Homme kell 10 algab Haapsalus teadlaste öö

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

teadusteater10

Teadusteater raudteejaamas. ARVO TARMULA

Haapsalu on Tallinna ja Tartu kõrval ainus Eesti linn, kuhu toob teadlaste öö festival reedel messi, teaduskohviku ja muid põnevaid teadussündmusi.

Teadlaste öö festivali peetakse Euroopas, sh Eestis 10. korda. Festival ise kestab nädala jagu päevi, kuid selle kulminatsioon on reedene teadlaste öö, mida seni on peetud vaid Tallinnas ja Tartus. 

Nüüd kutsus innovatsioonikeskuse Innokas juht Angela Leppik teadustegijad ka Haapsallu. „Meil on väga tugeval järjel laul-tants ja sport, aga teadus ja tehnoloogiavaldkond on olnud Läänemaal katmata,” põhjendas ta.

Teadlaste öö korraldajaile meeldis Leppiku mõte. Haapsaluga, kus on oluline koht tervisedendusel, haakus ka festivali tänavune peateema – meditsiin haigestunud inimese seisukohalt.

Reede hommikul kell 10 avab Haapsalu kultuurikeskuses ukse messiala, kus jagub tegevust kella 23ni õhtul. 

Kella 14ni oodatakse kultuurikeskusse uudistama koole. Tulemas on Läänemaa kõik koolid. Pärastlõunal on oodatud pered, sõpruskonnad – ühesõnaga kõik huvilised.

Messiala paarkümmend boksi on Leppiku sõnul kõik sellised, kus saab midagi ise teha või proovida: ehitada roboteid, päikesepaneelidega sõitvaid masinaid; saab printida ja ise teha 3D printeri jms. Näiteks hariduse infotehnoloogia sihtasutus on Haapsallu kaasa võtnud nutiklassi innovaatilised mobiilsed seadmed, innovatsiooni- ja ettevõtluskeskus Mektory näitab aga innovaatilist DJ pulti.

Samal ajal tegutseb kultuurikeskuse kohvikus teaduskohvik, kus räägitakse põnevail teemadel alates kassi nurrumisest ja ITst kuni geenivaldkonnani.    

Leppik soovitas teaduskohviku ettekannetele end ette registreerida. Ta tõi näite, et kõige populaarsemale ettekandele, milles räägib viimase hooaja saatesarjas „Rakett 69” teise koha saanud Kaarel Siimut oma nädalasest reisist Microsofti globaalsesse peakontorisse USAs, on juba registreerunud üle 150 inimese, mistõttu tuli loeng kohvikust üle viia rõdusaali.  

Et teadlaste öö festivali läbiv teema on tervis ja meditsiin haigestunud inimese seisukohast, on programmi kaasatud Tallinna ülikooli Haapsalu kolledž, mille juures tegutseb muda ja tervisedenduse kompetentsikeskus ning Haapsalu neuroloogiline rehabilitatsioonikeskus.

Nii kolledžis kui ka rehabilitatsioonikeskuses saab hommikupoolikul kuulata ettekandeid ja teha tutvust majaga. Kolledžis näidatakse laboreid, kuhu muidu ei pääse, rehabilitatsioonikeskuses viiakse huvilised robootika jõusaali. Leppiku sõnul on rehabilitatsioonikeskuses kõik kohad juba broneeritud.

Kava:

Teadlaste öö festival

25. septembril kl 10–23 Haapsalu kultuurikeskuses

Messiala

kl 10–14 Haapsalu jt Läänemaa koolid külastavad festivali

kl 14–23 on oodatud kõik huvilised

Teaduskohvik

kl 13 „IT – minu kirg!”. Hariduse infotehnoloogia sihtasutus (rõdusaalis)

kl 16 „Kassi nurru ühest olemuslikust tahust”. Ivar Vinkel, vibroakustika spetsialist, TLÜ kunstide instituut, TERE KK

kl 17 „Kas ravimuda ainult haiseb ja määrib või on tal ka mõni raviv omadus?” Dr Viiu Tuulik, TERE KK

kl 18 „Aeg füüsikas ja fotograafias”. Prof Jaak Kikas, TÜ füüsika instituut

kl 19 geenikohvik. Aire Allikas, geenitestide labori arendusjuht

kl 20 filmikohvik. Dokumentaalfilm „Kogu tõde kosmosest” (York Films of England, 1998. 127 min, eestikeelsed subtiitrid)

Fotonäitus fuajees

kl 17 „40 fotot”. Prof Jaak Kikas, TÜ füüsika instituut. Näituse avamine

Haapsalu neuroloogiline rehabilitatsioonikeskus. Broneeritud!

kl 10–11 loeng ja workshop „Aktiivne taastumisel – müüdid ja tegelikkus”

kl 11–12 loeng ja workshop „Ratastoolis inimene saab kõndida. Kuidas?!”

TLÜ Haapsalu kolledž

kl 10–10.45 loeng „Kassi nurru ühest olemuslikust tahust”. Ivar Vinkel, vibroakustika spetsialist (TLÜ kunstide instituut, TERE KK)

kl 10.45 tervisemõõtmised

kl 11–11.45 loeng „Kas ravimuda ainult haiseb ja määrib või on tal ka mõni raviv omadus?”. Dr Viiu Tuulik (TERE KK)

Mudateraapia ja -massaaži demonstratsioonid

kl 11.45 – tervisemõõtmised, ekskursioonid TERE KK laborites

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments