Iloni Imedemaal näeb Poola illustraatori Agnieszka Żelewska loomingut

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

image001

Iloni Imedemaa teisel korrusel avatud näitusel „Sõidavad, sõidavad mõmmikud” näeb Poola illustraatori Agnieszka Żelewska illustratsioone, lasteraamatuid ja mänguasju.

Läänemere ääres Sopotis Sopotis elav ja töötav Agnieszka Żelewska on lõpetanud Gdański Riikliku Kujutavate Kunstide Kõrgkooli (PWSSP) maalikunsti ja graafika osakonna. KUnstnik tegeleb raamatugraafika ja illustratsiooniga, kavandab ning õmbleb unikaalseid mänguasju.

Agnieszka Żelewska on illustreerinud mitukümmend Poola tuntud ja armastatud autorite lasteraamatut, samuti kooliõpikuid, teeb koostööd lastele ja lastevanematele mõeldud ajakirjadega.

Koos Eesti publikule juba tuntud Poola illustraatorite Elżbieta Wasiuczyńska ja Paweł Pawlakiga on ta teinud pildid unustamatute klassikaliste muinasjuttude sarjale kuukirja Dziecko (Laps) jaoks. Poola vanimas lasteajakirjas Świerszczyk (Kilgike) jm) ilmub tema koomiks nõid Irenkast. Kunstnik kohtub sageli lastega ning on läbi viinud arvukaid illustratsiooniteemalisi õpitubasid.

Auhinnad:

–   IBBY Poola sektsiooni preemia „Aasta Raamat 2000” (illustratsioonid Joanna Polakówna raamatule „Kuldnokk Marceli imetleb maailma”)

–   IBBY Poola sektsiooni preemia „Aasta Raamat 2002” (illustratsioonid Zofia Beszczyńska raamatule „Muinasjutud asjadest ja mitte-asjadest”)

–   kantud IBBY 2004. a aunimekirja (illustratsioonid Zofia Beszczyńska raamatule „Muinasjutud asjadest ja mitte-asjadest”)

A. Żelewska on osalenud paljudel näitustel kodu- ja välismaal: Sopotis, Varssavis, Gdańskis, Zielona Góras, Krakówis, Inowrocławis, Bratislavas, Roomas, Genuas, Saksamaal, Jaapanis ning Eestis Tallinna Illustratsioonitriennaalil 2003. ja 2013. a. „Sõidavad, sõidavad mõmmikud” on Agnieszka Żelewska esimene isikunäitus Eestis.

Näitus sai teoks tänu Poola Vabariigi Suursaatkonnale Eestis ning on avatud Imedemaal oktoobri lõpuni.

Maarja Kõuts 

SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid turundus- ja kommunikatsioonijuht

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments