Külm suvi pani linnud kummaliselt käituma

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Linnud traadil

Soome loodusekspert Urpo Koponen rääkis Soome YLE-le, et tema hinnangul käituvad väikelinnud tänavu hämmastavalt – ta ei ole kunagi täheldanud, et väikelinnud hakkavad pesitsema suve lõpus.

Tavaliselt pesitsevad tihased ja teised väikelinnud aprillis ja mais ning osa neist toob ilmale teise pesakonna juulis-augustis. Tänavu aga on linnud külma suve tõttu üritanud alles pärast südasuve märkimisväärse kiirusega pesitseda ja sügise saabudes on see käitumine jätkunud.

Läänemaal tegutseva ornitoloogi Tarvo Valkeri sõnul on ka Eestis väikelindude pesitsemine tavapärasest hilisem. „Seletus on lihtne: meil oli suve algus putukavaene ja jahe, sellepärast on mõnel putuktoidulisel liigil hilised kurnad ja on järelpesitsusi,” ütles ta.

Valkeri sõnul pole selles midagi murettekitavat, sest pojad arenevad välja kiiresti – mõne nädalaga. Ornitoloog lisas, et kui putuktoiduliste lindude populatsioon ka väheneb, taastavad nad selle kiiresti.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Tont.
8 aastat tagasi

Ja ka miniseelikuid oli tavalisest vàhem nàha. ?