Andres Anvelt: Solidaarsem eelarve, kõigi huvides

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Andres AnveltRiigieelarve parlamenti jõudmine on alati oluline sündmus. Nii ka tänavu. Valitsuses raskete vaidluste ja keeruliste kompromisside tulemusena sündinud 2016. aasta eelarve on nüüd riigikogu menetleda –sügisel seisavad ees arutelud selle üle, kuidas riigi rahakotti kõige tõhusamalt meie riigi ja tema inimeste hüvanguks kasutada.

Sotsiaaldemokraatidel on põhjust tunda heameelt selle üle, et tuleva aasta eelarve kannab tuntavat sotsiaaldemokraatlikku pitserit, parandades väga paljude Eesti inimeste elujärge. Alustagem lastest ja lastega peredest. Jaanuaris kerkib pere esimese ja teise lapse toetus 50 euroni. Siinkohal tasub meenutada, et veel aasta tagasi maksis riik 19,18 euro suurust lapsetoetust. Kolme kuu pärast toimuv enam kui kümneprotsendiline toetuse kasv juhatab sisse edasise lastetoetuste tõusu, mille üheks tähiseks on 2017. aasta suvel rakenduv 200 euro suurune lasterikka pere toetus kolme-ja enamalapselistele peredele. Universaalne lastetoetus suureneb samas järk-järgult 60 euroni. Kõik see pakub peredele kindlustunnet ja tulevikuusku.

Valitsuskoalitsioon on võtnud selge suuna majandusraskustes perede sissetuleku suurendamisele. 2016. aastal kerkib toimetulekupiir tänaselt 90 eurolt 130 euroni kuus, kusjuures toimetulekutoetuse arvutamisel kehtib ka laste puhul seesama 130 euro suurune määr. Ühtlasi on tegu viimase kümne aasta suurima toimetulekupiiri tõusuga. Uus toetuse maksmise kord kergendab käegakatsutavalt kehval järjel perede ja iseäranis lastega perede elu-olu. Sotsiaaldemokraatide jaoks on eriti oluline, et vaesuses elavate laste arv väheneb. Laste vaesuse kaotamine peabki olema  ühe normaalse sotsiaalse õigusriigi eelarve prioriteet, sest kelle nimel siis veel tööd teha, kui mitte laste.

Nii uuel kui lähiaastatel rakenduvad muudatused teenivad kahte suurt Eesti ees seisvat eesmärki – et ükski laps ei kasvaks üles puuduses  ja et meie peredesse sünniks rohkem lapsi. Ka peab meie eelarvepoliitika tagama kõigi ühiskonnaliikmete toimetuleku.

Samas tuleb tunnistada, et tänase maksupoliitika juures ei ole paraku mitmeid probleeme ja murekohti võimalik lahendada.Kuidagi ei saa silmi kinni panna tõsiasja ees, et suur hulk meie töötajaid sipleb palgavaesuses. Teatavasti on miinimumpalga kõnelused hetkel ummikus. Meie seisame selle eest, et alampalk tõuseks igal aastal vähemalt 10 protsenti. Leevendust toob palgasaajaile ka tulumaksuvaba miinimumi tõus 154lt eurolt 170 euroni. Oleme seda meelt, et järgnevatel aastatel peab maksuvaba palgaosa kerkima jõudsamas rütmis. 

Eelarve üheks suurimaks, kuid samas olulisemaks kuluartikliks on pensionid. 2016. aasta  pensionitõus toimub suurimas mahus, mida riigi rahalised võimalused praegu lubavad. Aprillis tõuseb keskmine vanaduspension prognooside kohaselt tänaselt 375 eurolt 396 euroni kuus ehk siis 5,5 protsenti. Enam kui 20 euro suurune igakuine pensionilisa on meie eakatele toeks. Lisaks jääb keskmine vanaduspension jätkuvalt tulumaksuvabaks. 

Valitsusliit on jäänud kindlaks oma lubadusele hoida kaitsekulud vähemalt kahel protsendil SKPst. Teisiti ei saagi see olla meie ärevas, julgeoleku mõttes hapras maailmas, agressiivse idanaabri kõrval. Jätkub ka meie idapiiri ülesehitamine, millele kulub 20 miljonit eurot.

Oma jälje eelarvesse on jätnud koalitsioonileppe täiendamise protsess. Sotsiaaldemokraadid seisid suvel kriisis põllumajandussektorite päästmise eest ja kaitsesid nõudmist, et õpetajate palgad kerkiksid juba lähitulevikus 120 protsendini Eesti keskmisest palgast.

Sügise hakul otsustas valitsus eraldada 7,6 miljonit eurot raskustes piimatootjatele ja seakasvatajale, millest kolm miljoni euro jagamine jääb tulevasse aastasse. Põllumeestele on kindlasti abiks ka need 7,56 miljonit eurot, mille Eesti saab  erakorraliselt  Euroopa Liidust. Ettevõtjate olukorda leevendab ka Maaelu Edendamise Sihtasutuse juurde loodav mehhanism, mille kaudu on võimalik põllumeestele paindlikult laenu anda. Jutt käib 10 miljoni euro suurusest rahasüstist.

Tuleval aastal õpetajate palgad kasvavad, nagu ka kultuuritöötajatel, sotsiaaltöötajatel, politseinikel ja teistel sisejulgeoleku ala töötajatel. Täpsemad palgatõusu numbrid jäävad vastavate ministeeriumite otsustada. Näitekskõrgharidusega kultuuritöötajate miinimumpalk tõuseb uuel aastal üle 800 euro, mis tähendab kümneprotsendilist töötasu tõusu. Kindlasti väärivad avaliku sektori töötajad kavandatavast suuremat palgatõusu, kuid eelarve paneb sellele kahjuks piirid. Soov tõsta palku sisemiste ressursside arvelt on ühtpidi oluline väljakutse, kuid küsimuseks jääb, kus on sisemiste ressursside lagi. Nii kultuuri- kui ka sisejulgeoleku vallas võib see tähendada hoopis vastupidiseid protsesse, kus vähenev personal ja suuremad nõudmised võivad kaasa tuua oluliste funktsioonide täitmata jätmise. Siin on vajalik, et täitevvõimu tegevuse üle toimuks tasakaalustav parlamentaarne järelevalve.

Kokkuvõtvalt nimetaksin ma 2016. aasta riigieelarvet solidaarsuse eelarveks, mis suurendab ühiskonna sidusust ja mille läbivaks jooneks on inimene ja tema heaolu. Ta aitab järele neid,  kes on nõrgemad ja haavatavamad.

Andres Anvelt

Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimees

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uskmatu+Toomas.
8 aastat tagasi

Kuidas on see võimalik ? Mida aeg edasi seda mõtetumad mehed meie riigitüüri juurde ennast sätivad või neid sätitakse !
Ega sotsidest tegelikkuses midagi rohkemat kui lakeilikkust tahta polegi.PS. Ikka mõõdukalt,ikka mõõdukalt kõlab mälus Liia Hänni kile hääl!

20 eurone
8 aastat tagasi

pensionilisa peaks olema toeks ja lisanduv maksutõus lausa KARKUDEKS, sellist helget tulevikku lubas eesti rahvale ka vana anvelt 40-dal, kui tiblad eestisse palus