Galerii: Peeter Langovits avas Haapsalus fotonäituse

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 15

Fotograaf Peeter Langovits avas teisipäeval Läänemaa raamatukogus näituse "10 aastat Euroopa Liidus. Tänavapiltniku tagasivaade".

Fotodele on jäädvustatud kaks päeva: 1. mai 2004 ja 2014. Langovitsi piltidel on nii tipp-poliitikud Arnold Rüütel ja Lennart Meri kui ka juhuslikult sel päeval objektiivi ette jäänud inimesed Tallinna tänavatel.

Langovits ütles, et oleks huvitav teada, mis on saanud nüüdseks juba 11 aastat tagasi jäädvustatud inimestest. Näiteks ühest ilmselgelt armunud paarist, kes Tallinna vanalinna tänavail jalutab.

1. mail 2004 liitus Eesti Euroopa Liiduga.

Langovits töötas 19 aastat ajalehes Postimees. Praegu on ta vabakutseline, tehes muuhulgas kaastööd ka Lääne Elule. Langovits ütles, et alustas fotograafiaga eelmise sajandi 70ndate aastate esimsel poolel. Alguses huvitas teda kunstfoto, 80ndail hakkas ta aga tegelema ajakirjandusega.

Langovits märkis, et ei lähe kunagi kaamerata kodunt välja. Kui muud ei ole võimalik võtta, siis paneb ta vähemalt "seebikarbi" taskusse. Langovits tunnistas, et kadreerib ja paneb mõttes kompositsiooni paika kõigel, mida näeb. Ainuüksi teisipäeval, kui sõitis liinibussiga Tallinnas Haapsallu näituse avamisele, jõudis ta teha umbes 60 pilti. Bussiliiklus on Tallinna ja Haapsalu vahel kehvake, kui just Eesti Bussi mugavad sõiduvahendid välja arvata. Nii arvaski Langovits, et Tallinna_haapsalu reisirongiliikluse lõpetamine on kümne suurema taasiseseisvumisjaa rumaluse hulgas.

Aga Langovitsi kirg on fotod. Ta meenutas, et Euroopa Liiduga liitumise pidustused algasid juba 30. aprilli õhtul, mis Estonias oli ühiskonna eliidile mõeldud kontsert ja selle järgnes toona veel püsti olnud "Karla katedraalis" vastuvõtt.

"Mu eesmärk oli see päev, Euroopa Liiduga liitumise päev põhjalikult fikseerida," meenutas Langovits. Nii jäidki kaadrisse Soome vodkaturist, kes kasutas kohe võimalust suures koguses odavat alkoholi osta, armunud paarike, kätlevad või laulvad poliitikud.

Kümme aastat hiljem käis Langovist taas mööda Tallinna, et pildistada päeva, mil Eestil täitus 10 aastat Euroopa Liidus. "See ei ole dokument, see on minu subjektiivne vaatenurk," toonitas Langovits.

Näituse koostas ajakirja Positiiv peatoimetaja Kristel Schwede.

Fotod: Arvo Tarmula

 langovits02 langovits03 langovits04 langovits05 langovits06 langovits07 langovits08 langovits09 langovits10 langovits11 langovits12 langovits13 langovits14langovits01

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
akaasik
8 aastat tagasi

Pildistada ajahetki on põnev autorile ja samas ajalooliselt huviväärne märkamaks arengut või vastupidi.Tubli tegemine sellise näituse seadmisega.