Uued tööandjad täidavad PKC lahkumisest jäänud tühimiku

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

IMG_1814Varem 15 aastat kaablitehases töötanud Alla Soots on üks Trafonova esimesi elektroonikakomponentide valmistajaid, kes hakkab peagi juba ise uusi töötajaid välja õpetama. Foto: Arvo Tarmula

Läänemaa arenduskeskuse juhi Andres Huule sõnul on lõppenud suvel oma tegevuse Haapsallu toonud juba kolm ettevõtet ja eelmisel teisipäeval tuli uudis, et lisandub veel üks.

Kui PKC lahkumisega Haapsalust kaasnes viimaste aastate suurim koondamine Eestis ja mingil hetkel tundus tööta jäänud 273 inimese tulevik väga tume, siis nüüd on põhjust veidi rõõmustada – uued tööandjad on kohal.

Haapsalus tegevuse lõpetanud PKC tehase ruumides on koha leidnud kolm ettevõtet.

Soomes Turu linna lähedal Paimios tegutsev paatidele elektroonikapaigaldiste ja kaabliköidiste tootja Navix vaatas Eestis läbi mitu asukohta ja otsustas lõpuks laiendada oma tegevust Haapsallu. Navix OÜ loodi juunis, esimesed töötajad võeti palgale juulis, praegu on töötajaid 14. Haapsalus tehakse mootorpaatidele juhtmestikku ja juhtimispaneeli osi.

„Esimesed kuud on andnud omanikele julgust järgmisse aastasse planeeritud laienemisplaanidega kiiremini edasi minna ja ilmselt võtame mõne töötaja juurde juba sel aastal,“ ütles Leo Mander, kes on Navixi juht Haapsalus.
Mander ütles, et oodatust parem start pole talle üllatus, sest töötajad on väga head ja kogemustega – kogu meeskond koosneb PKC endistest töötajatest.
„Mul oli selles mõttes lihtne, et ma teadsin kõiki neid inimesi. Et tegemist on alustava firmaga ja väga palju meil aega käivitamiseks ei olnud, tuli minna kindla peale ja valida parimatest parimad,” selgitas Mander.

Navixi naabriks on teine Soome omanikega firma Trafonova OÜ, kus toodetakse väikesi trafosid ja muid induktiivkomponente.

„Hetkel on meil viis töölist, neist neli on endised PKC töötajad. Selle aasta eesmärk on laieneda tasapisi, paneme rõhku eelkõige kvaliteedile. Aasta lõpus tahame tööd anda juba 15 töölisele,“ ütles Trafonova OÜ juht Tarmo Kadakas. Soomest on toodud kuus tööpinki ja kõik viis töötajat oskavad neid ka kasutada. Detsembris peaks tööpinke olema juba 15.

Kolmas ettevõte selles hoones teatas oma tulekust läinud nädala teisipäeval. Ka sellel on Soome omanikud. Soomes Nurmijärvel ja Harjumaal Sauel tegutsev plastiettevõte Plastone OÜ toodab plastdetaile, millest suur osa on mõeldud meditsiinisektorile.

Möödunud teisipäeval allkirjastati PKC hoone omaniku Harju Elektriga rendileping. „Kaalusime eri piirkondi ja vaatasime igasse ilmakaarde, aga valisime lõpuks Haapsalu. Sobiv tootmispind oli esimene argument ja teine muidugi personal – PKC lahkumisega vabanes suur hulk väga hea tootmiskogemusega töötajaid,” rääkis ettevõtte tootmisjuht Martin Koppel. 

Alguses on ettevõttel kavas värvata seitsme inimese ringis ja kasvatada meeskonda aasta jooksul umbes 30 töötajani. Seadmete kohaletoomist loodetakse alustada novembris ja tootmisega algust teha detsembris.

Tänavu juulis töö lõpetanud puidutoodete disainimise ja valmistamisega tegelnud Nedholm Design OÜ tootmishoones Haapsalus Kiltsi teel alustas tegevust Dinoxo OÜ. See on Eesti omanikega ettevõte. Seni toodeti Bellfire’i kaubamärgi all pehmet mööblit vaid Lääne-Nigula vallas Palivere lähedal Allikmaa külas, nüüd lisandus tootmine Haapsalus.

Dinoxo juhatuse liige Heigo Peterson tunnistas, et esimesel kuul kulus suurem aur tootmisruumide kohandamiseks ja sisseelamiseks. „Praegu on meil kümmekond töötajat, aga kavatseme kindlasti kasvada. Selle aasta sees peaks töötajate arv kasvama paarikümneni,” ütles Peterson.

Nende nelja kõrval kaalub Huule sõnul praegu Haapsallu tulekut üks Rootsi plastiettevõte, otsus sünnib loodetavasti novembris. Maad kuulab ka kaks õmblusega tegelevat ettevõtet.
 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments