Terviseamet: Algas gripihooaeg

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Terviseameti teatel on alanud gripi ja ülemiste hingamisteede viirusnakkuste registreerimise ametlik hooaeg ja on õige aeg end vaktsineerida.

Järgmisest nädalast hakkab terviseamet taas andma iganädalasi ülevaateid hingamisteede viirusnakkustesse haigestunute arvu ja haigestumisi valdavalt põhjustavate viiruste kohta.

Tänase seisuga pole ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumine hooajale iseloomulikust suurem. Registreeritud on üksikuid gripitaolisi haigestumisi, laboratoorselt ühtegi gripijuhtu kinnitatud pole. Enim haigestuvad kuni 4-aastased lapsed. 

Möödunud hooajal haigestus grippi hinnanguliselt kuni 60 000 inimest. Gripi või gripiga seotud pneumoonia tõttu hospitaliseeriti 653 inimest, kuue haigla andmetel suri gripi tõttu 21 inimest. Surnutest kaks olid vanuses 52 aastat, ülejäänud 65 ja vanemad. Kõik gripi tõttu surnud inimesed kuulusid riskirühmadesse, kõikidel lisandusid kaasuvad haigused.

Praegu on õige aeg end gripi vastu vaktsineerida. Gripivaktsiin hakkab mõjuma 10–14 päeva pärast vaktsineerimist ja selle kaitse kestab kuni aasta. Kindlasti peaksid vaktsineerimisele mõtlema vanemaealised ja kroonilisi haigusi põdevad või nendega igapäevaselt kokku puutuvad inimesed. Vaktsineerimine annab kaitse esmalt vaktsineeritule enesele, lisaks kaitseb tema lähedasi, kuna sellega takistatakse viiruse levikut ka enda ümber.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments