Lihulasse tulevad Eesti keskmaajooksu legendid

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Martin Teppan, Endel Susi, Ainar-Sten Junker.

Martin Teppan (vasakult), Endel Susi, Ainar-Sten Junker. Foto: Kristi Märk

Kooliaasta esimese kuu lõpus, 25. septembril tulevad Lihulasse Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubi ja Lihula gümnaasiumi korraldatavale kergejõustikupäevale meie keskmaajooksu kunagised suured sangarid. Lõuna-Läänemaa koolide õpilastele tulevad jooksmisest rääkima ja jooksmist näitama Eesti 800 m jooksu rekordimees Urmet Uusorg ja samal distantsil Tokyo OMil poolfinaalis jooksnud Rein Tölp.

Ürituse panid käima meie omad poisid
Mõte korraldada selletaoline üritus sai alguse päevast, mil meie oma Lihula gümnaasiumi noored sportlased Martin Teppan ja Ainar-Sten Junker esinesid üliedukalt Eesti noorte kergejõustiku meistrivõistlustel Rakveres. Teppan tuli lausa kahekordseks Eesti noortemeistriks ja võitis hiljem Baltimaade meistrivõistlustel hõbemedali. Seega on meie omad tublid lapsed selle ürituse nurgakivid. Just sellele tuginedes tuli mõte, et kindlasti peame oma piirkonna viiele koolile midagi sellesarnast pakkuma. Lihula, Metsküla, Vatla, Kõmsi ja Virtsu koolis võib olla mõni tüdruk või poiss, kes just  sedakaudu silma jääb. Maapiirkondadest on ennegi tulnud esimese suurusjärgu tähti. Meie rekordimees Urmet Uusorg alustas ju väikesest Nõva koolist ja tulevane rekordimees Martin Teppan veel väiksemast Metsküla koolist.

Meie rahvuskangelased
Kes võiks veel paremini rääkida keskmaajooksust, kui mitte me omaenda jooksusangarid. Nõvalt pärist Urmet Uusorg on Eesti senise rekordi omanik 800 m jooksus. Tema Helsingis joostud 1.45,87 sai tänavu 10. juunil juba 16aastaseks. Põlvkond varem jooksnud Rein Tölp on Eesti kõigi aegade kolmas tulemusega 1.47.7, mille ta jooksis Tokyo olümpia aastal. Tokyo OMil sai auväärt spordimees aga poolfinaalis 5. Koha 1.49,1ga. Meie rahvuskangelased on tulnud kümneid kordi Eesti meistriks ja Rein Tölp oma võistlemise ajal ka NSV Liidu meistriks. Mainimist väärib tõik, et ajal, mil Tölp sportis, oli tema nimel korraga 10 Eesti kergejõustikurekordit, sh teatejooksud. Seda pole kergejõustikus juhtunud ei varem ega hiljem.

Koolide juhid ja sportlased positiivsed
Lõuna-Läänemaa viie kooli direktorid on üritusest positiivselt meelestatud. Tegemist on kõiki selle piirkonna koole puudutava ettevõtmisega. Kergejõustikupäeval osalevad ka koolide kehalise kasvatuse õpetajad ja osa võivad võtta kõik teisedki huvilised. Päev on plaanitud nii, et see toimuks pärast koolitunde, et ei segaks õppetööd. Lihula gümnaasiumi direktor Janar Sõber mõtiskles, kuidas ja mis kellani tunnid kestaksid ja millal võiks alustada. 

 „Sellised asjad on alati positiivsed. September on ürituste poolest tihe, kuid saame hakkama,” ütles Virtsu kooli direktor Airi Aavik. Kõmsi algkooli direktor Pille Saatmäe näeb üht uut võimalust ja on ka vaimustuses: „Tore, minu meelest on sellised asjad alati huvitavad. Uus ja huvitav lastele.” 
Urmet Uusorg ja Rein Tölp olid rõõmsad, et kergejõustikupäev teoks saab. Rein Tölp arvas, et see innustab lapsi. Urmet Uusorg vaimustus, et meie koolides õpivad juba tublid spordilapsed. Ta oli rõõmus, et saab natuke abiks tulla.
Ja veel, kergejõustikupäevale on kahe meistri kõrval oodata ka oma Lihula meest. Gert Oosim oli lootustandev kergejõustiklane, kui jooksis väga noorelt 400 m alla 50 sekundiga.
Lastel tuleb üks tore päev ühe hästi pika kehalise kasvatuse tunniga.
Jaanus Getreu

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments