Täna algab Läänemaa mälumänguhooaeg

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

maiste.talumehe

Talumehe kõrtsis juhtib mälumängu Margus Maiste. Foto: Raili Friedemann

 

Täna kell 19 algab Talumehe kõrtsis Haapsalu mälumängusarja hooaeg. Küsimused on koostanud ja mängu juhib ajaloolane Margus Maiste.

„Teemad on seinast seina,” kinnitas Maiste. Üks küsimus tundub vanemale inimesele imelihtne, nooremale aga täiesti arusaamatu, teine küsimus jälle vastupidi, tutvustas Maiste küsimuste valikut. Küsimusi on raskemaid ja kergemaid, viimased on jõukohased peaaegu igaühele, esimesed aga aitavad selgeks teha esikoha võitja.

Osavõtutasu ei ole ja oodatud on nii vanad kui ka uued võistkonnad. Enne mängu algust saab iga võistkond valida kolm teemat, milles nad eeldatavalt tugevad on. Väljavalitud teemalise küsimuse õigesti vastamisel teenitakse topeltarv punkte. Võistkonna soovituslik suurus on viis inimest. „Võib olla vähem, võib ka mõni rohkem, kuid näiteks kümnekesi laua taha enam ei mahu,” selgitas Maiste.  

Maiste ootab ajusid ragistama kuni kümmet meeskonda. „Kõrts ei ole kummist,” sõnas Maiste.

Seda, mitu mänguvooru sügishooajal korraldatakse, ei osanud Maiste öelda.

Novembris stardib Maiste koostatud küsimustega mälumängusari ka Noarootsis. Mälumäng hakkab toimuma iga kuu esimesel teisipäeval. „Formaat on sama mis Haapsalus, kuid võistkonnad on kolmeliikmelised,” kinnitas Maiste.

24. septembril alustab hooaega ka Hanila valla Karuse mälumäng, mille voorud on iga kuu viimasel neljapäeval aprillini välja. „Vahele jääb detsember, sest siis on kõigil palju muud tegemist,” sõnas Vello-Kaid Soe, kes on mälumängu korraldanud aastast 1982.

Mälumäng on klassikalise formaadiga, kus igas voorus on 20 küsimust, õige vastus annab kaks punkti ja osaliselt õige ühe punkti. Tänavuse hooaja esimese vooru küsimused on mulluse võitjavõistkonna moodustatud.

Mälumängu hooaja avab ka Ridala vald, kes korraldab esimese vooru 23. oktoobril Uuemõisa lossis. Mäng on iga kuu kolmandal reedel. Korraldajaist Lea Samarajevi kinnitusel oli mullu 21 võistkonda. „Kõik küll ei osale kõigis voorudes, kuid ilmselt koguneb tänavu osavõtjaid umbes sama palju,” arvas Samarajev.

Samarajevi kinnitusel on Toomas Post koostanud küsimused laiapõhjaliselt. „Mõni küsimus puudutab näiteks väga vana Läänemaa ajalehte,” paljastas Samarajev küsimuste tagamaid.

Ridala mälumängu korraldatakse tänavu 12. korda. „Algusaastail oli osalejaid vähem, siis saime mälumängu korraldada eri paigus üle valla, kuid nüüd on osalejate hulk nii suur, et mahume vaid Uuemõisa mõisa sööklasse,” nentis Samarajev. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments