Pagula leidis Haapsalust araabia keele tõlgi

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

_TJK4026

Jahtklubi baarmen egiptlane Ahmed Hassan on valmis olema tõlgiks Haapsallu tulevatele pagulastele. Foto: Kristjan Kosk

MTÜ Pagula on leidnud kohapealt araabia keelt emakeelena kõneleva mehe, kes on vajadusel valmis olema pagulastele tõlgiks ja keeleõpetajaks.

„See oli suur üllatus, et on siinsamas inimene,” ütles MTÜ Pagula tegevjuht Kai Kanarik.

27aastane Egiptusest pärit Ahmed Hassan sattus esimest korda Eestisse paar aastat tagasi, Haapsalus on ta elanud pool aastat. Hassan räägib araabia, inglise ja natuke vene keelt, õpib prantsuse keelt ja oskab mõned sõnad öelda ka eesti keeles.

Hassan töötas Hurghadas turisminduses, tuli Eestisse külla, leidis, et Eesti on ilus maa, kuigi ilmad on külmad.

„Mõtlesin, et miks mitte proovida Eestis elada ja töötada,” ütles Hassan.

Maikuust töötab Hassan Haapsalus Jahtas baarmenina. Innovatsioonikeskuse Innokas keelteakadeemias hakkab ta juba septembri lõpust õpetama araabia keelt ja kultuuri ning on valmis kaasa lööma ka pagulaste aitamisel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
29 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maali
8 aastat tagasi

Oodatuile pole ainult eestlaste poolt kõneldava keele õppimine keeruline vaid sama keeruline on neile soomlaste, rootslaste, taanlaste ja sakslaste kõneldav keel! Vaid nõudmiste esitamiseks vajalikud laused on kõigis keeltes õpitavad.

sahiib
8 aastat tagasi

Eesti rahvas võib täiesti rahulik olla, sest neid pagulasi tuleb siia väga vähe ja enamus liigub siit kohe edasi Soome või Rootsi. Meil on olematu sotsiaalsüüsteem ja me oleme isegi Süüria mõistes vaene mahajäänud maa. Enne sõda oli Süürias keskmine palk alates 500 dollarist, alla selle ei saanud keegi. Äride ja kaupluste pidajad teenisid tuhandeid. Samas oli nendel hinnatase meist palju odavam, odavam Türgist. Meie siin Läänemaal oma miinimumiga võime ainult unistada, et nad siin tööle hakkavad. Kui telekast näeme, et neile ei kõlba isegi Taani, nõuavad Rootsi pääsemist, siis Eesti ei kuulu kindlasti nende sihtkohaks. MTÜ Pagula võib varakult… Loe rohkem »

anonüümsele
8 aastat tagasi

Teisi arvustama oleme kohe hakkamas aga ise kirjutad sõna ” araabia” j – tähega 🙂

Anonüümne
8 aastat tagasi

Baarmen Haapsalu linnas ei oska Eesti keelt,kuhu me jõudnud oleme.Kas me peaks araabja keelt hakkama õppima,et eestis baaris,poes jne suhelda.Nemad ju eesti keelt ei õpi ja mis nii viga elada igas riigis ja igas linnas naine kes suhtleb inglis keeles!Aga küll saame meie Eestlased selle araabja keele ka selgeks et eestis edasi elada!

küssa
8 aastat tagasi
Reply to  Anonüümne

Võõrsõna “probleem” on maakeeles “lahendust nõudev küsimus”. Noored ütlevad “milles küssa.”
Mõnel inimesel on üks probleem teise otsa.Kui probleemi pole, siis tuleb see endale tekitada, sest muidu pole ju midagi lahendada.

Kui anonüümne vaevuks teiste kommentaare lugema, siis näeks, et noormees õpib eesti keelt.
Aga kui anonüümne pole enne jahtklubisse sattunud, siis ei tohiks tal ju probleemi tekkida.

lugeja
8 aastat tagasi

See eest keegi Heidi Tamm niiöelda valdab teemat

Triibik.
8 aastat tagasi

Edu ja meeldiv kuulda,et mõni sadadest miljonitest moslemitest Eestist lugu peab. Ja riiki pole illegaalina tulnud. Uudised näitavad kahjuks EL i riikide vallutamist jõuga tuvastamata isikute poolt,kellest enamik on noored,tugevad mehed. Igal juhul olen kindel,et Ahmed saab meid palju sallivamaks muuta ning ta edasine elu Haapsalu taksojuhi nüüd juba endise naisega kestab kaua.

Ahmed Hassaan (kasutab tõlgi abi)
8 aastat tagasi

Tänud kõigile nii heade kui halbade kommantaaride eest. Sooviksin natuke parandada ajakirjaniku poolt antud infot. Ma räägin araabia, inglise ja natuke ka vene keelt. Koolis õppisin ma kunagi prantsuse keelt. Hetkel aga õpin eesti keelt iseseisvalt, sest Haapsalus ei ole välismaalastele eesti keele kursusi. Olen õppinud hotelli- ja turismimajandust. Omandanud majandusalase kõrghariduse ning hetkel olen Kairo Ülikooli juuratudeng. Elan Haapsalus ning minu abikaasa on eestlane. Töötan ja olen eesti resident.Ei ole ma välismaalasena saanud Eesti valitsusest ühtki sotsiaaltoetust ega abi. Eestisse elamaasumiseks ja dokumentide ajamiseks kulus mitmeid kuid.Seega kolmandatest riikidest Eestisse elama tulemine on raske ja aega ning raha nõudev… Loe rohkem »

Pikkukarhu
8 aastat tagasi

Welcome to Haapsalu! We should not pay attention to negative comments. Many of us welcome you as to German, Swedish, Spanish and others. You are zen and friendly, and we like that. You will learn our language, I think it’s great. You work and do not live at the expense of society ( as drinkers 10:00 am, which they are a big problem for Haapsalu), great. Do not worry, there are people who have lived for decades and do not speak a word of Estonian. And you want to help people? It’s very positive. It’s always the people working who… Loe rohkem »

infoks
8 aastat tagasi

Kahjuks ei ole see meie -lihtrahva – otsustada kas me tahame pagulasi või ei.Kui meie valitsus on nii otsustanud siis vaevalt meilt seda küsitakse.Nii et , võtame vastu euroraha, peame ka ” lisatasuna” pagulased võtma.Mis puudutab hr.Hassaani siis on artikli koostaja natuke valesti asjast aru saanud.Nimelt elab Ahmed Hassaan Haapsalus alates mai lõpust ning kokku on ta selle aja jooksul siin viibinud 3 kuud.Ei õpi ta prantsuse keelt ( seda õppis ta kunagi koolis) , vaid hoopis eesti keelt.kolme kuu jooksul on ta omandanud juba lihtsamad laused, saab aeglasest jutust aru, suudab ka teenindada kuid vahel vajab ka veel kõrvalist… Loe rohkem »

Valge Daam
8 aastat tagasi

Veider küll! Oma kodus sõda ja naised-lapsed jäetakse kodumaale… Täisjõus mehed, kes peaksid kodumaa ja pere eest võitlema… Lihtsalt põgenevad??? Sellised “lödipükse” pole siia küll tarvis! Eestiski küll neid, kes ei suuda kaitseväe teenistuse katseid läbida… Oleme mingi “Pehmode” ja “Lillade” paradiis?

An
8 aastat tagasi

Ei saa aru,et miks enamuses põgenevad noored,tööjõus mehed,kes peaksid oma riiki ja peresid kaitsma,kuhu jäävad aga tõeliselt abivajajad,vanemad inimesed,naised väikeste lastega,invaliidid,algusest saadik on siin midagi kapitaalselt viltu