Padise tegi Nõvale ettepaneku liitumist alustada

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Nõva vallamaja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nõva vallamaja. Arhiiv

Padise vald tegi läinud nädalal Nõva ja Vasalemma vallale ettepaneku alustada ühinemisläbirääkimisi. Nüüd on Nõval ja Vasalemmal kaks nädalat aega järele mõtelda, kas võtta pakkumine vastu või mitte.

Padise vallavanem Leemet Vaikmaa ütles, et ettepanek oli loogiline jätk senisele: võimalikust ühinemisest Nõva ja Vasalemma valla juhtidega on olnud jutttu varemgi.

„Mõlemad, Nõva ja Padise, on äärealad ja paiknevad keskustest kaugel, seega oleme olemuselt sarnased,” ütles Vaikmaa võimaliku liitumise kohta Nõvaga. „Mõlema valla mure on ka see, et liitumisest tõenäoliselt ei ole pääsu.”

Nõutavast 5000 elanikust jääb küll paarsada puudu, kuid Vaikmaa sõnul ei tohiks see olla probleem. „Meil oleks tohutu territoorium, juba praegu on Padise vald Harjumaal suuruselt Kuusalu järel teine, ja hajaasustus. Erandid peavad olema võimalikud,” ütles Vaikmaa.

Selle, kas uus omavalitsus jääks Harju- või Läänemaa kosseisu, peaks Vaikmaa sõnul otsustama rahvas, ise kaldub ta pigem Harjumaa koosseisu jäämise poole: ajalooliselt on Nõva kant kuulunud nii Lääne kreisi kui ka Harju kreisi kosseisu, kauem aga on Nõva olnud seotud Harjumaaga.

Nõva vallavanem Deiw Rahumägi ütles, et läbirääkimisettepanek on teel ja pole veel tema lauale jõudnud, aga Padise ja Vasalemmaga läbi rääkida tuleb kindlasti. Nõva on moodustamas ka haldusreformikomisjoni, et võimalikke partnereid vaagida.

Rahumäe sõnul on liitumisest seni juttu olnud ka Lääne-Nigula ja Noarootsi vallaga.

„Karta pole midagi. Halvemaks midagi ei lähe,” ütles Rahumägi liitumise kohta.

Vasalemma vallavanem Mart Mets oli umbusklikum. „Kui seestpoolt vaadata, pole tähtis, kui suur on vald, kui ta saab hakkama,” ütles Mets.

Mets märkis, et tal pole kindlat seisukohta Padise ja Nõvaga liitmise asjus, aga kõige parema meelega ei liituks ta üldse.

„Teine suund oleks Keila, aga Keila vald pole veel linnagagi ühte läinud. Iseasi on see, kui palju jääks Vasalemmale tähelepanu ja raha, kui Keila vallaga liituda. Kernu ja Nissi lähevad tõenäoliselt Sauega kokku,” arutles Mets.

Vasalemma, Padise ja Nõva ühendvald

Vasalemma 2 560 elanikku, 38,66 km², kaks kooli, kaks lasteaeda

Padise 1 722 elanikku, 367,6 km², kaks kooli, üks lasteaed

Nõva vald 372 elanikku, 129,6 km², üks kool, üks lasteaed

Kokku: 4 654 elanikku, 535,56 km²

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
vaatleja
8 aastat tagasi

Ja Kullamaa liitub ehk ikka Märjamaaga. Jälle maakonna piiri ületamine

kott
8 aastat tagasi

Mis sellest Padisest kasu. Näiteks Variku lapsed käivad koolis Orul ja inimesed tööl Haapsalus. Jaotame siis enne Nõva ka pooleks.

Ahto
8 aastat tagasi
Reply to  kott

Selles mõttes on küll iva . Kusagilt Nõmmemaalt alates Lääne -Nigula alla , Võib-olla Riguldi poolsed tahavad veel Noarootsiga liituda isegi .

eks ta ole
8 aastat tagasi
Reply to  Ahto

kui eelmine liitumine oli, siis käidi rahva poolt see mõte välja, et Nõmmemaast alates Lääne-Nigula poole ja Nõva Padise poole, aga välja naerdi meid. samas oleks see igati loogiline, need 2 valla otsa on nii erinevad

Ahto
8 aastat tagasi

No keegi peaks ikka Läänemaa alla ka jääma . Nõva läheb Harjumaale , Lihula ja Hanila Pärnumaale . Liidame siis järelejäänu kohe Hiiumaaga ,saab maavalitsuse kulud kokku hoida 🙂

Anonüümne
8 aastat tagasi

Tsentraliseerimine on selle asja õige nimi.