Muusikapäeval kõlab Läänemaal seitse kontserti

Kaie Ilves

kaie@le.ee

jalus2015-39

1. oktoobril tähistatakse rahvusvahelist muusikapäeva, mille puhul Eestis korraldatakse juba kolmandat aastat enam kui 200 kontserdiga programmi. Muusikapäev kutsub üles märkama muusikat ja sel puhul jõuab elav muusika ühel päeval nii igasse Eestimaa maakonda kui ka kümme kilomeetrit tavapärasest kõremale, otse Estonian Air’i lennuki pardale.

1.oktoobril  möödub rahvusvahelise muusikapäeva tähistamisest 40 aastat. Eesti muusikanõukogu korraldab muusikapäeva kontserdiprogrammi kolmandat aastat. Muusikapäeval ühineb enam kui 700 muusikut missiooniga, täitmaks Eesti elanike ja külaliste südamed elava muusikaga. Kontserdid on sel päeval lühivormis keskmiselt 30 minutit pikad, seega parasjagu sobivad argitoimetuste vahele. Muusikapäeva muudab eriliseks tõik, et kõik kontserdid on tasuta.

Muusikapäeval on esindatud nii klassikalised kui ka pärimus- ja jazzmuusikud, lavale astuvad nii professionaalsed muusikud kui ka muusikaõpilased ja –tudengid. Muusika kõlab 1. oktoobril kõikjal Eestis nii bussides, trollides, haiglates, sõjaväeosades ja jõuab isegi õhku. Koostöös Estonian Air’iga ületatakse muusikapäeval ka riigipiire: torupillivirtuoos Sandra Sillamaa ja rahvusooper Estonia solist tenor Oliver Kuusik annavad õhukontserdi Estonian Air’i lennukis Tallinn-Amsterdam liinil.

Läänemaal esinevad ooperisolistid Pille Lill ja Helen Lepalaan, pianistid Piia Paemurru ja Martti Raide ning ka muusikaõpilasi, näiteks Georg Otsa nim Tallinna muusikakooli tudengite jazzansambel Groove Clinic A01, mille koosseisus musitseerivad Anna Regina Kalk kitarril, Charles Aaron Zobel klaveril, Robert Nõmman kontrabassil ja RamuelTafenau trummidel. Kõik, kes on Hiiumaalt teel mandri poole, saavad kella 14.30 praami peal nautida Madis Vilgatsi tuubamängu.

Päevale paneb punkti traditsiooniline muusikapreemiate tseremoonia, mida on kõigil huvilistel võimalik jälgida telepildis kell 19 ETV otseülekande vahendusel või kuulata otseülekannet klassikaraadiost.

Kultuuriminister Indrek Saar kutsub üles muusika-aasta ühel tähtsündmusel, rahvusvahelisel muusikapäeval, inimesi osalema vähemalt ühel muusikasündmusel ja uurima vähemalt ühe eesti helilooja, interpreedi või muusikateose kohta välja midagi sellist, mida enne ei teadnud.

„Just nii saame igaüks anda oma väikese panuse, suurendadmaks teadlikkust eesti muusikast ja muusikutest,” ütles Saar.

Muusikapäev ei tähenda sel aastal vaid muusikaelamusi, sest muusika-aasta puhul on ka hulk lisaprogramme. Näiteks saavad õpilased ühineda klassikaraadio muusikateemal e-viktoriiniga, mis on klassikaraadio koduleheküljel 1. oktoobri hommikul kella seitsmest hommikul kuni keskpäevani. Küsimused on jõukohased nii väikestele kui ka suurtele.

Programm „Muusika ja teadus” koostöös TTÜga kutsub avastama muusika ja teaduse ühiseid tagamaid. Kes aga teadust pelgab, võib sammud seada Solarise kinno Tallinnas. Nimelt räägivad seal programmi „Muusika ja film” raames heliloojad Olav Ehala ja Ülo Krigul filmimuusika loomisest.

Tähelepanu väärib ka lisaprogramm „Muusika ja maitse”, mis kutsub üles andma hinnangut toidukohtade taustamuusikale. Saab hääletada, kas toidukoha muusikavalik toetab kohvikuelamust. Hääletuse tulemusena antakse välja parima taustamuusikaga kohviku ja restorani tiitel. Hääletada saab 30. septembrini. Võitjad pärjatatakse 1. oktoobril tiitliga „Kuula! Maitsev muusika 2015” ja hääletajate vahel lähevad loosi magusad auhinnad.

 

Lisainfo: www.muusikapäev.ee

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments