Savisaare ametist kõrvaldamine selgub kolmapäeval

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Edgar Savisaare pressikonverents. Tallinn 2015.09.23

Tallinna linnapea Edgar Savisaar andis kolmapäeval kümne minuti pikkuse pressikonverentsi. SCANPIX

Harju maakohus otsustab järgmise nädala kolmapäevaks, kas rahuldada riigiprokuratuuri taotlus korruptsioonikahtluse alla langenud Tallinna linnapea Edgar Savisaare ametist kõrvaldamiseks või mitte.

Kohus arutas kinniste uste taga riigiprokuratuuri taotlust ja kaitsjate vastuväiteid sellele ligi pool tundi. Seejärel kinnitas ta, et teeb määruse kolmapäevaks, kuna teiste kohtuistungite tõttu varem lihtsalt ei jõua. Ta lisas, et Tallinna linnavolikogu esimehe Kalev Kallo osas esitatud samalaadse taotluse osas tuleb määrus reedel.

Riigiprokurör Laura Vaik kinnitas BNS-ile, et prokuratuuri hinnangul on vajalik Edgar Savisaare ametist kõrvaldamine eeluurimise ajaks, kuid ei soovinud kommenteerida taotluses esitatud motiive, kuna siis avaldaks ta juba eeluurimise andmeid.

Korruptsioonikahtluse alla langenud Edgar Savisaare kaitsja Üllar Talviste sõnul ei ole põhjendatud prokuratuuri taotlus tema kaitsealuse linnapea töölt kõrvaldamiseks. Talviste sõnul käsitles prokuratuur neid asjaolusid juba Savisaarele kahtlustust esitades ja määrates talle tõkendiks elukohast lahkumise keelu.

"Arvata nüüd, et Savisaar hakkaks just nüüd linnapea ametis kedagi eeluurimisel mõjutama, pole põhjust," ütles Talviste BNS-ile.

Savisaare kaitsjad kinnitasid neljapäeval Harju maakohtu ees, et linnapea ametist kõrvaldamine oleks pretsedent ja seetõttu peab kohus seda põhjalikult kaaluma.

Teisipäeva hommikul esitas kaitsepolitsei Tallinna  linnapeale Edgar Savisaarele kahtlustuse korduvas altkäemaksu võtmises. Kahtlustuse järgi võttis Edgar Savisaar 2014. ja 2015. aastal korduvalt altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui ka kolmanda isiku kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses. Kaasuse raames sai kahtlustuse järgi ebaseaduslikku hüve ka Keskerakond.

Kolmapäeval südameprobleemidega Ida-Tallinna Keskhaiglasse läinud Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar jääb esialgu haiglasse meedikute hoole alla. Savisaar läks haiglasse kolmapäeva pärastlõunal pärast seda, kui oli viibinud kaks tundi kaitsepolitseis menetlustoimingul. Neljapäeval taotles riigiprokuratuur Harju maakohtus Savisaare kõrvaldamist linnapea ametist eeluurimise ajaks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments