Esimese koolijalgpalli turniiri võitis Läänemaa Ühisgümnaasium

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

jalgpall LJK foto Karnau08Foto: Andrus Karnau

Läänemaa koolid alustasid alanud õppeaastal ka uut ringi jalgpallivõistlustega. Esimesel turniiril võistlesid Läänemaa Koolispordi Liidu meistritiitlile gümnaasiumid. Läänemaa KSL 10-12.klasside meistrivõistlustel osales viis võistkonda. Võitjana väljus sellest Läänemaa Ühisgümnaasium.

Jalgpall on väga populaarne. Tase tõuseb

Kui vaadata tagasi eelmisse õppeaastasse, siis Läänemaal toimus koolidele kaheksa jalgpalliturniiri. Sellepoolest oli jalgpall kõige harrastatavam spordiala.Samuti teeb rõõmu osalenud koolide geograafia. Osalenud koole oli võistlustel alati väga palju. Mööda ei saa minna ka faktist, et esikolmikusse jõudsid tervelt üheksa erineva kooli võistkonnad, mis tähendab, et jalgpalli osatakase mängida igas Läänemaa nurgas.

Kahe eelmise õppeaasta parim Läänemaa kool jalgpallis oli Lihula gümnaasium, Haapsalu Põhikooli ja Haaplsalu linna Algkooli ees. Lihula kooli edu tipnes Eesti Koolispordi Liidu meistritiitli võitmisega tütarlaste 7-9.klasside arvestuses Viljandis peetud finaalturniiril. Läänemaa Ühisgümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja ja Läänemaa Jalgpalliklubi treener Aavo Tomingas tõdeb, et koolide jalgpalliturniirid ei ole enam ammu tavaline koolijalgpall, vaid võistlused on muutunu taseme poolest nauditavaks.
"Koolijalgpalli tase on tõusnud. Ja seda märgatavalt. Tihti ei näita seisud mängu tegelikku võrdsust," ütles Tomingas.

Kindlasti on üheks kvaliteedi tõusu põhjuseks see, et peaaegu kõikide koolide võistkondades on õpilased, kes treenivad klubide juures, või tegutseb kooli juures jalgpallirühm. Läänemaal on oma jalgpalli treningrühmad kümnel kooli.

Esimene karikas Läänemaa Ühisgümnaasiumile

Esimesel selle õppeaasta turniiril selgitati võitjad gümnaasiumi astmes. Peakohtunik Aavo Tomingas hindas turniiril osalenud võistkondade mänguklassi kõrgeks. Mängud olid huvitavad. Palju oli viike ja turniir kulges huvitavalt. Samas pidas peakohtunik võitjaid Läänemaa ühisgümnaasiumit teistest veidi paremaks.

I Läänemaa Ühisgümnaasium-treener Aavo Tomingas. Mängisid Kaarel koel, Martin Salf, Andres Dobõsev-Proosväli, Jako kariste, Kristo Enn, Karel saarkopli, Artur Matto, Sten-Mark Alberg, Siim Pikaro.

II Lihula Gümnaasium – õpetaja Mairo Kanter

III- Noarootsi Gümnaasium – õpetaja Silver Schönberg

4.- Läänemaa Ühisgümnaasium II – õpetaja Aavo Tomingas

5. Läänemaa KHK – õpetaja Mehis Ehanurm

Koolid mitmekülgselt komplekteeritud

Kõikide osalenud võistkondades tegid kaasa noormehi, kes mängivad vaatamata oma noorele eale isegi Eesti meeste meistrivõistlustel, rääkimate noorte tiitlivõistlustest. Näiteks kogu võitjameeskonna tuumik kuulub Eesti noorte meistrivõistlustel hästi mängivasse B1 Läänemaa JK võistkonda. Mõni jalgpallur, näiteks Martin Salf ja Kaarel Koel aga esindavad ka III liigas mängivat Läänema JK esindusmeeskonda.

Teiseks tulnud Lihula Gümnaasiumit esindasid aga Lõuna-Läänemaa JK kasvandikud. Neist Reilo Mark esindab tänaseks aga Lihula JK meeskonda Eesti meeste III liigas, Reno Mark teeb kaasa Pärnu JK Vapruses ja Rivo Oosim Läänemaa JK B1 noorte meeskonnas.

Huvitav on seis ka Noarootsi Gümnaasiumis. Näiteks Kasper Karl Epner mängib Keila JK esindusmeeskonnas meeste II liigas. Läänemaa Üldgümnaasiumi II võistkonnas kooli esindnud noored on esindanud Läänemaa JK duublit, mis mängib meeste IV liigas, üheks selliseks jalgpalluriks on näiteks Jasper Vimm. Ja Kutsehariduskeskuse rivistuses on nii Paliveres jalgpallihariduse saanud Keiro Nurme, kui rida Raplamaa Jalgpallikooli kasvandikke.

Sellisest vaatevinklist gümnaasiumide jalgpalli vaadata on meeldiv.Oleme saavutanud korraliku taseme. Järgmistena astuvad Läänemaa koolidest võistlustulle 7-9.klasside õpilased. Tüdrukud selgitavad oma parimad 25.09 Lihulas ja poisid 29.09 Haapsalus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments