pakub kultuurikeskuse kohvik mokša piimasuppi aedviljadega, mokša kartulipannkooke lihatäidise ja ersa aedviljasalatiga ning Karjala pirukat.

Õhtul kell 17.30 tutvustab kultuurikeskuses ersa ja mokša rahvakultuuri Eesti-Mordva Seltsi juhataja Natalja Ermakov, kell 19 esineb aga Mordva meestelauluansambel Morama, kelle repertuaaris on ersa, mokša ja karatai rahva traditsioonilised laulud ja laulumängud. Morama liikmed tunnistati 1996. aastal ülevenemaalisel konkursil „Venemaa hääled“ parimateks pärimuskultuuri esitlejateks. Grupi liikmed on sagedased esinejad rahvusvahelistel festivalidel Soomes, Hollandis, Rootsis ja Eestis. Iga Morama liige on ersa pärimuskultuuri kandja.

Hõimupäevad jätkuvad laupäeval kl 12 lasteraamatukogus nõidadele, haldjatele ja muudele pahalastele pühendatud muinasjutuhommikuga. Lisaks on võimalik vaadata Tartu Nefa Rühma animatsiooni töötoas valminud lühifilme, mis on loodud soome-ugri rahvaste traditsiooniliste lugude põhjal ning tutvustavad nende kultuuri. Autorid on udmurdi, mari, ersa, ungari, ingerisoome ja eesti päritolu noored.

Iloni Imedemaal õpetatakse kahel päeval hõimurahvaste ornamentidega pakutrükki ja rahvusliku käepaelte meisterdamist.

Pitsikeskuses on aga avatud ingerisoome etnograafiline näitus Raija Pedaku kogust ( 6.-17.10)  ning Lääne Maakonna Keskraamatukogus Soome Instituudi näitus „ Pillimehed ja lauljad“ (16.10 -31.10).

Hõimupäevade eesmärk on läbi aegade olnud kultuuri- ja hariduskoostöö Eesti, Soome ja Ungari vahel, teiste sugulasrahvaste tutvustamine ning seeläbi ka oma rahvusliku eneseteadvuse tugevdamine. Hõimupäev on riiklik tähtpäev, mida tähistatakse oktoobrikuu kolmandal laupäeval.

Kõik sündmused on tasuta, kui pole märgitud teisiti.

Hõimupäevade kava Haapsalus

Reede, 16.oktoober

Iloni Imedemaal (Kooli 5)

Kl 14 Hõimurahvaste ornamentidega pakutrüki õppimine ja rahvusliku käepaelte meisterdamine (sooduspiletiga)

Haapsalu kultuurikeskuses (Posti 3)

Kl 17:30 Ersa ja mokša rahvakultuuri tutvustab Eesti-Mordva Seltsi juhataja Natalja Ermakov

Kl 19 Ersa meestelauluansambli Morama kontsert

Laupäev, 17.oktoober

Lasteraamtukogus (F.J Wiedemanni 11)

Kl 12 Muinasjutuhommik (pühendatud nõidadele, haldjatele ja muudele pahalastele)

Pitsikeskuses (Karja 25)

Kl 13 Kohtumine ingerisoomlaste käsitöömeistri Raija Pedakuga

Iloni Imedemaal (Kooli 5)

Kl 14 Hõimurahvaste ornamentidega pakutrüki õppimine ja rahvusliku käepaelte meisterdamine (sooduspiletiga)

Näitused Haapsalus:

Pitsikeskuses (Karja 25), 6.-17.10 Ingerisoome etnograafiline näitus Raija Pedaku kogust

Lääne Maakonna Keskraamatukogus (Posti 3), 16.-31.10 Pillimehed ja lauljad (Soome Instituudi näitus)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments