Läänemaa firmade juhid rääkisid ettevõtluspäeval oma loo

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Karin Kuusemaa (pildil) sõnul kasvataks ja valmistaks tema vanemate talu kindlasti praegusest enam mahetooteid, kui oleks soodne võimalus kauba turustamiseks. Praegu on Kuusemaade Tammejuure talu nišiks kanepitooted — kanepitee, kanepiõli ja kanepiseemned. Foto: Arvo TarmulaTammejuure mahetalus tegeleb kanepitoodete arendamisega peamiselt Karin Kuusemaa. Foto: Arvo Tarmula

Läänemaa ettevõtluspäeval rääkisid oma loo kolm ettevõtte juhti.

Tammejuure mahetalu tegemisi tutvutas peremehe Teet Kuusemaa tütar Karin Kuusemaa. Talu alustas 1989. aastal pereettevõttena peamiselt teraviljakasvatajana. Alates 2001. aastast kannab Tammejuure talu mahetalu nime.

2012. aastat tegeleb talu ka tooraine töötlemisega. Tänu PRIA-lt  saadud toetustele alustati õli ja jahu valmistamisega. Kuus aastat kasvatatakse talus toidukanepit, millest toodetakse öko kanepiõli, kanepijahu, 

Kuusemaa rääkis, et müügi edendamiseks, tuleb tootele teha ilus pakend. "Inimesed ostavad ikkagi silmadega," sõnas Kuusemaa. 

Edu valemis üheks osaks on koostöö teiste sarnase valdkonna esindajatega. "Kõiki ei pea ilmtingimata konkurentideks pidama," ütles Kuusemaa. 

Tammejuure talu on Eesti suurima kanepikasvatusega talu, mille turg jääb valdavalt Eestisse. 

Kokku  on talu käsutuses umbes 500 hektarit põllumaad, mille harimisega tegeleb seitsme liikmeline pere. "Kiirematel perioodidel käib abiks hooajatööline," sõnas Kuusemaa. 

 

Haapsalu kuursaali tutvustamist alustas kuursaali perenaine Margit Välja sõnadega: "See pole pelgalt restoran vaid ikka meelelahutusasutus." Välja sõnul telliti kuursaali uus sisekujundusprojekt, et muuta kuursaali nooruslikumaks, kui ta senini oli olnud. 

Välja hinnangul oli tänavuse hooaja eesmärgiks tagasi teenida 120 000 eurone investeering, mida teha ei suudetud. 

"Olime liiga optimistilikud Tallinna vanalinnas oleva õllebaari Hell Hunt edust," ütles Välja. 

Ehkki esimesel hooajal ei õnnestunud püstitatud eesmärki täita, jätkab Välja kuursaali perenaisena ka järgmisel aastal. Rentnikel on kuursaali rendiks viie aastane leping. 

 

Ettekande tegi ka Navixi juht Leo Mander, kes rääkis lühidalt PKC-st veedetud ajast ja tutvustas Navixit.

"Ettevõtja peab suutma väärtustada töötajat, kes teeb kvaliteetset tööd ja toob firmale raha sisse," teatas Mander. Mander ütles, et töötades PKC-s kohapealse juhina teadis ta kõiki ligi 300 töötaja nime ja ametikohta.

"Firma juht peab suutma end võrdustada kõigi töötajatega, et juht suudaks mõista nende probleeme ja vajadusi," rääkis Mander. Niimoodi tagataksegi parim töö kvaliteet ja tootlikus. 

Mander soovitas kõigil noortel enne ettevõtte loomist töötada ise mõnes ettevõttes, tõusta seal juhiks ja alles siis püüda luua enda ettevõtte.

Manderi sõnul ei ole vahet, kas juhtuda suurt või väikest ettevõtet. "Tähtis on suhtumine," rõhutas Navixi juht. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments