Piirivalvekordonis lehvib leinalipp

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

IMG_1494

Haapsalu piirivalvekordoni lipp on langetatud poolde masti. Foto: Arvo Tarmula

 

Haapsalu piirivalvekordoni õuel on lipp pooles vardas, ühel politseivärvides autol on leinalint.

Kordoni uks on lukus, helistamisele ei vasta keegi. Kõrvalhoones toimetab kaks töömeest elektrit seada. Nad teevad näo, et ei tea asjast midagi. Liiga kiiresti ja rutakalt tuleb nende huultelt vastus, et nad pole midagi kuulnud ega näinud. Kas kiirabi käis? Käis vist jah, aga kas enese maha lasknud politseiniku pärast?

Meeste suud on kinni, seda ei saa neile pahaks panna, sest kui suud paotad, jääd tööta.

Piirivalvekaater on kai äärest kadunud, merel, õppustel Dirhamis. Isegi kolleegi surm ei seiska suure politseimasinavärgi tööd.

Üks politseinik käib ukse peal suitsetamas. Joob kohvi, ei taha ajakirjanikust midagi kuulda. Siis käib veel suitsetamas, joob veel kohvi ega taha ajakirjanikust ikka midagi kuulda.

Sõbralik mees on.

Korrakaitsetöö käib edasi, mis siis, et eelmisel päeval samas kordonis piirivalvur end maha lasi. Võttis relva, tõmbas kuuli rauda ja tulistas.

Murtud mees. Miks karmid sisekontrollid ta tuppa koos relvaga jätsid?

Haapsalu politseimaja ees on samuti kahel autol leinalindid. Küsin korrapidajalt klaasi taga, kus on leinaküünal ja kaastunderaamat. Seda ei ole, ütleb korrapidaja.

Keegi ei taha juhtunust rääkida. Kel on see keelatud. Kes on lihtsalt õnnetu. Või segaduses. Prokuratuur teatas tervele riigile, et hukkunud piirivalvur oli seksuaalkurjategija. Surnud mehe suu on suletud, end kaitsta enam ei saa.

Hukkunu Facebooki lehel kirjutab kolleeg: „Ma ei unusta sind mitte kunagi! Sa oled minu parim sõber!”

Teine kolleeg lisab: „Sa olid nagu vend. Sa olid, oled ja jääd meiega.”

Tee kordoni juurde on sodiks sõidetud. On näha, et öösel on käinud tihe liiklus toore kruuskattega teelõigul, mis viib kunagisse Nõukogude piirivalvekordonisse. Õhtul käis isegi riigiprokurör Vahur Verte sündmuskohta üle vaatamas. Aga nüüd on ta juba Tallinnas ega taha kohalikule lehele intervjuud anda.

Õhtul televiisoris näeme teda. Eks siis vaatame.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments