Matsalu rõngastuskeskus: Taanist leiti Eesti teadaolevalt vanim randtiir

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

tiir. Foto Kaarel Kaisel/Keskkonnaagentuur
Randtiir. Foto Kaarel Kaisel/Keskkonnaagentuur
 
Matsalu rõngastuskeskus sai teate Taanis püütud randtiiru kohta, kelle vanus oli püügihetkel 28 aastat ja 1 kuu. Rõngastuskeskuse ajaloos on see seni vanim püütud randtiir.
 
Eakas randtiir rõngastati 21. juunil 1987. aastal Mullutu Suurlahel Saaremaal Mati Martinsoni poolt ning püüti ja vabastati 30. juulil 2015 Põhja-Jüütimaal Taani läänerannikul. 28-aastane lind lõi omasuguste seas senise vanuserekordi, mis pärines 2005. aastast, kui räppetombust kassikaku pesast leiti 26-aastane randtiir.
 
Juuli lõpus leitud randtiir jääb vanuselt küll veidi alla Euroopa teadaolevalt vanimale randtiirule, kelle vanus leidmise hetkel oli 30 aastat. Maailma vanima randtiiru tiitel kuulub aga Põhja-Ameerikast avastatud 34-aastasele linnule.
Randtiir, nagu kõik tiirud on kõvad rändajad — kaugemad selle liigi leiud pärinevad Matsalu rõngastuskeskuse andmetel Namiibiast ja LAV-st, aga neid on ka Angoolast, Kongost, Gabonist, Euroopa riikidest rääkimata.
 
Rõngaleidudest teatamine on oluline, sest nende abil saadakse palju informatsiooni lindude rändeteedest, rändekiirusest, east, populatsioonide levikust ja lindude käitumisbioloogiast. Seetõttu ootab Matsalu rõngastuskeskus teateid kõigist rõngaleidudest e-mailile matsalu@envir.ee. Kel elektroonilisel teel teatamise võimaluse puudub, saab leiust teavitada ka postiaadressil Keskkonnaagentuur, Matsalu rõngastuskeskus, Penijõe, Lihula vald, Läänemaa. Samuti võib ühendust võtta telefonil 4724220 või mobiiltelefonil 53003289.
 
Matsalu rõngastuskeskuse igapäevatöö on lindude ja nahkhiirte märgistamisalase tegevuse koordineerimine Eestis. Muuhulgas arhiveeritakse keskusesse jõudvad rõngaleiud ja teavitatakse neist rõngastajaid, leidjaid ning vajadusel ka teise riikide rõngastuskeskusi. Linde on Eestis rõngastatud 104 aastat. 1970. aastal asutati kogu rõngastustegevuse koordineerimiseks ja andmete koondamiseks Matsallu (Penijõele) rõngastuskeskus. 2014. aasta algusest kuulub Matsalu Rõngastuskeskus keskkonnaagentuuri koosseisu.
 
Kadri Kauksi
Keskkonnaagentuuri pressiesindaja
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments