FSB: Kohver vahetati Dresseni vastu välja

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Eesti kaitsepolitseinik Eston Kohver vahetati laupäeval Pihkva oblastis Kunitšina Gora piiripunktis endise kaitsepolitsieniku, Eestis riigireetmiss süüdi mõistetud Aleksei Dresseni vastu, teatas Vene Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB).

FSB teabeosakonna teatel toimus Kohveri vahetus Dresseni vastu laupäeval üle Piusa jõe sillal. Interfaxi teatel saabus Dresseni abikaasa Venemaale juba varem.

Interfaxiga rääkinud Vene eriteenistuse allikas ütles, et 20-aastase töö jooksul kaitsepolitseis hankis Dressen ja andis Moskvasse edasi hiiglasliku koguse hinnalisi dokumente CIA ja MI-6 salaoperatsioonide kohta Baltimaades Venemaa vastu.

Harju maakohus mõistis 2012. aasta juulis riigireetmises ja ametialase teabe edastamises süüdi kaitsepolitsei endise töötaja Aleksei Dresseni ja tema abikaasa Viktoria Dresseni. Aleksei Dressenile mõistis kohus karistuseks 16 aastat vangistust ja Viktoria Dressenile kuus aastat vangistust viieaastase katseajaga. Ühtlasi mõistis kohus Dressenitelt välja kriminaaltuluna saadud 142 900 eurot ning konfiskeeris Dressenitelt läbiotsimiste käigus leitud 23 556,85 eurot sularaha ning nende omanduses oleva korteri.

Kaitsepolitsei pidas riigireetmises kahtlustatava 1968. aastal sündinud kapo endise töötaja Aleksei Dresseni ja tema abikaasa Viktoria Dresseni kinni 2012. aasta 22. veebruari hommikul.

Pihkva oblastikohus leidis 19. augustil, et Eesti kaitsepolitseiniku Eston Kohveri süü on tõendatud spionaažis, illegaalses piiriületuses, relva omamises ja selle salakaubaveos ning selle eest peab mees veetma 15 aastat Venemaal range režiimiga vanglas. Kohver otsust edasi ei kaevanud ja see jõustus 4. septembril.

Eesti kaitsepolitsei teatas mullu 5. septembri õhtul, et sama päeva hommikul kella 9 ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale. Vahejuhtum leidis aset Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel. Inimröövile eelnes Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Teadja
8 aastat tagasi

No nägid nüüd ise ka….

Mailis
8 aastat tagasi

Teadjale: on väga lihtne meil teise nime all kirjutada ja pole midagi lahti, kui toimetaja mu kommentaarid kustutab, mulle tundub aga, et sina s eda ei mõista.

Miku
8 aastat tagasi

Mailis. Milles sa siin muidu räägid?)

Mailis
8 aastat tagasi

No on ikka häbitu minu nimel kommenteerida. Arvatavasti pead ise end targimaks, kuid ei julge oma nime all seda välja öelda. Ole üsna rahulik- mina end küll kõige targemaks ei pea ja avaldan vaid enda arvamust. Kui sinu arvamus on, et mina olen kõigist targem, siis jäägu see sinu südametunnistusele. EDU SULLE TEISI KIITMAST JA JÕUDU INIMESTELE, KES USUVAD, ET MINA, MAILIS, SELLE AVALDASIN.Teadja ilmselt läkski sellele liimile, JÕUDU.

teadja
8 aastat tagasi
Reply to  Mailis

mis rohtu tarbid,MAILIS.Toimetaja ilmselt hakkab su kommentaare varsti kustutama kui samas vaimus jätkad.

Mailis
8 aastat tagasi

Olen teist kõigist targem ja tean mida räägin.

TEADJA
8 aastat tagasi
Reply to  Mailis

ENNAST KIITMAST MA EI VÄSI,PARIM………ON OMA………MA AGA ARVAN,ET OLED ÜKS SUUR KIIDUKUKK JA ENESEIMETLEJA JA EI TEA MITTE PÕHKUGI.

Mailis
8 aastat tagasi

Oi kui targad te olete-arvestan viimaseid kommentaare. Tegelikult oli selles loos nii ühte kui teist. Igatahes on hea, et Eston on kodus.

vankad viisid
8 aastat tagasi

oma sissekukkunud agendi vabastamiseks läbi eeskujuliku operatsiooni, siin pole meil millegi üle uhkust tunda

Madis
8 aastat tagasi
Reply to  vankad viisid

Täpselt nii. Meie omad võivad telekas ennast kiita palju iganes, tegelikult viis Venemaa läbi perfektse oeratsiooni Dresseni vabastamiseks.

kuidas kellelegi
8 aastat tagasi
Reply to  Madis

Kiitust need meie omad ongi väärt. Mees on kodumaal tagasi, mees on kodus pere juures tagasi. Mulle need Venemaa operatsioonid kiidusõnu suhu ei too.

juss
8 aastat tagasi
Reply to  Madis

Ja mida nad selle dresseniga peale hakkavad?

hurraaa
8 aastat tagasi

Minu arvates selle päeva parim uudis !

jah
8 aastat tagasi
Reply to  hurraaa

On küll!